Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ακμή ενηλίκων: Συμπτώματα και Θεραπεία

Γιατί εμφανίζεται η ακμή ενηλίκων; Πώς την αντιμετωπίζουμε; Τι είναι η Ροδόχρους ακμή και πώς αντιμετωπίζεται;

Ακμή

Τι είναι η ακμή; 

Η ακμή είναι η πιο συχνή δερματοπάθεια του ανθρώπου.Πρακτικά εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία,αν και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τους εφήβους.Ωστόσο είναι λάθος,η ακμή να εγκαθίσταται στη συνείδηση του κόσμου ως «εφηβική» ασθένεια.

Έτσι ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης διακρίνουμε τις κάτωθι μορφές:

  • νεογνική
  • βρεφική
  • παιδική
  • εφηβική 
  • και ακμή ενηλίκων ή όψιμη ακμή

Πρέπει να τονιστεί ότι η ακμή είναι πάθηση και όχι ευκαιριακή κατάσταση.Συγκεκριμένα πρόκειται για φλεγμονή της τριχοσμηγματογόνου μονάδας.Η μονάδα αυτή αποτελείται από το τρυχοθυλάκιο(τρίχα) και τον σμηγματογόνο αδένα που εκβάλλει στην τρίχα.Ο αδένας αυτός παράγει ένα λιπαρό έκκριμα που λέγεται σμήγμα και είναι σημαντικό στην ομοιόσταση του δέρματος.

Στην εφηβεία λοιπόν λόγω του ορμονικού καταρράκτη(υψηλά επίπεδα ανδρογόνων) υπερπαράγεται σμήγμα,υπάρχει υπερπαραγωγή κερατινοκυττάρων και λόγω αποικισμού απ το μικρόβιο P.acnes δημιουργείται φλεγμονή δηλαδή ακμή.

Ακμή ενηλίκων

Γιατί εμφανίζεται η ακμή ενηλίκων;

Όταν η ακμή εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες καλείται όψιμη ακμή ή ακμή των ενηλίκων.Πιο συχνά, η ακμή ενηλίκων αφορά γυναίκες και ενίοτε συνδυάζεται με ορμονικές διαταραχές όπως π.χ το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .Ωστόσο μπορεί να αφορά και άνδρες και ιδίως εκείνους που είτε ενδογενώς είτε εξωγενώς (χρήση στεροειδών αναβολικών) έχουν υψηλότερα ποσοστά κυκλοφορούντων ανδρογόνων.Υπάρχουν και περιπτώσεις όψιμης ακμής σε άνδρες και γυναίκες χωρίς υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα (ιδιοσυστατικές).

Η ακμή ανηλίκων μπορεί να εμφανίζεται με όλους τους κλινικούς υπότυπους (φαγεσωρική, βλατιδοφλυκταινώδης, οζιδιοκυστική) αλλά συνήθως έχει την εικόνα «κόκκινα σπυράκια με πύον»(βλατιδοφλυκατινώδης). Εμφανίζεται στο πρόσωπο και λιγότερο συχνά σε πλάτη και στέρνο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζουμε την ακμή ενηλίκων;

Η θεραπεία για την ακμή ενηλίκων αφορά πρώτον τη διόρθωση του όποιου υποκείμενου νοσήματος και σε δεύτερη φάση κλασσικές θεραπείες όπως από του στόματος αντιβίωση (δοξυκυκλίνη), τοπική αγωγή (αζελαικό οξύ,ανταπαλένη,ερυθρομυκίνη) και επεμβατικές θεραπείες, όπως peelings. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις δίνεται και από του στόματος ισοτρετινοίνη (συνθετικό παράγωγο της βιταμίνης Α) με θεαματικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελείως διαφορετική νοσολογική οντότητα είναι η Ροδόχρους ακμή.

Ροδόχρους ακμή

Τι είναι η Ροδόχρους ακμή και πώς αντιμετωπίζεται;

Η Ροδόχρους ακμή εμφανίζεται στα πλαίσια της ροδόχρου νόσου (rosacea) και είναι μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος που πρωτοεμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας μόνο (25-50 έτη). Η ροδόχρους ακμή συνδυάζεται με έντονες κοκκινίλες στο πρόσωπο (ευρυαγγείες) και πυροδοτείται από καταστάσεις όπως η ζέστη,το κόκκινο κρασί,τα πικάντικα και ο ήλιος. Στην τυπική της εικόνα, η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται με πολλαπλά κόκκινα σπυράκια με πύον (βλατιδοφλυκταινώδης μορφή) στο πρόσωπο. Επειδή τα στάδια της ροδόχρου νόσου (4 στο σύνολο) αλληλοεπικαλύπτονται, στον ίδιο ασθενή μπορεί να εμφανίζεται αλλοιώσεις και από τα 4 στάδια μαζί, δηλαδή κοκκινίλες (ευρυαγγείες),σπυράκια με πύον (φλυκταινίδια), πρησμένη μύτη (ρινόφυμα) και κόκκινα μάτια (υπεραιμία επιπεφυκότα).

Η θεραπεία της ροδόχρου ακμής που εντάσσεται στην ακμή ενηλίκων (χρονολογικά) είναι παρόμοια με της όψιμης ακμής και με αποφυγή των όποιων πυροδοτικών παραγόντων λόγω και της χρονιότητας της νόσου.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801