Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Botox: θεραπεία αντιγήρανσης & ομορφιάς

botox μπότοξ

Θεραπεία με botox: όσα θα θέλατε να γνωρίζετε!

Το Botox (μπότοξ) αποτελεί ίσως τη συχνότερη και πιο διαδεδομένη θεραπεία αντιγήρανσης για τη μείωση των ρυτίδων. Πρόκειται για μια ανώδυνη, γρήγορη διαδικασία, που διενεργείται με ένεση απευθείας πάνω στον μιμικό μυ, με στόχο να μειωθεί η συσπαστικότητά του, να χαλαρώσει και το δέρμα και επομένως, οι ρυτίδες προσώπου. Πολλοί έχουμε ακούσει τον όρο botox αλλά πόσα γνωρίζουμε τελικά για αυτή τη θεραπεία;

Tι είναι

Τι είναι το botox (μπότοξ); 

Το botox αποτελεί την ευρέως γνωστή εμπορική ονομασία της ενέσιμης Βοτουλινικής τοξίνης η οποία αποτελεί μια διαδεδομένη θεραπεία στον τομέα της Κλινικής και Αισθητικής Δερματολογίας. Ένα άλλο επίσης γνωστό σκεύασμα στην Ελλάδα είναι και το Dysport. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια ακριβώς ουσία. Η μόνη τους διαφορά έγκειται στις μονάδες που εμπεριέχει κάθε σκεύασμα και στην  αραίωση που πρέπει να κάνει ο Γιατρός.

Διαδικασία

Πώς λειτουργεί το botox (μπότοξ); 

Η βοτουλινική τοξίνη (όπως είναι η δόκιμη ονομασία του botox) δρα στους μετασυναπτικούς υποδοχείς της νευρομυικής σύναψης μπλοκάροντας την μεταβίβαση του νευρικού ερεθίσματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκοπή των νευρικών ώσεων και στη μειωμένη συσπαστικότητα του μυός.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το botox (μπότοξ):

Στην Κλινική Δερματολογία χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση της εστιακής υπεριδρωσίας. Με τον όρο υπεριδρωσία αναφερόμαστε σε αυξημένη δραστηριότητα των εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων και στην αυξημένη παραγωγή ιδρώτα από περιοχές του σώματος όπως οι παλάμες, τα πέλματα και οι μασχαλιαίες χώρες.

Στην Αισθητική Δερματολογία το μπότοξ χρησιμοποιείται για τη μείωση της συσπαστικότητας των μυών του μετώπου και την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων. Δυναμικές είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται με τις εκφράσεις και διαφοροποιούνται από τις στατικές ρυτίδες (ζωγραφισμένες ρυτίδες σε πλήρη ηρεμία).

Πόνος & Περιοχές

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται;

Κύριες περιοχές εφαρμογής του μπότοξ είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο και οι πλάγιες ρυτίδες των ματιών (πόδι της χήνας). Το σύνολο των προαναφερθεισών ανατομικών περιοχών ονομάζεται full upper face botox (μπότοξ). Εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιοχές όπως το άνω χείλος για μείωση των ρυτίδων του καπνιστού (smoker lines) και ο λαιμός για μείωση των επιφανειακών ρυτίδων που οφείλονται σε υπερτονία του μυώδους πλατύσματος.

Botox (Μπότοξ): Είναι μία ασφαλής θεραπεία;

Η ενέσιμη βοτουλινική τοξίνη αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή και δοκιμασμένη θεραπεία. Υπεύθυνος για τον καθορισμό των ενέσιμων σημείων (spots) που θα γίνει το botox στο πρόσωπο του ασθενούς είναι ο Δερματολόγος με βάση τα ανατομικά χαρακτηριστικά του καθενός.

Πονάει η εφαρμογή του;

Όχι, η εφαρμογή του botox (μπότοξ) δεν συνοδεύεται από καθόλου πόνο. Της εφαρμογής προηγείται τοποθέτηση αναισθητικής κρέμας ξυλοκαΐνης ή λιδοκαΐνης στην υπό θεραπεία περιοχή και η διαδικασία είναι απολύτως ανώδυνη.

Αποτελέσματα & Διάρκεια

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα του botox (μπότοξ) και πόσο διαρκούν; 

Το αποτέλεσμα φαίνεται 3-15 μέρες μετά, καθώς τόσος χρόνος απαιτείται για την πλήρη δράση της ουσίας. Ο ασθενής προσέρχεται σε 15 μέρες για έναν τυπικό έλεγχο (follow up).

Το αποτέλεσμα διαρκεί 4-6 μήνες ανάλογα την ιδιοσυγκρασία του καθενός.

Πόσο γρήγορο μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου μετά την εφαρμογή; 

Μετά την εφαρμογή υπάρχει άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι μόνες οδηγίες που δίνονται είναι:

  • να αποφεύγεται το έντονο σκύψιμο για 4 μόνο ώρες καθώς επηρεάζεται η διάχυση του φαρμάκου,
  • να μην τοποθετούνται κρύα επιθέματα (πάγος),
  • να αποφεύγονται τα θερμά ερεθίσματα στην θεραπευθείσα περιοχή(πιστολάκι, σεσουάρ κ.λπ.) και για μία μέρα να αποφευχθεί η έντονη σωματική άσκηση.

Παρενέργειες

Υπάρχουν παρενέργειες; 

Παρενέργειες δεν υπάρχουν, ούτε και ανεπιθύμητες ενέργειες. Όπως και σε κάθε άλλη ενέσιμη διαδικασία μπορεί να προκύψει μόνο κάποια μικρή εκχύμωση (μελανιά) που καλύπτεται εύκολα με make up και αποδράμει εντός λίγων ημερών.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους, έχει αντενδείξεις;

Απόλυτες αντενδείξεις για τη διενέργεια ενέσιμης βοτουλινικής τοξίνης είναι: η μυασθένεια Gravis, νεοπλασματική νόσος, κύηση και γαλουχία, βαριά νευρομυικά σύνδρομα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στην περίπτωση της εστιακής υπεριδρωσίας απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα ενέσιμου φαρμάκου καθώς υπάρχει πληθώρα ιδρωτοποιών αδένων και για την παύση της δραστηριότητάς τους απαιτούνται πολλές μονάδες βοτουλινικής τοξίνης.

Συμπερασματικά η ενέσιμη βοτουλινική τοξίνη (botox, dysport) είναι μια απόλυτα ασφαλής και ενδεδειγμένη θεραπεία, με θεαματικά αποτελέσματα στον τομέα της Κλινικής και Αισθητικής Δερματολογίας.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού;

Δείτε τα διαθέσιμα πακέτα αισθητικών θεραπειών ομορφιάς με botox και υαλουρονικό που παρέχονται στην Ευρωκλινική εδώ ή επικοινωνήστε με το Τμήμα Αισθητικής Δερματολογίας στο 2106416139

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801