Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Εμβόλιο κορονοϊού (SARS-COV2) – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εμβόλιο Κορονοϊού

Εμβόλιο κορονοϊού

Απαντήσεις στα συνήθη ερωτήματα

 

  1. Πώς δουλεύει το εμβόλιο για τον κορονοϊό (SARSCOV2);

Το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων για την πρωτεΐνη ακίδα του κορώνοϊού και εμποδίζει την εκδήλωση λοίμωξης.

 

  1. Εμβόλιο Κορονοϊού: Γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εμβολίου και μάλιστα τόσοι πολλοί;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφοροι τύποι εμβολίων για τον SARS-CoV-2, τον ιό δηλαδή που προκαλεί την νόσο COVID-19 ή αλλιώς του γνωστού σε όλους μας κορονοΙού. Κάποια από αυτά βασίζονται στις κλασικές μεθόδους παραγωγής εμβολίων και άλλα σε πιο μοντέρνες τεχνολογίες, όπως πχ σε μορφή DNA ή mRNA. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες στην παραγωγή διαφορετικών τύπων εμβολίου, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να δουλεύουν με άλλο τρόπο σε διάφορους πληθυσμούς.

 

  1. Πώς θα ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δραστικό;

Η ασφάλεια και η δραστικότητα των εμβολίων καθορίζεται μέσα από τις διάφορες φάσεις των κλινικών μελετών. Ειδικότερα στη Φάση I καθορίζεται η ασφάλεια και πραγματοποιείται δόση σε μικρό αριθμό εθελοντών, ενώ στη Φάση ΙΙ μελετάται εκτός από την ασφάλεια και η ανοσογονικότητα του. Στη Φάση ΙΙΙ κατά την οποία συμμετέχουν συχνά χιλιάδες εθελοντές, αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του σε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Μετά την έγκριση του εμβολίου έχει μεγάλη σημασία να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για θέματα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας.

 

  1. Γιατί η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου για τον κορονοϊό κινείται τόσο γρήγορα;

Η ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκε το εμβόλιο, έγιναν οι μελέτες και εγκρίθηκε, ήταν πρωτοφανής για τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Αυτό έγινε γιατί συνδυάστηκαν σε κάποιες κλινικές μελέτες η Φάση Ι με τη Φάση ΙΙ. Επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός νέων περιπτώσεων COVID-19 λόγω πανδημίας, διευκόλυνε ώστε η Φάση ΙΙΙ να πραγματοποιηθεί γρηγορότερα. Τέλος λόγω της τεράστιας επένδυσης από διάφορες χώρες σε εργοστάσια παρασκευής έγινε μεγάλη αύξηση στη δυνατότητα παραγωγής δόσεων εμβολίων.

 

  1. Εμβόλιο Κορονοϊού: Πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά;

Τα παιδιά σε αυτή τη φάση του εμβολιασμού δεν αποτελούν προτεραιότητα,  αλλά όσο θα αυξάνεται η διαθεσιμότητα των εμβολίων και οι κλινικές μελέτες που θα συμπεριλαμβάνουν και δεδομένα για τα παιδιά, τότε πιθανότατα θα εμβολιασθούν και αυτά.

 

  1. Εμβόλιο Κορονοϊού: Πόση διάρκεια θα έχει η προστασία μετά τον εμβολιασμό;

Δεν είναι γνωστό πόση διάρκεια θα έχει η προστασία από τη νόσο COVID-19 μετά από τον εμβολιασμό και αυτό είναι ένα αντικείμενο για το οποίο θα υπάρχουν δεδομένα από τις μελέτες φάσης ΙΙΙ στα επόμενα δύο χρόνια.

 

  1. Εάν έχω ήδη νοσήσει από COVID-19 χρειάζεται να κάνω το εμβόλιο;

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόση διάρκεια έχει η φυσική ανοσία μετά από COVID-19. Εάν αυτή διαρκεί κάποιους μήνες πρέπει το εμβόλιο να γίνει και στα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει.

 

  1. Μπορεί κάποιος να νοσήσει από COVID-19 κάνοντας το εμβόλιο;

Όχι, δεν είναι δυνατόν να νοσήσεις από COVID-19 κάνοντας εμβόλιο. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν θα έχουν γενετική πληροφορία του ιού ή αδρανοποιημένο ιό ή μέρος του ιού. Κανένα από αυτά δεν προκαλεί κορονοϊό.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801