Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Δερματοπάθειες το καλοκαίρι

υπεριδρωσία δερματοπάθειες Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Υπεριδρωσία και ποικιλόχρους πιτυρίαση: οι δερματοπάθειες του καλοκαιριου!

Η υπεριδρωσία και η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι δύο δερματοπάθειες που το καλοκαίρι εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα και πιο έντονη συμπτωματολογία στον ασθενή απ ότι τις υπόλοιπες περιόδους.

Δερματοπάθειες & Καλοκαίρι: Υπεριδρωσία

Τι είναι και σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται;

Η υπεριδρωσία είναι η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα απ’ τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες του σώματος. Υπάρχουν πάνω από 2 εκατ. τέτοιοι αδένες στο ανθρώπινο σώμα και ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην θερμορύθμιση του οργανισμού.

Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε γενικευμένη όταν αφορά καθολικά όλο το σώμα και σε εστιακή όταν εμφανίζεται περισσότερο σε περιοχές όπως οι παλάμες, τα πέλματα και οι μασχάλες.

  • Η γενικευμένη υπεριδρωσία συνήθως συνδυάζεται με συστηματικές καταστάσεις όπως ενδοκρινικά νοσήματα, νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές, μεταβολικά νοσήματα, λοιμώξεις κ.ά και όταν είναι παρατεταμένη χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και ταυτοποίησης.
  • Η εστιακή υπεριδρωσία αφορά περιοχές όπως οι παλάμες, τα πέλματα και οι μασχάλες και είναι πιο έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυσκολεύει τον ασθενή στην καθημερινότητά του και αποτελεί μείζον αισθητικό πρόβλημα. Εμφανίζεται από σχετικά μικρή ηλικία (συνήθως εφηβεία και μετά) και συχνά συνυπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Είναι εύκολη στην κλινική διάγνωση καθώς ο ασθενής διαμαρτύρεται για «ιδρωμένες» παλάμες, πέλματα και μασχάλες όλη την ώρα.

Σπάνια μπορεί να εφαρμοστεί και η δοκιμασία Minor για να προσδιορίσουμε τι έκταση έχει η υπεριδρωσία. Η δοκιμασία στηρίζεται στον χρωματισμό της υπό εξέταση περιοχής με βάμμα ιωδίου και άμυλο, οπότε και οι περιοχές υπεριδρωσίας χρωματίζονται έντονα ιώδεις λόγω της αλληλεπίδρασης του ιδρώτα με τις προηγούμενες ουσίες.

Πώς αντιμετωπίζεται η εστιακή υπεριδρωσία;

Για την αντιμετώπιση της εστιακής υπεριδρωσίας χρησιμοποιούνται:

Γενικά μέτρα προφύλαξης: όπως αποφυγή ζεστού περιβάλλοντος, άνετα φαρδιά ρούχα και καλός αερισμός του χώρου

Ειδικά μέτρα προφύλαξης: που περιλαμβάνουν με τη σειρά τους

  • Μεταλλικά άλατα και άλατα αλουμινίου σε ειδικά αντιδρωσικά προϊόντα (spray) που αποφράσσουν τον εκφορητικό πόρο των ιδρωτοποιών αδένων και μειώνουν την παραγωγή ιδρώτα.
  • Αντιχολινεργικά από του στόματος προϊόντα που μειώνουν την δραστηριότητα των αδένων λόγω μειωμένης νεύρωσης. Τα τελευταία όμως δίνονται με ιδιαίτερη προσοχή λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών( ξηροστομία, θάμβος όρασης)
  • Ενέσιμη βοτουλινική τοξίνη  Αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας.
    Η τοξίνη αποκλείει τους μετασυναπτικούς χολινεργικούς νευρώνες των ιδρωτοποιών αδένων και σταματά την παραγωγή ιδρώτα.Γίνονται πολλές μικρές ενέσεις στην υπό θεραπεία περιοχή αφού έχει προηγηθεί η χρήση αναισθητικής κρέμας και η διαδικασία καθίσταται τελείως ανώδυνη.Το αποτέλεσμα φαίνεται 3-15 μέρες μετά και διαρκεί 4-6 μήνες ανάλογα με τον ασθενή.Η χρήση βοτουλινικής τοξίνης για την αντιμετώπιση της εστιακής υπεριδρωσίας επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα όταν γίνεται από τον ειδικό Δερματολόγο.

Δερματοπάθειες &  Καλοκαίρι: Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Τι είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση και που οφείλεται;

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια χρόνια, καλοήθης, υποτροπιάζουσα νόσος της κεράτινης στιβάδας του ανθρώπινου σώματος που εμφανίζεται συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οφείλεται στον ζυμομύκητα malassezia furfur, ο οποίος είναι ένας ανθρωπόφιλος μύκητας που υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του ανθρώπινου σώματος. Ο μύκητας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως αυξημένη θερμότητα και υγρασία μπορεί να υπεραναπτυχθεί και να προκαλέσει κλινική νόσο.

Τι συμπτώματα έχει η ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Στους ενήλικες η ποικιλόχρους πιτυρίαση χαρακτηρίζεται από ρόδινες, λευκές ή καφεοειδείς κηλίδες ποικίλων σχημάτων με λεπτή πιτυρώδη απολέπιση που εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές όπως ώμοι, βραχίονες, ράχη και μηροί. Οι κηλίδες μπορεί να συνενώνονται σε μεγαλύτερες πλάκες και είναι στην πλειοψηφία τους τελείως ασυμπτωματικές.
Στα παιδιά, η ποικιλόχρους πιτυρίαση μπορεί να εμφανιστεί και στο πρόσωπο και πολλές φορές διαφοροδιαγιγνώσκεται δύσκολα από άλλες καταστάσεις όπως ατοπική δερματίτιδα,πιτυρίαση alba,λευκή κ.λπ.

Ποια είναι η θεραπεία;

Γενικά η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια ήπια νόσος που θορυβεί τον ασθενή περισσότερο για την αισθητική αλλαγή που επιφέρει στο δέρμα.
Είναι μια νόσος όμως που δεν υποχωρεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία από τον Δερματολόγο.
Δίνονται γενικές οδηγίες όπως αποφυγή έντονης υγρασίας και θερμότητας που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα. Αν και δεν είναι δυνητικά μεταδοτική νόσος, ο ασθενής καλό θα ήταν να χρησιμοποιεί τις δικές του πετσέτες. Καθαρά θεραπευτικά χρησιμοποιούνται τοπικά αντιμυκητιασικά προϊόντα αζολών ή τερμπιναφίνης σε μορφή spray,κρεμών και σαμπουάν με πολύ καλή ανταπόκριση από τον ασθενή.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει από 15 μέρες έως 2 μήνες και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις εκτεταμένης ποικιλόχρους πιτυρίασης ή υποτροπιαζόντων μορφών χρησιμοποιούνται και αντιμυκητιασικά σκευάσματα από του στίοματος όπως τερμπιναφίνη per os με εξαιρετικά αποτελέσματα.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801