Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Δέρμα και Μάσκα σε καιρό COVID – 19

δέρμα μάσκα

Δέρμα & Μάσκα: Εισαγωγή

Το δέρμα μας επηρεάζεται απο την μάσκα, η οποία πλέον είναι στην καθημερινότητα μας. Η συχνή και πολύωρη χρήση της μάσκας στο πρόσωπο, στην εποχή της πανδημίας με τον Covid-19, έχει γίνει καθημερινή αναγκαιότητα στη ζωή μας. Παρά την πολύτιμη προστασία που μας προσφέρει, δεν παύει να πληθαίνουν και οι δυσμενείς συνέπειες από τη χρήση της.

Οι επιπτώσεις στο δέρμα:

Οι επιπτώσεις της χρήσης μάσκας στο πρόσωπο θα μπορούσαν να ταξινομηθούν σε αυτές που δεν υπήρχαν και δημιουργούνται εκ νέου από τη χρήση της και σε αυτές που επιδεινώνουν μια ήδη υπάρχουσα δερματοπάθεια.

Όσοι φέρουν ιστορικό με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα με απολέπιση και ερυθρότητα γύρω από τη μύτη και στις παρειές ή πώγωνα, θα παρατηρήσουν ότι η τριβή και η θερμότητα της μάσκας μαζί με την περιρρέουσα αύξηση του στρες, θα επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Η χρήση μάσκας, που επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας, αναμένεται να επιδεινώσει τις ευρυαγγείες και την ερυθρότητα σε ανθρώπους, που ταλαιπωρούνται από ροδόχρου νόσο ή δερματικό λύκο.
Φορώντας συχνά και για πολλή ώρα τη μάσκα (είτε βαμβακερή είτε χάρτινη/συνθετική μιας χρήσης) είναι δυνατόν να προκληθούν ή επιδεινωθούν ακνεϊκά εξανθήμα με «σπυράκια» και φλυκταινίδια ή κύστεις στο πρόσωπο και να επιδεινωθεί η λιπαρότητα του προσώπου. Τέλος, μπορεί να προκληθούν είτε αλλεργικές δερματίτιδες (με κνησμό, καύσο, ερυθρότητα) από την πολύωρη εφαρμογή της σε απευθείας σε επαφή με το εσωτερικό υλικό της μάσκας, είτε ερεθιστικές δερματίτιδες από την επαφή/τριβή και κυρίως με τα λάστιχα συγκράτησης της μάσκας, προκαλώντας ακόμη και τραυματισμούς και πόνο/ενόχληση.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε το δέρμα μας;

Για να κάνουμε ¨φιλικότερη¨ αυτή την πολύωρη επαφή με τη χρήση μάσκας για όσο καιρό τη χρειαστούμε, καλό θα ήταν να φροντίζουμε ώστε η εσωτερική πλευρά της μάσκας να είναι από φιλικό βαμβακερό υλικό και κατά προτίμηση από ανοιχτόχρωμη βαφή και όχι σκουρόχρωμη. Τα λάστιχα συγκράτησης της μάσκας να είναι επενδυμένα με βαμβακερό ύφασμα και να είναι σε ανάλογη τάση, που να μην προκαλεί πιέσεις στο δέρμα. Τέλος, φροντίζουμε να πλένουμε με υποαλλεργικά καθαριστικά ρούχων τη μάσκα μας και χωρίς τη χρήση βελτιωτικών και αρωμάτων και να τη σιδερώνουμε πριν τη χρήση της. Σε περίπτωση αλλοίωσης της επιφάνειάς της στις περιπτώσεις μιας χρήσης μάσκας, φροντίζουμε για την έγκαιρη αντικατάστασή της.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801