Διατροφικά tips για τα Χριστούγεννα
Συγκεντρώσαμε για εσάς τις συχνότερες απορίες και ερωτήσεις σχετικά με tips διατροφής για τα Χριστούγεννα, ώστε να μπορείτε να χαρείτε τις ημέρες των εορτών χωρίς “διατροφικά άγχη”:
Tips Διατροφής & Χριστούγεννα: Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Το αιώνιο δίλημμα!
Η απόφαση είναι κυρίως θέμα γούστου! Αφού θα γίνει η «αμαρτία», ας είναι αυτή που προτιμάει ο καθένας… Εξάλλου η θερμιδική διαφορά είναι μικρή: ο κουραμπιές έχει περίπου 50 θερμίδες περισσότερες από το μελομακάρονο. Βέβαια, αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο είναι η ποσότητα που καταναλώνει κανείς… Επίσης, η χρήση ελαιόλαδου και το μέλι στην παρασκευή των μελομακάρονων τους δίνει ένα μεγάλο θρεπτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη που χρησιμοποιείται στους κουραμπιέδες. Ωστόσο, οι κουραμπιέδες έχουν και μια επιπλέον περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με τα μελομακάρονα.
Μπορεί η ημέρα των Χριστουγέννων να είναι cheat day;
Η ημέρα των Χριστουγέννων μπορεί να είναι cheat day, αλλά όχι άλλοθι για άσκοπη υπερφαγία. Καλό είναι να μην περιλαμβάνεται σαν μέρα σε προγράμματα διατροφής και διαιτολόγια, αλλά δεν πρέπει να παραμεληθούν και τελείως οι αρχές τις σωστής διατροφικής συμπεριφοράς. Δηλαδή, cheat day μεν, αλλά με μέτρο δε…
Tips Διατροφής & Χριστούγεννα: Τι είδους αλκοόλ να επιλέξω;
Το κόκκινο κρασί που χρησιμοποιείται κυρίως για τις προπόσεις στο εορταστικό τραπέζι, αποτελεί και την καλύτερη επιλογή για αλκοολούχο ποτό. Η χαμηλή περιεκτικότητα του σε αλκοόλ, το κάνει και χαμηλό σε θερμίδες (σε σχέση με τα πιο «βαριά» ποτά). Επίσης, το κόκκινο κρασί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ρεσβερατρόλης) τα οποία θα αντισταθμίσουν κάποιες από τις ελεύθερες ρίζες που θα παραχθούν από τα αυξημένα κορεσμένα λιπαρά που θα καταναλωθούν στο τραπέζι, το κάπνισμα, το ξενύχτι και άλλες «εορταστικές» συμπεριφορές. Το κρασί αποτελεί και το μόνο αλκοολούχο ποτό που περιέχει (έστω και μικρές ποσότητες) υδατοδιαλυτών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, η διατροφική αξία του κρασιού είναι αντιστρόφως ανάλογη της καταναλισκόμενης ποσότητας, οπότε χρειάζεται σύνεση και προσοχή στον αριθμό των ποτηριών που θα καταναλωθούν!
Το γιορτινό τραπέζι είναι καλύτερο να έχει ορεκτικά ή όχι;
Τα ορεκτικά στο γιορτινό τραπέζι είναι απόφαση της οικοδέσποινας! Το σίγουρο είναι, ότι εάν υπάρχουν θα καταναλωθούν… Ωστόσο, κάπως πρέπει να διαφοροποιηθεί το μενού από τις υπόλοιπες μέρες και να υπάρχει μια ποικιλία στο εορταστικό τραπέζι που να συμβολίζει την αφθονία… Επομένως, ας προσπαθήσει η οικοδέσποινα να κάνει καλύτερες (και ευκολότερες) επιλογές ως προς τα ορεκτικά, π.χ καναπεδάκια με σολομό και αβοκάντο, αντί για τηγανιτά λουκάνικα ή πιατέλες με τυριά χαμηλών λιπαρών και ντιπς φρούτων αντί για τυροπιτάκια, τυροκρόκετες, λουκανικοπιτάκια και αλλαντικά. Και εάν η οικοδέσποινα δεν κάνει σωστές επιλογές, τότε ο κάθε καλεσμένος έχει το δικαίωμα και την ατομική ευθύνη της επιλογής!
