Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Δέρμα Στόμα: μια σχέση στενή!

δέρμα στόμα

Δέρμα & Στόμα:

Το στόμα μας, είναι μία τόσο λειτουργική και ευαίσθητη κοιλότητα, με πολλές λειτουργίες-αισθήσεις-χρήσεις, και ένας κοινός τόπος συνάντησης ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς εκεί μεταπίπτει το δέρμα σε βλεννογόνο και αρχίζει να “καταδύεται” στο εσωτερικό του σώματός μας. Αποτελεί πεδίο εκδήλωσης τόσο τοπικών όσο και συστηματικών νόσων, που για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση χρειάζονται την συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με τον Στοματολόγο και μερικές φορές την αντιμετώπισή τους σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Το κενό αυτό της συνεργασίας ΄΄ερχεται να καλύψει πρωτοποριακά η Ευρωκλινική συνενώνοντας βασικές ειδικότητες, όπως του Δερματολόγου και του Στοματολόγου σε κοινό ιατρείο Δερματοβλεννογόνιων και Αυτοάνοσων/Φλεγμονωδών νοσημάτων.

  • Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο συχνά βγάζετε άφθες και τι πρέπει να κάνετε για αυτό;
  • Αντιμετωπίζετε επεισόδια επιχείλιου έρπητα εσείς ή κάποιος της οικογένειάς σας;
  • “κολλάνε τα κονδυλώματα” στο στόμα;
  • Τι είναι η λευκοπλακία;
  • Προστατεύετε σωστά τα χείλη σας από τον ήλιο;
  • Γιατί “καίει” και τσούζει η γλώσσα μου;
  • Κάνουμε σωστά να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά στόματος; χρειαζόμαστε απολύμανση;
  • Υπάρχει καρκίνος στο στόμα;
  • Τι είναι αυτές οι “φυσαλίδες” που βλέπω σε ηλικιωμένα άτομα;
  • Ποιος γιατρός είναι αρμόδιος για το στόμα;

Μερικά καθημερινά ερωτήματα, που όμως πρέπει να γνωρίζουμε πού θα απευθυνθούμε όταν έρθει η ώρα, προκειμένου να λάβουμε σωστές απαντήσεις. Σαφέστατα, φροντίζουμε την υγεία των δοντιών μας και ανατρέχουμε στον οδοντίατρο για αυτό, σε προγραμματισμένα ραντεβού, μαθαίνοντας την πρόληψη της υγείας των “σκληρών” οδοντικών ιστών και στα παιδιά μας. Εκτός όμως από τα “σκληρά” δόντια, στο στόμα μας υπάρχει η γλώσσα, τα ούλα, ο βλεννογόνος, ο χαλινός, οι αμυγδαλές, και θέλουν και αυτά την προσοχή και φροντίδα. Έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές τον παιδίατρο ή το δερματολόγο να αναζητεί σημάδια μιας ίωσης για παράδειγμα, μέσα στο στόμα μας.

Τι γίνεται όμως όταν ζητάμε μία απάντηση σε συγκεκριμένο ερώτημα ή σε πιο εκτεταμένα ζητήματα, που “βγαίνουν” και εκτός της στοματικής κοιλότητας; Εκεί είναι που τα ευρήματα στο στόμα βοηθούν στη διάγνωση των ευρημάτων στο δέρμα ή και το ανάποδο και είναι το κοινό πεδίο δράσης και συνεργασίας του δερματολόγου με το στοματολόγο.

