Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ψωρίαση: υπάρχει λύση;

Ψωρίαση & Θεραπεία

Ψωρίαση & Θεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι

Ψωρίαση & Θεραπεία: Τι είναι;

Η ψωρίαση είναι ένα μη-μεταδοτικό φλεγμονώδες δερματικό νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και παρουσιάζεται με τη μορφή ερυθρών πλακών στο δέρμα καλυπτόμενων από ξηρά “λέπια” (υπερκερατωτικές πλάκες).  Προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού και παρότι ΔΕΝ θεωρείται κληρονομική πάθηση παρουσιάζει μία οικογενή επιβάρυνση, για αυτό το λόγο μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Στην παθογένεια της ψωρίασης εμπλέκονται γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί μηχανισμοί, οι οποίοι δημιουργούν μία φλεγμονώδη κόκκινη πλάκα στο δέρμα και προάγεται γρήγορος πολλαπλασιασμός των κυττάρων της επιδερμίδας στο σημείο των βλαβών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μη ψωριασικό δέρμα αυτή η διαδικασία ανανέωσης των επιδερμιδικών κυττάρων ολοκληρώνεται σε 28 περίπου ημέρες, στο σημείο εκδήλωσης της ψωριασικής πλάκας διαρκεί μόλις 4-6 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι να αθροίζονται τα ξηρά κερατινοποιημένα λέπια και να εμφανίζεται κλινικά ως υπερκερατωτική πλάκα, με άλλοτε άλλο βαθμό κνησμού, δυσφορίας και έκτασης.

Η ψωριάση παρουσιάζει μεγάλη επίπτωση στην εικόνα των ασθενών, επηρεάζοντας τις σχέσεις τους και την αντίληψη της εικόνας του σώματός τους, και από μετρήσεις παγκοσμίως επιβεβαιώνεται η μεγάλη επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Μορφές & Σημεία

Με τι μορφές εμφανίζεται η ψωρίαση:

Απαντάται με τη μορφή α) των ενηλίκων και β) των παιδιών.

Στα παιδιά η ψωριάση είναι πιο συχνή με τη σταγονοειδή μορφή, που συχνά συνδυάζεται με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Οι μορφές των ενηλίκων είναι οι εντοπισμένες: η κατά πλάκας ψωρίαση (συχνότερη), η σταγονοειδής, η ανάστροφη ψωρίαση (πτυχών-μασχαλών, γεννητικής περιοχής κλπ), αλλά και η ερυθροδερμική και η φλυκταινώδης, μορφές με μεγάλη προσβολή του δέρματος και οι οποίες πιθανά να χρειαστούν  νοσηλεία.

Ψωρίαση & Θεραπεία: Σε ποια σημεία εμφανίζεται;

Τα συνήθη σημεία στο σώμα που εμφανίζεται η ψωρίαση είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, χαμηλά στην οσφύ, στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, στις παλάμες, στα πέλματα, στα χέρια και πόδια. Μπορεί να προσβάλλει τα νύχια, σχηματίζοντας βοθρία στην επιφάνειά τους, να φαίνονται πιο “παχιά” και να αποκολλούνται από την κοίτη του νυχιού και συχνά παρερμηνεύεται ως μυκητίαση των νυχιών. Αυτή η ονυχόλυση μας υποδεικνύει μια τάση πιθανής προσβολής και της “άκρης των κοντινών αρθρώσεων” των δακτύλων, για αυτό το λόγο, και αν έχουμε πόνους στις αρθρώσεις ή “πρηξίματα” στα δάκτυλα, πιθανά να συνυπάρχει ψωριασική αρθρίτιδα. Σε ποσοστό 10% των ασθενών με ψωρίαση μπορεί να μην προσβληθεί καθόλου το δέρμα και να υπάρχει μόνο η αρθρίτιδα.

Θεραπεία

Η ψωρίαση είναι ιάσιμη;

 

Είναι μεγάλης σημασίας να αναζητήσουμε έγκαιρα τη σωστή θεραπεία, σε εξειδικευμένο δερματολογικό κέντρο,  για να αποφευχθεί η μονιμότητα των βλαβών της ψωρίασης στις αρθρώσεις καθώς και η υγεία του δέρματος.

Η ψωρίαση, πέρα από δερματοπάθεια, σήμερα πλέον θεωρείται  συστηματική φλεγμονώδης πάθηση και παρουσιάζει συννοσηρότητα με το καρδιαγγειακό (μεταβολικό σύνδρομο, κεντρική παχυσαρκία, καρδιαγγειακά συμβάμματα, σακχαρώδη διαβήτη), το έντερο (ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn) και τις αρθρώσεις. Είναι συχνή με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ερυθηματώδη Λύκο και θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η διάγνωση της ψωρίασης τίθεται κλινικά, αλλά και με βιοψία και ιστολογική επιβεβαίωση.

Η σύγχρονη θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να είναι α) τοπική ή/και β) συστηματική. Στις τοπικές θεραπείες ανήκουν τα κερατολυτικά προϊόντα, η ανθραλίνη, η πίσσα, τα τοπικά κορτικοστεροειδή, τοπικά παράγωγα βιταμίνης D και οι τοπικοί αναστολείς καλσινευρίνης. Η Φωτοθεραπεία θεραπεία, συνήθως υπεριώδης τύπου UVA  και UVB,  αποτελεί μια άλλη προσέγγιση στην ψωρίαση, μόνη της ή και σε συνδυασμό με τοπική αγωγή.

Πολύ ενδιαφέρουσα πλέον είναι η συστηματική θεραπεία για την ψωρίαση, όπου έχουν προστεθεί νεότερα και σύγχρονα δεδομένα, καθώς πέραν των κλασσικών θεραπειών με μεθοτρεξάτη, ρετινοειδή , κυκλοσπορίνη, διαθέτουμε σήμερα τις λεγόμενες «Στοχευμένες» θεραπευτικές αγωγές ή αλλιώς «βιολογικούς παράγοντες».  Στοχεύουν σε κυτταροκίνες (TNF-a), σε ιντερλευκίνες IL-17a, IL-12/23, IL-23, ή αποτελούνται από «μικρά στοχευμένα μόρια», όπως η apremilast από του στόματος. Τόσο η αποτελεσματικότητα των νεότερων θεραπειών, όσο και η έλλειψη ανεπιθύμητων ενεργειών, τις καθιστά πρώτη θεραπευτική επιλογή.

Η σωστή ενημέρωση, η  απαίτηση θεραπείας και η εξατομικευμένη διαχείριση από έμπειρη δερματολογική ομάδα γιατρών, εγγυάται ασφάλεια και απαλλαγή από ένα τόσο συχνό και πλέον θεραπεύσιμο δερματικό νόσημα όπως η ψωρίαση.

Ιατρείο Αυτοανόσων και Φλεγμονωδών Παθήσεων Δερματολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών

Στην Ευρωκλινική Αθηνών λειτουργεί με επιτυχία εξειδικευμένο ιατρείο Αυτοανόσων Δερματοπαθειών και Ψωρίασης, όπου έμπειροι στο αντικείμενο δερματολόγοι (καθηγητής κ. Π. Γ. Σταυρόπουλος, Α. Παπαδοπούλου) αντιμετωπίζουν ολιστικά τον ασθενή με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα (κλινική εξέταση, εργαστηριακή προσέγγιση, διατροφολογική πρόταση, θεραπευτική αντιμετώπιση με εξατομικευμένη προσέγγιση).

Μάθετε περισσότερα για το Ιατρείο Αυτοανόσων και Φλεγμονωδών Παθήσεων Δερματολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών ΕΔΩ 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801