Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Tριχόπτωση: Μύθοι & Αλήθειες

τριχόπτωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τριχόπτωση!

Τι είναι

Τι είναι η τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση, ως παθολογική κατάσταση, εμφανίζεται όταν ο ρυθμός με τον οποίο εκφύονται (παράγονται) οι τρίχες δεν είναι ανάλογος με τον ρυθμό που πέφτουν, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αραίωση στα μαλλιά μας. Πρόβλημα απώλειας μαλλιών αντιμετωπίζουν και τα δυο φύλα με διαφορά μόνο στον τύπο της αλωπεκίας που παρουσιάζουν, αλλά και την ηλικία που η αλωπεκία κάνει την εμφάνισή της. Συνήθως καθημερινά χάνουμε 50-100 τρίχες, στη θέση των οποίων εκφύονται νέες. Σε περιπτώσεις που έχουμε μεγαλύτερη απώλεια και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο και να αναζητήσουμε τα πιθανά αιτία.


Αίτια

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών είναι:

  1. Πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα.
  2. Έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών λόγω κακής διατροφής ή εξαντλητικής δίαιτας που ακολουθούμε.
  3. Μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής (τριχοφυτίαση). Σε αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά αδυνατίζουν υπερβολικά και σταδιακά αρχίζουν να αραιώνουν. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή το πρόβλημα διορθώνεται και έχουμε σταδιακή επανέκφυση τριχών.
  4. Παρατεταμένος υψηλός πυρετός εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.
  5. Έντονο άγχος-στρες.
  6. Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, εξαιτίας των οποίων ο οργανισμός υφίσταται κάποιου είδους στρες.

 

Πέρα όμως από τις αιτίες που έχουν αναφερθεί στην διεθνή βιβλιογραφία για τη  τριχόπτωση, υπάρχουν και κάποιοι μύθοι που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς και το μόνο που κάνουν είναι να μας πανικοβάλλουν.

 

Μύθοι

 

1. Η συχνή εναλλαγή σαμπουάν προκαλεί τριχόπτωση;

Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η συχνή εναλλαγή σαμπουάν προκαλεί τριχόπτωση -εκτός αν η εναλλαγή αυτή σχετίζεται με την επιλογή ενός ακατάλληλου σαμπουάν. Το μόνο που θα μπορούσε να βλάψει τα μαλλιά είναι η χρήση σαμπουάν ή προϊόντων περιποίησης με επιθετικά συστατικά.

 

2. H πιτυρίδα προκαλεί τριχόπτωση:

Η ξηροδερμία στο τριχωτό, που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση πιτυρίδας και κνησμού, δεν συνδέεται άμεσα με την τριχόπτωση. Ωστόσο, o κνησμός μπορεί να αποδυναμώσει την τρίχα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε τριχόπτωση. Η τριβή λοιπόν είναι αυτή που προκαλεί τριχόπτωση και όχι η πιτυρίδα.

 

3. Τα καπέλα προκαλούν τριχόπτωση:

Εάν έχετε πυκνά μαλλιά, το καπέλο δεν μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας. Αλλά, εάν βρίσκεστε στην αρχή ανδρικής τριχόπτωσης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Όταν ήδη έχετε αρχίσει να χάνετε τρίχες, τα καπέλα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία τριχόπτωσης. Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους όπως να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και να προκαλέσουν το σπάσιμο των μαλλιών.

 

4. Δεν είναι φυσιολογικό να χάνουμε μαλλιά κάθε μέρα: 

Η απώλεια τριχών είναι ένα φυσιολογικό στάδιο του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών. Υπό κανονικές συνθήκες χάνουμε περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα, οι όποιες αντικαθίσταται από καινούριες

 

5. Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση: 

Ίσως ένα «σκληρό» σαμπουάν να αδυνατίζει τα μαλλιά ή να προκαλεί ξηροδερμία, σίγουρα όμως δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών. Το λούσιμο ουσιαστικά απομακρύνει το σμήγμα και τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνονται στο τριχωτό του κεφαλιού. Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι το λούσιμο επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής της τρίχας.

 

6. Με το σωστό σαμπουάν μπορώ να αντιμετωπίσω την τριχόπτωση.

Κανένα σαμπουάν από μόνο του δεν μπορεί να διεγείρει την τριχοφυΐα. Μπορούν κάποια από αυτά να χαρίζουν πιο πυκνή όψη στα μαλλιά καθώς περιέχουν συστατικά που διογκώνουν προσωρινά το στέλεχος της τρίχας αλλά δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τον θύλακα.

 

7. Το συχνό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά: 

Μπορεί τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή και πυκνά όταν τα κουρεύουμε, δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουν και να πέφτουν. Το κούρεμα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας. Το μόνο που κάνει είναι να απομακρύνει τα ταλαιπωρημένα μέρη του σώματός της.

 

Αλήθειες

 

1.Οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν τα μαλλιά:

Οι ορμονικές μεταβολές είναι μια από τις κύριες αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες. Μπορεί να συμβεί μετά την εγκυμοσύνη, κατά την εμμηνόπαυση ή μετά από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς. Επιπλέον, οι γυναίκες με παθολογικά  επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τριχόπτωση.

 

2. Τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση: 

Κάποια ισχυρά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Τις περισσότερες φορές, η τριχόπτωση σταματά μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής.

 

3. Η κακή διατροφή και οι εξουθενωτικές δίαιτες μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση: 

Τα μαλλιά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και πρωτεΐνες για να μπορέσουν να είναι δυνατά και υγιή. Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι συνέπεια της κακής διατροφής ή μακροχρόνιας δίαιτας, η οποία επηρεάζει τόσο τη δομή όσο και την ίδια την ανάπτυξη της τρίχας.

 

4.Το έντονο stress προκαλεί τριχόπτωση; 

Ο κύκλος ζωής της τρίχας είναι περίπου 5 χρόνια. Σε περιόδους έντονου stress το διάστημα αυτό μπορεί να μειωθεί και τα μαλλιά να πέφτουν πιο σύντομα απ΄ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Είναι σημαντικό όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα τριχόπτωσης να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα Ιατρεία Παθήσεων Τριχών τα οποία διαθέτουν εξειδικευμένους επιστήμονες δερματολόγους οι οποίοι είναι οι πιο κατάλληλοι και ειδικοί για να δώσουν μια ασφαλή και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα αυτών των ασθενών.  Έχουν την δυνατότητα  να εκτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε παρενέργεια τυχόν εμφανιστεί.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801