Στερεοτακτική Βιοψία Μαστού

Home / Άρθρα / Ευρωκλινική Αθηνών / Στερεοτακτική Βιοψία Μαστού
βιοψία μαστού

Στερεοτακτική βιοψία μαστού

Υπάρχει τρόπος να κάνω τη βιοψία μαστού χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση; Πρέπει να κάνω βιοψία στο μαστό μου, όμως αδυνατώ να λείψω μέρες από τη δουλειά μου. Μπορώ να κάνω τη βιοψία μαστού και να βγω από το νοσοκομείο την ίδια μέρα;

Είναι απορίες που αγχώνουν τις περισσότερες γυναίκες. Ο φόβος της βιοψίας μαστού και κυρίως των αποτελεσμάτων είναι εφιάλτης για μία γυναίκα που ο γιατρός της την συμβούλευσε για περαιτέρω εξετάσεις. Το άγχος σίγουρα δεν θα περάσει εύκολα, όμως πλέον είναι εφικτό να μειώσουμε κατά πολύ την ταλαιπωρία της χειρουργικής βιοψίας.

Πως θα μπορεί να αποφευχθεί ένα χειρουργείο για βιοψία μαστού;

Οχτώ στις δέκα χειρουργικές βιοψίες στο μαστό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη στερεοτακτική βιοψία μαστού με αναρρόφηση (Mammotome) που δεν αποτελεί επέμβαση. Ο φόβος για κακοήθεια στο μαστό μίας γυναίκας οδηγεί τις περισσότερες φορές στην χειρουργική βιοψία. Οι ασθενείς που ακολουθούν αυτή την τακτική είναι πολλοί, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα ύποπτα, αρχικά, ευρήματα αποδεικνύονται καλοήθειες και έτσι η εξεταζόμενη έχει υποστεί μία μεγάλη ταλαιπωρία η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Όμως, πως γίνεται βιοψία στον μαστό χωρίς χειρουργείο; Είναι δύσκολη η προετοιμασία και ποιά είναι ακριβώς η διαδικασία;

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για να πραγματοποιηθεί η βιοψία μαστού με το Mammotom δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Η εξεταζόμενη θα πρέπει να έχει φάει ελαφρά και να μην έχει πάρει ασπιρίνη ή αντιπηκτική αγωγή για τουλάχιστον 3 μέρες πριν.

Δεν απαιτείται ολική αναισθησία, ούτε καν μέθη για να γίνει η λήψη του υλικού. Η διαδικασία γίνεται με απλή τοπική αναισθησία μέσω μία μικρής τομής στο δέρμα. Η τομή αυτή είναι τόσο μικρή που δεν χρειάζεται ράμματα, οπότε η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της αμέσως χωρίς να χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για ώρες ή ακόμα και για μέρες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η νέα μέθοδος Στερεοτακτικής Βιοψίας Μαστού με Αναρρόφηση γίνεται με την βοήθεια ψηφιακού μαστογράφου, με την ασθενή να βρίσκεται είτε σε καθιστή είτε σε ύπτια θέση, αναλόγως του εξοπλισμού που διαθέτει η κλινική. Για τη λήψη ιστού από τον μαστό χρησιμοποιείται ειδική βελόνα (10gr), καθώς και μηχάνημα αναρρόφησης (senoRX) το οποίο συλλέγει 7-8 ιστοτεμάχια στο ειδικό καλάθι που έχει ενσωματωμένο η βελόνα. Τα ιστοτεμάχια ακτινογραφούνται για να επιβεβαιωθεί η λήψη του σωστού υλικού. Είναι βασικό το γεγονός πως η συλλογή του υλικού πραγματοποιείται με μόνο μία εισχώρηση της βελόνας. Είναι απόλυτα ακριβής διαδικασία γιατί η βελόνα κατευθύνεται ακριβώς στην αλλοίωση απεικονιστικά αλλά και αποτελεσματική όσο η χειρουργική βιοψία λόγω της λήψης μεγάλων ιστοτεμαχίων από την περιοχή.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και η δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε πως πήραμε δείγμα από την σωστή περιοχή με λήψη μαστογραφιών μετά από την βιοψία. Παράλληλα στην περιοχή αφήνουμε ένα μικρό μεταλλικό κλιπ, ώστε να είναι εφικτή η ακριβής εύρεση του σημείου ώστε σε περίπτωση κακοήθειας να γίνει η χειρουργική επέμβαση. Η διάρκεια της στερεοτακτικής βιοψίας μαστού είναι μόλις 45 λεπτά και αμέσως μετά η ασθενής μπορεί να γυρίσει στο σπίτι της.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Σοβαρές παρενέργειες δεν υπάρχουν, όμως μπορεί να εμφανιστεί ένα μικρό αιμάτωμα, από το οποίο μπορεί να ανακουφιστεί εύκολα η ασθενής με την βοήθεια μίας απλής παγοκύστης ή την άσκηση πίεσης στο σημείο από όπου έχει γίνει η λήψη ιστού για λίγη ώρα μετά το πέρας της διαδικασίας. Το αιμάτωμα υποχωρεί το πολύ μέσα στις επόμενες 10 μέρες

ΣΥΝΟΨΗ

Η στερεοτακτική βιοψία μαστού με αναρρόφηση με SenoRx είναι μία διαφορετική μέθοδος βιοψίας του μαστού με πολλά πλεονεκτήματα. Είναι μη επεμβατική με μηδαμινές παρενέργειες και το κόστος είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της χειρουργικής βιοψίας αφού δεν απαιτείται νάρκωση ή παραμονή στο νοσοκομείο.

Στόχος είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όσο αυτή παραμένει μικρή και αψηλάφητη αλλοίωση και ταυτόχρονα η αποφυγή περιττών χειρουργικών πράξεων. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι η μέθοδος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό σε κέντρα μαστού με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Μαλακάσης Πέτρος, Διευθυντής Απεικονιστικού Τμήματος Διάγνωσης Μαστού & Οστικής Πυκνομετρίας, Ευρωκλινική Αθηνών

Για να κλείσετε ραντεβού ή να ενημερωθείτε περαιτέρω καλέστε στο 210 64.16.139 (Δευτ. – Παρ. 9:00-17:00) ή πατήστε:

  • Share This