Υπάρχουν νοσήματα αυτοάνοσα που η πρώτη εντόπιση ανευρίσκεται συχνά στο στόμα και η έγκαιρη θεραπεία και παρέμβαση εγγυάται και το σωστό αποτέλεσμα. Παράδειγμα χαρακτηριστικό αποτελεί η πέμφιγα, ένα αυτοάνοσο νόσημα που κάνει μεγάλες φυσαλίδες στο δέρμα και στο στόμα, αποκολλώντας την επιδερμίδα και που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν θανατηφόρος ασθένεια, ενώ η έγκαιρη παρέμβαση πλέον θεραπεύει. Στο 60-70% των περιπτώσεων, η πρώτη εντόπιση είναι στο στόμα, πριν εξαπλωθεί σε όλο το δέρμα. Είναι ευνόητη η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και η σωστή θεραπευτική παρέμβαση, χωρίς να “χαθεί” πολύτιμος χρόνος. Παρόμοια περίπτωση αποτελούν το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές, ο συστηματικός λύκος, η ερπητοειδής δερματίτιδα και άλλα πολλά. Ξεχωριστή και συχνή η εντόπιση για τον κοινό λειχήνα του δέρματος, που θα μας επιβεβαιώσει τη διάγνωση και το χαρακτηριστικό δίκτυο Wickham μέσα στο στοματικό βλεννογόνο: ωραιότατο παράδειγμα αυτής της στενής σχέσης στην κλινική πράξη!

Για όλα τα παραπάνω δερματοβλεννογόνια νοσήματα και πολλά άλλα δερματικά αυτοάνοσα νοσήματα (ψωρίαση, λεύκη, σκληρόδερμα, λειχήνα, λύκο κλπ), κρίνεται σκόπιμη και η εργαστηριακή επιβεβαίωση με ειδικές εξετάσεις, λήψη βιοψίας και ανοσοφθορισμό, ELISA και ανοσοαποτύπωση/immublotting, που απαιτούν εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα κλινικών ιατρών.

Το ιατρείο Αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος στην Ευρωκλινική, με επικεφαλής τον καθηγητή δερματολογίας κο Παναγιώτη Σταυρόπουλο, έρχεται να καλύψει πλήρως, με εμπειρία ετών στο χώρο, αυτή την ειδική ομάδα παθήσεων, χωρίς να “ταλαιπωρείται” ο ασθενής σε διάφορες ιατρικές ή οδοντιατρικές ειδικότητες. Το εξειδικευμένο αυτό ιατρείο αντιμετωπίζει πλήρως και εκτενώς τα δερματοβλεννογόνια και αυτοάνοσα/φλεγμονώδη νοσήματα του δέρματος: κλινική διάγνωση, λήψη βιοψίας, λήψη άμεσου και έμμεσου ανοσοφθορισμού, διάγνωση, έναρξη θεραπευτικής αγωγής, ολοκλήρωση θεραπείας, παρακολούθηση ασθενών, πρόληψη υποτροπών.

Το Στοματολογικό ιατρείο της Ευρωκλινικής, με επικεφαλής τη Στοματολόγο κα Ελεάνα Στουφή, βρίσκεται ήδη επι σειρά ετών στον έλεγχο, τη διάγνωση, αλλά και ενημέρωση των ασθενών για όλες τις παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, από τις “αθώες” άφθες έως τις “σοβαρές” περιπτώσεις καρκίνου του στοματικού βλεννογόνου. Υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψίας στοματικού  βλεννογόνου, γλώσσας, ούλων, παρειάς , καθώς και διενέργεια κάθε εργαστηριακού ελέγχου που αφορά σε παθήσεις του στόματος.

Το Δερματολογικό ιατρείο της Ευρωκλινικής, με επικεφαλής τη δερματολόγο-οδοντίατρο κα Παπαδοπούλου Αργυρώ, ήδη ευαισθητοποιημένη στα νοσήματα αυτά λόγω της διπλής επιστημονικής ιδιότητας, βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ανίχνευσης των νοσημάτων με διπλή συνύπαρξη σε δέρμα και βλεννογόνο στόματος, ικανή να καθοδηγήσει στη σωστή κατευθύνση τα περιστατικά.

Φροντίστε την υγεία σας, μάθετε το σώμα σας, απευθυνθείτε σε ειδικά και καταρτισμένα ιατρικά τμήματα, ιδίως τώρα που πλέον Συν-υπάρχουν!

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801