Πάσχα και Διατροφή

Διατροφή και Πάσχα

Ανησυχείτε μήπως πάρετε μερικά κιλά ή μήπως επιβαρύνετε την υγεία σας ή αυξηθεί η χοληστερίνη, το ουρικό οξύ ή η πίεση σας, αν το ρίξετε λίγο έξω στο πασχαλινό τραπέζι; Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Επειδή στο πασχαλινό τραπέζι θα υπάρχει ποικιλία, προσπαθήστε να κάνετε τις σωστές επιλογές.

Προτιμήστε
• Τα άσπρα τυριά όπως το ανθότυρο, τυρί φέτα και όχι τα κίτρινα τυριά (γιατί τα κίτρινα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά)
• Το κρασί αντί αναψυκτικά (γιατί τα αναψυκτικά είναι πλούσια σε ζάχαρη)
• Τα γλυκά με χαμηλά λιπαρά (φτιάξτε ποικιλία από γλυκά του κουταλιού). Το γλυκό του κουταλιού έχει περίπου 100-130 θερμίδες η μερίδα, ενώ τα λιπαρά γλυκά περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες.

Σε περίπτωση που ακολουθείτε δίαιτα απώλειας βάρους

Δεν πειράζει εάν κάνετε ατασθαλίες για δυο ημέρες Αν διαπιστώσετε ότι πήρατε λίγο βάρος μην ξεκινήσετε να τρώτε μόνο σαλάτες και φρούτα χυμούς για να το χάσετε. Τελειώνοντας οι γιορτές ξαναβρείτε τον ρυθμό σας, συνεχίστε την δίαιτα σας και σε λίγες μόνο ημέρες θα χάσετε το βάρος που πήρατε στις ημέρες των εορτών.

Μήπως μου ανέβει το Ουρικό οξύ και η Χοληστερίνη;
Η αλήθεια είναι ότι το αρνί, το κατσίκι, τα εντόσθια είναι πλούσια σε πουρίνες και βοηθούν στην αύξηση ουρικού οξέος. Όμως για 1-2 ημέρες που θα φάτε δεν πρόκειται να σας ανέβει. Η συστηματική κατανάλωση νεαρών ζώων αυξάνει το ουρικό οξύ.

Η χοληστερίνη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Αν φάτε την ίδια ημέρα κοκορέτσι, αρνί, τυριά και γλυκά θα υπερκαλύψετε την συγκεκριμένη ποσότητα. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο στις γιορτές να συγκρατηθείτε, η λύση είναι να καταναλώνετε ταυτόχρονα και πολλή σαλάτα από ποικιλία λαχανικών (λάχανο, καρότο, πιπεριά, μαρούλι, αγγούρι, ρόκα, μαϊντανό, άνηθο, κρεμμυδάκι, κ.α.). Μη ξεχνάτε ότι οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη
• 1 μερίδα εστιατορίου αρνί: 280 mgr
• 1 κουλούρι: 95 mgr
• 1 αυγό: 210 mgr.
• 1 φέτα τσουρέκι:50 mgr
• 1 μερίδα εστιατορίου κοκορέτσι: 430 mgr
• 1 κομμάτι τυρί φέτα:48 mgr
• 1 κομμάτι ανθότυρο: 34 mgr
• 1 κομμάτι τυρί κίτρινο: 102 mgr

Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες (100 έως 1000 mgr πουρινών ανά 100 γρ. τροφίμου)
• Εντόσθια
• Σαρδέλες
• Μυαλά
• Σκουμπρί
• Αρνί
• Κατσίκι
• Νεφρά
• Κολιός

Διαιτολόγος
  • Τσομπάνη Γιαννούλα
  • Share This