Έχει διαφορά αν θα φάμε περισσότερο το μεσημέρι ή το βράδυ;
Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των θερμίδων που θα καταναλωθούν μέσα στην ημέρα. Ο τρόπος που αυτές θα κατανεμηθούν δεν επηρεάζει το ημερήσιο ενεργειακό ισοζύγιο. Επομένως, επειδή τις ημέρες αυτές είναι δεδομένο ότι θα βρεθούμε σε βραδινά τραπέζια (με ορεκτικά, ποτά, γλυκά και φαγητά) καλύτερα να είναι περιορισμένο το μεσημεριανό γεύμα των ημερών αυτών, ώστε να μην ξεφύγει δραματικά η συνολική ενεργειακή πρόσληψη.
Έχει νόημα να κάνω δίαιτα τις ημέρες των εορτών;
Σε περίπτωση που συντρέχουν λόγοι υγείας, η δίαιτα είναι ενδεδειγμένη και τις ημέρες των γιορτών. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είθισται τις ημέρες αυτές κάθε δίαιτα να παραμερίζεται. Επειδή, όμως η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κρατάει αρκετές ημέρες, με πολλές εκδηλώσεις, τραπέζια και ονομαστικές εορτές, καλό θα είναι ενδιάμεσα των γιορτών να υπάρχει μια πιο συγκρατημένη διατροφική συμπεριφορά. Όμως, προσοχή, δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές ούτε ως προς την υπερφαγία τις μέρες των μεγάλων εορτών, ούτε ως προς την υποθρεψία τις ενδιάμεσες μέρες.
Tips Διατροφής & Χριστούγεννα: Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα ή να τρώμε πιο αργά;
Το καλύτερο είναι να τρώμε κανονικές ποσότητες, απλά υπάρχουν διάφορα «κόλπα» για να προκαλέσουμε γρηγορότερα το σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο. Από παιδιά έχουμε εκπαιδευτεί να «αδειάζουμε» το πιάτο μας, οπότε ως ενήλικες το μέγεθος του πιάτου καθορίζει πολλές φορές και την συνολική ποσότητα που θα φάμε. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ότι δε θα ξαναγεμίσει το πιάτο, για να «πρέπει» να ξανα-αδειάσει. Επίσης, με το να τρώει κανείς αργά, να συζητάει ταυτόχρονα, να πίνει κάποιο ποτό, να χορεύει κτλ το αίσθημα του κορεσμού έρχεται πιο ομαλά και συνήθως όταν διασκεδάζουμε, τρώμε λιγότερο.
Αν στο ρεβεγιόν έχει μπουφέ τι να προτιμήσουμε;
Για κυρίως πιάτο επιλέξτε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών (το στήθος γαλοπούλας είναι μια θαυμάσια επιλογή). Αφαιρείτε όπου μπορείτε το ορατό λίπος και αποφύγετε τις πολλές σάλτσες στο σερβίρισμα. Προσθέστε άφθονη σαλάτα στο πιάτο σας (να καλύπτει περίπου το μισό πιάτο) και συμπληρώστε το υπόλοιπο με κρέας και μία μόνο γαρνιτούρα, αυτή που προτιμάτε περισσότερο. Προτιμήστε τις σαλάτες με σκέτα λαχανικά, αποφύγετε όσες έχουν ντρέσινγκ (με βάση τη μαγιονέζα) διότι αυτές έχουν πολλά λιπαρά. Μπορείτε να προσθέσετε ελαιόλαδο, σως βινεγκρέτ, σως γιαουρτιού ή καλύτερα μόνο λεμόνι ή ξύδι. Γεμίστε το πιάτο σας με φαγητά που θέλετε πραγματικά, και σε μικρές μερίδες. Αν σας αρέσει η ποικιλία, διαλέξτε λίγο απ’ όλα για να τα δοκιμάσετε, αλλά σε μικρές ποσότητες. Επίσης, επιβάλετε στον εαυτό σας τον περιορισμό να γεμίσετε το πιάτο σας μόνο μία φορά. Τέλος, αποφύγετε να στέκεστε δίπλα στον μπουφέ ή στο μπαρ, διότι το οπτικό ερέθισμα και η εύκολη πρόσβαση σε σνακ, γλυκά και ποτά εντείνει τον πειρασμό, και θα δυσκολευτείτε να μην ενδώσετε!