Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

λαπαροσκοπική κολεκτομή

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική ή Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις της Γενικής Χειρουργικής κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η εκπαίδευση των νέων χειρουργών στην λαπαροσκοπική χειρουργική έχουν επιτρέψει να πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά οι περισσότερες επεμβάσεις στην κοιλιά που γίνονται με την ανοικτή χειρουργική.
Κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες από 600.000 επεμβάσεις για την θεραπεία παθήσεων του παχέος εντέρου. Η κολεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται για μερική ή ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου (κόλον), και είναι η κατεξοχήν επέμβαση για την θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η Λαπαροσκοπική Κολεκτομή και η εφαρμογή της στην χειρουργική του παχέος εντέρου αποτελεί μια καταξιωμένη και εδραιωμένη μέθοδο τόσο διεθνώς όσος και στην Ελλάδα. Η λαπαροσκοπική μέθοδος επιτρέπει την ασφαλή και αναίμακτη κινητοποίηση του τμήματος του παχέος εντέρου που πρέπει να αφαιρεθεί, και έτσι δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια μεγάλης τομής, η οποία είναι πολύ επιβαρυντική για τον ασθενή μετεγχειρητικά. Οι ενδείξεις της Λαπαροσκοπικής Κολεκτομής είναι ίδιες με αυτές της ανοικτής μεθόδου. Κάθε καλοήθης πάθηση του παχέος εντέρου, όπως εκκολπωματίτιδα, πολύποδες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά (κολονοσκόπηση), ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn, πρόπτωση ορθού και άλλες μπορούν να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά. Όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πρόσφατες μέγαλες πολυκεντρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η λαπαροσκοπική κολεκτομή έχει εφάμιλλα ογκολογικά αποτελέσματα με την ανοικτή κολεκτομή και επιτυγχάνει ριζική εκτομή των κακοήθων όγκων.

Οι κλασσικές «ανοικτές» κολεκτομές, αν και ριζικές και απόλυτα θεραπευτικές, είναι ιδιαίτερα τραυματικές επεμβάσεις. Παραδοσιακά η ανοικτή κολεκτομή γίνεται με μια μεγάλη τομή στην μέση της κοιλιάς. Το χειρουργικό τραύμα είναι σημαντικό, με αποτέλεσμα αυξημένο μετεγχειρητικό πόνο και οι ασθενείς έχουν μια δύσκολη και παρατεταμένη περίοδο ανάρρωσης.

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή: Τεχνική

Η Λαπαροσκοπική Κολέκτομή γίνεται υπό γενική αναίσθησία. Στη λαπαροσκοπική κολέκτομή γίνονται 4-5 τομές των 5-12 χιλιοστών (mm) μέσω των οποίων εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία και το λαπαροσκόπιο (κάμερα) στην κοιλιά του ασθενούς. Στην αρχή του χειρουργείου χρησιμοποιούμε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) για να «φουσκώσουμε» την κοιλιά του ασθενούς, δημιουργώντας το λεγόμενο πνευμοπεριτόναιο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό νά έχει χώρο εργασίας μέσα στην κοιλιά του ασθενούς. Η κάμερα μεταδίδει τις εικόνες (υψηλής ευκρίνειας και σε μεγέθυνση 10-15 φορές) σε οθόνες του χειρουργείου και ο χειρουργός παρακολουθεί τις κινήσεις του. Οι χειρουγικοί χειρισμοί γίνονται έξω από το σώμα του ασθενούς και μέσω των λαπαροσκοπικών εργαλείων μεταφέρονται στους ιστούς μέσα στην κοιλιά. Συνήθως στο τέλος της επέμβασης μια από τις τομές επιμηκύνεται περίπου 3 εκατοστά (cm) για να εξαχθεί από την κοιλιά το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου.

Μετεγχειρητική πορεία

Η νοσηλεία μετά από μια λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι 4-5 μέρες. Ο ασθενής έχει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, ελάχιστο πόνο, καλή αναπνευστική λειτουργία και ταχεία ανάκτηση της λειτουργίας του εντέρου. Από την επόμενη κιόλας μέρα μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει, και αρχίζει να πίνει υγρά. Ένώ από την τρίτη μέρα αρχίζει να σιτίζεται. Η ανάρρωση διαρκεί περίπου 10 μέρες και ο ασθενής επιστρέφει σιγά,σιγά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή:Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Κολεκτομής έναντι της ανοικτής κολεκτομής είναι:

  1. Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
  2. Μικρότερος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών λόγω μεγέθυνσης των εικόνων
  3. Ελάχιστη απώλεια αίματος
  4. Έλαχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  5. Ταχεία κινητοποίηση και ανάρρωση του ασθενούς
  6. Λιγότερες αναπνευστικές και καρδειαγγειακές επιπλοκές
  7. Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών από το τραύμα (διαπύηση, δίασπαση, κήλη)
  8. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  9. Λιγότερες μέρες νοσηλείας
  10. Μικρότερο ποσοστό δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφήσεων

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801