Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη

πολυπαραμετρική-μαγνητική-προστάτη

Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη αποτελεί μία εξέταση που κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον ανδρικό πληθυσμό σε παγκόσμια κλίμακα. Όταν η κακοήθεια περιορίζεται στον προστάτη αδένα, συνιστάται ριζική προστατεκτομή ή ακτινοθεραπεία με την προσδοκία της οριστικής θεραπείας. Η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) έχει χαμηλή ειδικότητα και οδηγεί σε διαγνωστικά και θεραπευτικά σφάλματα, ενώ η υπερηχοτομογραφικά καθοδηγούμενη βιοψία εξαρτάται από την τυχαιότητα των δειγμάτων.

Τι είναι

Τι είναι και σε τι χρησιμεύει η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη;

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη αποτελεί μία σύνθεση μαγνητικής τομογραφίας και πρόσθετων τεχνικών για τον καλύτερο εντοπισμό του καρκίνου στον προστάτη. Η πολυπαραμετρική προσέγγιση περιλαμβάνει τόσο ποιοτική (οπτική), όσο και ποσοτική εκτίμηση (σχεδιασμός και αξιολόγηση πολυπαραμετρικών χαρτών).

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείταi ως μέσο εντοπισμού και σταδιοποίησης του καρκίνου του προστάτη. Με την προσθήκη επιπρόσθετων τεχνικών όπως οι ακολουθίες διάχυσης (DWI), η δυναμική μελέτη μετά την ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας (DCE-MRI), η φασματοσκοπία και η ποσοτικοποίηση του χρόνου Τ2 παρέχονται στους ειδικούς επιπρόσθετες πληροφορίες για την ανατομία και φυσιολογία του προστάτη αδένα. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διαχωρισμός του φυσιολογικού από τον παθολογικό ιστό. Ο συνδυασμός των τεχνικών δρά συνεργατικά βελτιώνοντας την δυνατότητα της εξέτασης να εντοπίσει τον καρκίνο.

Πως γίνεται

Πώς πραγματοποιείται και πόσο διαρκεί η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη;

Η εξέταση πραγματοποιείται με πηνίο κοιλίας χωρίς τη χρήση ενδοορθικού πηνίου.

Διαρκεί 25-30 λεπτά και είναι καλά ανεκτή από τους εξεταζόμενους. Κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού σας η γραμματείαθα σας ενημερώσει για τον εκτιμώμενο χρόνο της γνωμάτευσης

Απαιτείται σκιαγραφικό;

Ναι, Το πρωτόκολλο της εξέτασης περιλαμβάνει συνδυασμό μορφολογικών και λειτουργικών ακολουθιών ενώ χορηγείται ενδοφλέβια σκιαγραφικό.

Πλεονεκτήματα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εξέτασης;

Μέτα αναλύσεις έχουν αναδείξει ευαισθησία 60-96% για την πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη και αρνητική προγνωστική αξία 65-98% στη διάγνωση της κακοήθειας στον προστάτη. Η αναγνώριση του κύριου όγκου “index lesion”, φαίνεται να είναι εφικτή με την μαγνητική τομογραφία με μεγάλη ακρίβεια.

H πολυπαραμετρική τομογραφία προστάτη σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία

  • Ελαττώνει τις απαιτούμενες διορθικές βιοψίες
  • Μειώνει τις διαγνώσεις μη κλινικά σημαντικών όγκων
  • Καθιστά εφικτή τη διάγνωση των κλινικά σημαντικών όγκων
  • Παρέχει προγνωστικές πληροφορίες για την εξέλιξη της νόσου

Ταυτόχρονα δίνει πληροφορίες που αφορούν την τοπική σταδιοποίηση της νόσου ενώ εκτιμά και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Στην περίπτωση εντοπισμένης νόσου η πολυπαραμετρική απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία (mpMRI) παρέχει συμπληρωματικές πληροφορίες στις παραμέτρους της κλινικής σταδιοποίησης και μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή μιας λιγότερο επιθετικής τακτικής με διατήρηση τμήματος του αδένα αντί για ριζική προστατεκτομή. Εάν η τακτική παρακολούθηση (active surveillance) περιλαμβάνεται στις επιλογές αντιμετώπισης , η πολυπαραμετρική απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία (mpMRI) μπορεί να βοηθήσει στην εντόπιση εστιών όγκου υψηλού βαθμού κακοήθειας ή στην αναγνώριση πιο εκτεταμένης νόσου που υποεκτιμήθηκε από την ενδοορθική βιοψία (TRUS-guided biopsy). Έτσι κάποιοι ασθενείς μπορούν να αποκλεισθούν από αυτή την θεραπευτική προσέγγιση .

Πώς επηρεάζει η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη την ακτινοθεραπεία;

Η Μαγνητική τομογραφία επηρεάζει την ακτινοθεραπεία σε μια σειρά παραμέτρων (επιλογή ασθενών, τροποποίηση στην σχεδίαση της χορηγούμενης δόσης). Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξει την τοπική υποτροπή μετά απο ακτινοθεραπεία ή βραχυθεραπεία . Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς οι μεταβολές των τιμών PSA στην πρώιμη υποτροπή είναι μη ειδικές. Μπορεί επίσης να αναδείξει την τοπική υποτροπή μετά από ριζική προστατεκτομή και να καθοδηγήσει την ακτινοθεραπεία.

Η κλινική χρησιμότητα της εξέτασης αποτυπώνεται στο συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εξετάσεων που διενεργούνται παγκοσμίως. Η εξέταση πραγματοποιείται και στην Κλινική μας, όπου ο αριθμός των εξετάσεων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Μαγνητικός τομογράφος

Ο μαγνητικός τομογράφος που χρησιμοποιείτε είναι νέας τεχνολογίας;

Η Ευρωκλινική Αθηνών διαθέτει τον τελευταίας τεχνολογίας μαγνητικό τομογράφο SIEMENS MAGNETOM AERA 1,5T ο οποίος διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό προηγμένων τεχνολογιών και καινοτόμων λειτουργιών που εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας διαγνωστικό και απεικονιστικό αποτέλεσμα με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του βαθμού άνεσης του ασθενή κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Κόστος

Καλύπτεται η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη από τον ΕΟΠΥΥ και ποιο είναι το κόστος της;

Η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί. Για να ενημερωθείτε για το κόστος της εξέτασης μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 2106416800 (Δευτ.-Παρ., 08:00-17:00)

Ραντεβού

Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την εξέταση, την προετοιμασία ή επιθυμείτε να κλείσετε ραντεβού για πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 2106416800 (Δευτ.-Παρ., 08:00-17:00) ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε μαζί σας

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801