Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ωτοπλαστική στα παιδιά

ωτοπλαστική

Η Ωτοπλαστική είναι μία χειρουργική μέθοδος, που σκοπό έχει να συμπλησιάσει πιο κοντά στο κεφάλι τα προεξέχοντα αυτιά, ή να μικρύνει δυσανάλογα μεγάλα αυτιά ή να διορθώσει άλλες τραυματικές ή και συγγενείς ανωμαλίες του σχήματος, του μεγέθους ή της μορφής των αυτιών.

Τί πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν πριν αποφασίσουμε την ωτοπλαστική;

Βασικό βήμα στην επιλογή του Πλαστικού Χειρουργού είναι η εμπειρία του στα παιδιά. Το επόμενο είναι μια πρώτη συνάντηση του Πλαστικού Χειρουργού με την οικογένεια, όπου θα πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια και ευθύτητα τι προσδοκίες υπάρχουν από την επέμβαση, ποια είναι τα συναισθήματα και ο ψυχισμός του παιδιού, έχοντας πάντα υπ’ όψιν πως το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η βελτίωση και όχι η τελειότητα. Βασικός παράγοντας για την επίτευξη της αισθητικής χειρουργικής πράξης είναι η σταθερή ψυχολογική  και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.

Ο Πλαστικός Χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας για τους παράγοντες που πιθανώς να επηρεάσουν την απόφασή σας σχετικά με τη διαδικασία της επέμβασης, γι’ αυτό είναι σημαντικός παράγοντας η εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού στα παιδιά.

Η Ωτοπλαστική μπορεί να γίνει από την ηλικία των 6 – 8 ετών, όπου η ανάπτυξη  των  αυτιών έχει σχεδόν  ολοκληρωθεί.  Όταν η  δυσμορφία  είναι  έντονη, είναι προτιμότερο να χειρουργείται νωρίτερα χρονικά, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ψυχολογικό στρες με την είσοδo του παιδιού στο σχολείο.

Κατά την πρώτη επίσκεψη ο Πλαστικός Χειρουργός θα σας εξηγήσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την περίπτωσή σας, όπως την χειρουργική τεχνική που θα ακολουθήσει, την αναισθησία και μία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Επίσης, θα πρέπει να συζητηθούν με το Πλαστικό Χειρουργό οι συμπληρωματικοί παράγοντες που θα πρέπει να σκεφθείτε πριν αποφασίσετε την Ωτοπλαστική, όπως το κόστος και οι πιθανές δυσκολίες αυτής της επέμβασης.

Μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως μολύνσεις, οιδήματα ή αιματώματα είναι σπάνια φαινόμενα. Η πιθανότητα επιπλοκών μπορεί να ελαχιστοποιηθεί εφόσον ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές του γιατρού σας, όσον αφορά το μετεγχειρητικό στάδιο της αποθεραπείας.

Η Ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση που γίνεται για αισθητικούς λόγους, γι’ αυτό και τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα δεν παρέχουν κάλυψη. Εάν όμως η επέμβαση θεωρηθεί απαραίτητη για την διόρθωση μιας παραμόρφωσης που οφείλεται σε επίκτητη τραυματική βλάβη ή σε γενετική συγγενή δυσμορφία, τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν μερικώς ή και ολικώς από την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Η διαδικασία της επέμβασης

Η Ωτοπλαστική σκοπό έχει να δημιουργήσει και να επαναφέρει την κεντρική πτυχή του πτερυγίου στα προέχοντα αυτιά ή και να μικρύνει δυσανάλογα μεγάλα αυτιά. Η έκταση της επέμβασης εξαρτάται από το ποιες αλλαγές είναι επιθυμητές και από τι κρίνει ο Πλαστικός Χειρουργός ότι χρειάζεται.

Η Ωτοπλαστική στα παιδιά γίνεται με γενική αναισθησία.

Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές που αφορούν στην Ωτοπλαστική. Χρησιμοποιώντας την πιο γνωστή και διαδεδομένη τεχνική, ο Πλαστικός Χειρουργός  κάνει μία σφηνοειδή εκτομή του δέρματος στο πίσω μέρος του αυτιού, με σκοπό την εμφάνιση του χόνδρου.  Στη  συνέχεια, λεπτύνεται ο χόνδρος και με ράμματα συμπλησιάζονται οι κοίτες του χόνδρου ώστε να μετασχηματιστεί το αυτί. Κατόπιν, χρησιμοποιώντας άλλο ράμμα, κλείνει το δέρμα αφήνοντας μία μικρή γραμμοειδή τομή που κρύβεται πίσω από το αυτί.

Έτσι, ο Πλαστικός Χειρουργός φέρνει το αυτί πιο κοντά στο κεφάλι. Η επέμβαση κρατά περίπου δύο ώρες.

Μετεγχειρητική Πορεία

Μετά την επέμβαση τα αυτιά καλύπτονται από γάζες και επιδέσμους. Υπάρχει περίπτωση το πρώτο 24ωρο να εμφανιστεί ελαφρύς πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται εύκολα με ήπια παυσίπονα. Εάν έχετε εισαχθεί σε νοσοκομείο και η επέμβαση έχει γίνει με γενική αναισθησία, εξέρχεστε την επόμενη ημέρα.

Σε τέσσερεις (4) ημέρες οι επίδεσμοι αφαιρούνται, εκτιμάται από τον Πλαστικό Χειρουργό το αποτέλεσμα και τοποθετούνται πάλι γάζες και επίδεσμοι ή φοράτε μία ελαστική κορδέλα. Η ελαστική αυτή κορδέλα θα φορεθεί ανελλιπώς για αρκετές εβδομάδες, με σκοπό να εξασφαλιστεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο σκοπός της Ωτοπλαστικής είναι πιο φυσικά και καλοσχηματισμένα αυτιά. Από τη στιγμή που οι τομές γίνονται στο πίσω μέρος του αυτιού, οι αμυδρές ουλές που πιθανόν να υπάρχουν, δεν είναι εμφανείς.

Η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο εξαρτάται από την ηλικία του, προτιμούμε να προφυλάσσουμε τα μικρότερα παιδιά περισσότερες ημέρες από πιθανούς τραυματισμούς, έτσι το πλάνο αποθεραπείας «καταστρώνεται» σε συνεργασία με την οικογένεια.

    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801