Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Διαφοροδιάγνωση: COVID-19 – Γρίπη – Κοινό κρυολόγημα

covid γρίπη κρυολόγημα

Κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες χιλιάδες άνθρωποι είχαν να αντιμετωπίσουν το κοινό κρυολόγημα και την γρίπη. Τους τελευταίους μήνες ένας νέος, επικίνδυνος ιός εισέβαλε στη ζωή μας και όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες.  Ο SARS Covid-19.

Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές και πώς μπορούμε, αν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε. 

Ορισμοί και τρόποι μετάδοσης

Κοινό κρυολόγημα: Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, της οποίας τα συμπτώματα περιβάλλουν βήχα, πονόλαιμο,  ρινική καταρροή  και πυρετό, απώλεια όσφρησης. Τα  συμπτώματα υποχωρούν συνήθως σε 7 με  10 ημέρες.  Σπάνια όμως μπορούν να διαρκέσουν έως τρεις (3) εβδομάδες. Περισσότεροι από 200 ιούς μπορούν να προκαλέσουν την νόσο και ευνοούνται τους χειμερινούς κυρίως μήνες.  Συχνότερος ο ρινοϊός (RNA ιός) αλλά συχνά και κορονοϊοί, εντεροϊοι αδενοϊοι.

Πρόληψη: Χρήση μάσκας, καλός εξαερισμός, πλύσιμο χεριών.

Μετάδοση: Μέσω εισπνοής σταγονιδίων στον αέρα ή επαφή με μολυσμένα αντικείμενα


Γρίπη: Μεταδοτική ιογενής νόσος του αναπνευστικού συστήματος.  Τα συμπτώματά της είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό,  μυϊκοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, σπανιότερα και κυρίως στα παιδιά εμφανίζεται με γαστρεντερικές διαταραχές.  Είναι μια σοβαρή νόσος και ενίοτε με βαριές επιπλοκές όπως η πνευμονία. Υπεύθυνοι ιοί ο ιός της γρίπης Α (H1N1 (χοίρων Η3N2 κ.τ.λ) και ο ιός της γρίπης Β.  Πολλές παραλλαγές αυτών των ιών έχουν δώσει στο παρελθόν μεγάλες πανδημίες με χιλιάδες θανάτους.

Πρόληψη: Εμβόλιο κατά τη γρίπης σε πολλές κατηγορίες ανθρώπων. Χρήση μάσκας, εξαερισμός κλειστών χώρων, πλύσιμο χεριών.

Μετάδοση: Σταγονίδια που εκσφενδονίζονται και εισπνέονται από τον αέρα.  Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.


SARS COVID-19 (sever acute respiratory syndrome  coronavirus2): Είναι ιός μονοκλονικού RNA. Είναι νόσος του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού. Αίτιο ό ως άνω αναφερόμενος ιός που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα του Δεκέμβριο του 2019. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, κόπωση, μπούκωμα, απώλεια όσφρησης   ή γεύσης, πονοκέφαλος μέχρι βάρος στο στήθος και δύσπνοια. Η διάρκεια των συμπτωμάτων διαφέρει καθώς και η έκβαση της νόσου που μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Πρόληψη: Εμβολιασμός, χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμού, εξαερισμός κλειστών χώρων, καλό πλύσιμο χεριών ή αντισηπτικά.

Μετάδοση: Σταγονίδια που μεταδίδονται στον αέρα και μολυσμένες επιφάνειες.


Διάγνωση

Δεν είναι εύκολο να γίνει η διάγνωση μόνο από τα συμπτώματα. Υπάρχουν όμως στη διάθεσή μας και τα test που μας βοηθούν. Πολύ χρήσιμο το PCR τεστ ανώτερου αναπνευστικού που περιλαμβάνει ταυτόχρονα και την γρίπη και τον Covid-19 αλλά και πολλούς ιούς του ανώτερου αναπνευστικού  που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Το δείγμα λαμβάνεται από τον ρινοφάρυγγα. Το τεστ διενεργείται στο εργαστήριο Βιοπαθολογίας  της Ευρωκλινικής όπως και όλα τα διαγνωστικά τεστ για τον COVID-19. Στο εργαστήριο της Ευρωκλινικής  υπάρχει πλέον η δυνατότητα και  για Ταχεία Ανίχνευση RNA του ιού SARS-CoV-2 σε επείγοντα περιστατικά, με το αποτέλεσμα να λαμβάνεται μέσα σε 1,5 ώρα.

Δείτε αναλυτικά όλα τα διαγνωστικά τεστ που διενεργούνται στην Ευρωκλινική ΕΔΩ


Θεραπεία

Κοινό κρυολόγημα: Όσον αφορά την θεραπεία για το κρυολόγημα, θα χρειαστούμε αποσυμφορητικά για το συνάχι, ενδεχομένως παυσίπονα ή κάποιο αντιβηχικό σιρόπι και ανάπαυση.

Γρίπη: Για την γρίπη υπάρχει αγωγή αν και απλά μειώνει την βαρύτητα και τις επιπλοκές.

SARS COVID-19: Δεν υπάρχει αν και εφαρμόζονται μερικές φορές με επιτυχία σχήματα θεραπειών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν χρησιμότητα εκτός από κάποιες επιπλοκές.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801