Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Στερεοτακτική Βιοψία Μαστού

στερεοτακτική βιοψία μαστού
Στερεοτακτική βιοψία μαστού (mamotomme): όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Με τη στερεοτακτική βιοψία μαστού (mamotomme) οκτώ στις δέκα γυναίκες «γλυτώνουν» τη χειρουργική βιοψία μαστού.

Υπάρχει τρόπος να κάνω τη βιοψία στο μαστό χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο; Πρέπει να κάνω βιοψία μαστού, όμως αδυνατώ να απουσιάσω μέρες από τη δουλειά μου. Φοβάμαι την αναισθησία και το χειρουργείο. Δεν θέλω να κάνω νοσηλεία σε Νοσοκομείο, μπορώ να κάνω τη βιοψία να βγω από το νοσοκομείο την ίδια μέρα; Όλα τα παραπάνω είναι απορίες και θέματα που αγχώνουν τις περισσότερες γυναίκες.

Ο φόβος της βιοψίας και κυρίως των αποτελεσμάτων είναι εφιάλτης για μία γυναίκα που ο γιατρός της την συμβούλευσε για περαιτέρω διερεύνηση ενός ευρήματος στο μαστό. Το άγχος σίγουρα δεν θα περάσει εύκολα, όμως πλέον είναι εφικτό να μειώσουμε κατά πολύ την ταλαιπωρία της χειρουργικής βιοψίας.

Τι είναι

Υπολογίζεται ότι οχτώ στις δέκα χειρουργικές βιοψίες στο μαστό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη στερεοτακτική βιοψία μαστού με αναρρόφηση (Mammotome) η οποία ΔΕΝ αποτελεί επέμβαση. Ο φόβος για κακοήθεια στο μαστό μίας γυναίκας οδηγεί τις περισσότερες φορές στην χειρουργική βιοψία. Οι ασθενείς που ακολουθούν αυτή την τακτική είναι πολλοί, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα ύποπτα, αρχικά, ευρήματα αποδεικνύονται καλοήθειες και έτσι η εξεταζόμενη έχει υποστεί μία μεγάλη ταλαιπωρία η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Όμως, πως γίνεται βιοψία στον μαστό χωρίς χειρουργείο; Είναι δύσκολη η προετοιμασία και ποιά είναι ακριβώς η διαδικασία; Παρακάτω αναλύουμε όλες τις απορίες που μπορεί να έχετε για τη στερεοτακτική βιοψία μαστού:

Προετοιμασία

Προετοιμασία για στερεοτακτική βιοψία μαστού

Για να πραγματοποιηθεί η βιοψία μαστού με τον μαμοτόμο  (Mammotomme) δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Η εξεταζόμενη θα πρέπει να έχει φάει ελαφρά και να μην έχει πάρει ασπιρίνη ή αντιπηκτική αγωγή για τουλάχιστον 3 μέρες πριν.

Χρειάζεται αναισθησία;

Όχι, με την στερεοτακτική βιοψία μαστού δεν απαιτείται ολική αναισθησία, ούτε καν μέθη για να γίνει η λήψη του υλικού. Η διαδικασία γίνεται με απλή τοπική αναισθησία μέσω μία μικρής τομής στο δέρμα. Η τομή αυτή είναι τόσο μικρή που δεν χρειάζεται ράμματα, οπότε η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της αμέσως χωρίς να χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για ώρες ή ακόμα και για μέρες.

Διαδικασία

Ποια είναι η διαδικασία; Πως γίνεται η βιοψία μαστού;

Η νεότερη μέθοδος για τη στερεοτακτική βιοψία μαστού με αναρρόφηση γίνεται με την βοήθεια ενός ψηφιακού μαστογράφου, με την ασθενή να βρίσκεται είτε σε καθιστή είτε σε ύπτια θέση, αναλόγως του εξοπλισμού που διαθέτει η κλινική. Για τη λήψη ιστού από τον μαστό χρησιμοποιείται ειδική βελόνα (10gr), καθώς και μηχάνημα αναρρόφησης (senoRX) το οποίο συλλέγει 7-8 ιστοτεμάχια στο ειδικό καλάθι που έχει ενσωματωμένο η βελόνα. Τα ιστοτεμάχια ακτινογραφούνται για να επιβεβαιωθεί η λήψη του σωστού υλικού. Είναι βασικό το γεγονός πως η συλλογή του υλικού πραγματοποιείται με μόνο μία εισχώρηση της βελόνας.

Η στερεοτακτική βιοψία μαστού είναι μία απόλυτα ακριβής διαδικασία γιατί η βελόνα κατευθύνεται ακριβώς στην αλλοίωση απεικονιστικά αλλά και αποτελεσματική όσο η χειρουργική βιοψία λόγω της λήψης μεγάλων ιστοτεμαχίων από την περιοχή.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και η δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε πως πήραμε δείγμα από την σωστή περιοχή με λήψη μαστογραφιών μετά από την βιοψία. Παράλληλα στην περιοχή αφήνουμε ένα μικρό μεταλλικό κλιπ, ώστε να είναι εφικτή η ακριβής εύρεση του σημείου ώστε σε περίπτωση κακοήθειας να γίνει η χειρουργική επέμβαση.

Διάρκεια

Πόσο διαρκεί ως διαδικασία η στερεοτακτική βιοψία μαστού;

Η στερεοτακτική βιοψία μαστού διαρκεί μόλις 45 λεπτά και αμέσως μετά η ασθενής μπορεί να γυρίσει στο σπίτι της. Είναι μία καλά ανεκτή διαδικασία που δεν συνεπάγεται ιδιαίτερου πόνου, ο οποίος με ένα απλό αναλγητικό υποχωρεί εύκολα και η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές της

Παρενέργειες

Έχει παρενέργειες μια στερεοτακτική βιοψία μαστού;

Η στερεοτακτική βιοψία μαστού δεν έχει σοβαρές παρενέργειες, όμως μπορεί να εμφανιστεί ένα μικρό αιμάτωμα, από το οποίο μπορεί να ανακουφιστεί πολύ εύκολα η ασθενής με την βοήθεια μίας απλής παγοκύστης ή την άσκηση πίεσης στο σημείο από όπου έχει γίνει η λήψη ιστού για λίγη ώρα μετά το πέρας της διαδικασίας. Το αιμάτωμα υποχωρεί το πολύ μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Κόστος

Ποιο είναι το κόστος για μια στερεοτακτική βιοψία μαστού;

Η στερεοτακτική βιοψία μαστού δεν έχει σε καμία περίπτωση το υψηλό κόστος που συνεπάγεται ένα χειρουργείο για τη βιοψία μαστού. Αν αναλογιστεί κανείς επίσης την ταλαιπωρία και την απουσία νοσηλείας το κόστος είναι συγκριτικά πολύ μικρότερο. Για να ενημερωθείτε με ακρίβεια για το κόστος της στερεοτακτικής βιοψίας επικοινωνήστε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας.

Σύνοψη: 

Η στερεοτακτική βιοψία μαστού με αναρρόφηση με SenoRx είναι μία διαφορετική μέθοδος βιοψίας του μαστού με πολλά πλεονεκτήματα. Είναι μη επεμβατική με μηδαμινές παρενέργειες και το κόστος είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της χειρουργικής βιοψίας αφού δεν απαιτείται νάρκωση ή παραμονή στο νοσοκομείο.

Στόχος είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όσο αυτή παραμένει μικρή και αψηλάφητη αλλοίωση και ταυτόχρονα η αποφυγή περιττών χειρουργικών πράξεων. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι η μέθοδος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό σε κέντρα μαστού με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801