Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Θυρεοειδής & Επέμβαση: 5 λόγοι που δεν φοβάμαι

θυρεοειδής επέμβαση

Θυρεοειδής & Επέμβαση: 5 λόγοι που δεν φοβάμαι

Ενώ οι προληπτικοί έλεγχοι είναι χρήσιμοι μερικές φορές πρέπει να προσέξουμε μήπως ο θυρεοειδής μας οδηγήσει σε επέμβαση. Ανάμεσα στις ιδιαίτερα συχνές ιατρικές παθήσεις της εποχής μας είναι οι θυρεοειδοπάθειες.  Τα ακριβή αίτια αυτών παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό και σήμερα, άγνωστα. Αδιευκρίνιστοι εν πολλοίς μηχανισμοί αυτοανοσίας και διεργασίες καρκινογένεσης, θέτουν πολλές φορές στον ασθενή την ανάγκη μίας επέμβασης θυρεοειδούς.

Η σύσταση του ιατρού για εγχείρηση στον θυρεοειδή αδένα, αποτελεί πηγή άγχους και αγωνίας για τον ασθενή. Αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει για πολλούς λόγους.

1. Εξειδικευμένοι ιατροί και κέντρα για εξέταση και επέμβαση θυρεοειδούς

Η ιατρική επιστήμη στον 21ο αιώνα έχει αναπτύξει υποειδικότητες και εξειδικεύσεις που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις ασθένειες ενός συστήματος του οργανισμού ή και ενός μόνο οργάνου. Οι ειδικοί αυτοί επιστήμονες εργάζονται σε Κέντρα Υψηλής Εξειδίκευσης που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό περιστατικών ετησίως. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία μεγάλη επιστημονική εμπειρία στη διαχείριση ιδιαίτερα σύνθετων και δυσίατων παθήσεων.

Ο εξειδικευμένος Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, με την ομάδα του, μπορεί να ολοκληρώσει το διαγνωστικό έλεγχο και να προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία, βασισμένη σε ό,τι πιο σύγχρονο διεθνώς εφαρμόζεται για τις παθήσεις θυρεοειδούς. Η απόλυτη εξειδίκευση εργασίας οδηγεί στην απόκτηση και χρησιμοποίηση υπερσύγχρονων εργαλείων και συσκευών, στην αίθουσα χειρουργείου. Επιπλέον, η καθημερινή λειτουργία της Ιατρικής ομάδας και της Γραμματείας, μέσα από τη μακροχρόνια εμπειρία, έχει προβλέψει ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του κάθε ασθενούς, παρέχοντας ολοκληρωμένη φροντίδα.

2. Θυρεοειδής & Επέμβαση: Προστασία Φωνητικών Χορδών

Είναι σε όλους γνωστό ότι η επέμβαση στο θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσει τη φωνή του ασθενούς προσωρινά ή μόνιμα, προκαλώντας από απλή βραχνάδα μέχρι σοβαρότερα προβλήματα δυσφωνίας και δύσπνοιας. Αυτό οφείλεται στη στενή ανατομική σχέση που έχει ο αδένας με τα λαρυγγικά νεύρα που κινούν τις φωνητικές χορδές.

Η πιθανότητα να τραυματισθούν τα λαρυγγικά νεύρα γίνεται πραγματικά ελάχιστη, όταν ο έμπειρος εξειδικευμένος χειρουργός εφαρμόσει την τεχνική νευροπαρακολούθησης. Πρακτικά, η διεγχειρητική αξιολόγηση και επιβεβαίωση της ανατομικής πορείας των λαρυγγικών νεύρων προσφέρει την αποφυγή τραυματισμού και την προστασία των φωνητικών χορδών. Έτσι, ο ασθενής απολαμβάνει μία φυσιολογική ομιλία, άμεσα μετά το τέλος της επέμβασης, χωρίς την ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης φωνητικής δίαιτας.

3. Πλαστική για ένα όμορφο δέρμα 

Το γεγονός ότι οι θυρεοειδοπάθειες είναι πιο συχνές στο γυναικείο φύλο και ότι το συγκεκριμένο όργανο που χειρουργείται εντοπίζεται ανατομικά στο εμφανές σημείο του λαιμού, δημιουργεί έναν προβληματισμό για το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η χειρουργική προσπέλαση σε εξειδικευμένα χέρια γίνεται μέσα από ιδιαιτέρως μικρή τομή, χωρίς σωληνάκια παροχέτευσης. Υπάρχουν τεχνικές αποκατάστασης μετά τη θυρεοειδεκτομή, που εφαρμόζονται στην πλαστική χειρουργική, με τις οποίες επιτυγχάνεται άριστη επούλωση. Ο ασθενής δεν φέρει καν εξωτερικά ράμματα. Επίσης, συστήνονται επιλεγμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος για μετεγχειρητική χρήση, που προσφέρουν ένα όμορφο δέρμα.

4. Θυρεοειδής & Επέμβαση: Η μη απειλητική εύρεση καρκίνου

Η διάγνωση νεοπλασμάτων θυρεοειδούς είναι όλο και πιο συχνή στις μέρες μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος, που ενημερώνεται διαρκώς, αναζητά εύκολα την ιατρική βοήθεια και βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με τη διάγνωση του καρκίνου. Κάποιοι ασθενείς το γνωρίζουν προεγχειρητικά, κάποιοι άλλοι το μαθαίνουν με την ιστολογική έκθεση.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι η συχνότερη μορφή θυρεοειδικού καρκίνου (θηλώδες νεόπλασμα) έχει πολύ καλή πρόγνωση. Αξιοσημείωτο σε αυτό τον τύπο καρκινωμάτων είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν δίνουν απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Επιπλέον, εάν χρειασθεί συμπληρωματική θεραπεία, αυτή είναι μόνο η λήψη Ιωδίου-131 και όχι χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

5. Η φυσιολογικότητα της μετέπειτα ζωής

Η αφαίρεση ενός ανθρώπινου οργάνου, αναμφίβολα, δημιουργεί ερωτήματα και αγωνίες για την μετέπειτα ζωή ενός ανθρώπου. Η λειτουργία ενός σημαντικού αδένα, όπως ο θυρεοειδής, είναι καθοριστική για την ισορροπία του οργανισμού.

Η χειρουργική αφαίρεση αυτού του ενδοκρινούς αδένα βασίζεται σε συγκεκριμένες επιστημονικές ενδείξεις, όταν υπάρχουν βλάβες οι οποίες προκαλούν ή θα προκαλέσουν προβλήματα. Επομένως, δεν αφαιρείται ένα φυσιολογικό όργανο, αλλά κάτι που έχει βλάβη. Η ζωή του ατόμου μετά από μία τέτοια επέμβαση είναι απολύτως φυσιολογική, διότι η ορμονική υποκατάσταση επιτυγχάνεται με την καθημερινή λήψη χαπιού θυροξίνης. Δεν εμποδίζει την τεκνοποίηση στους νέους ανθρώπους, δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος και δεν διαταράσσει την ψυχική ισορροπία, για κάποιον που ακολουθεί τις ιατρικές οδηγίες.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να επισημάνω, μέσα από την προσωπική μου εμπειρία από χιλιάδες ασθενείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, ότι η επέμβαση θυρεοειδούς, στις μέρες μας, είναι ένα ιδιαιτέρως ασφαλές χειρουργείο. Ζω καθημερινά από κοντά το υπερβολικό προ-εγχειρητικό άγχος και μοιράζομαι τις δικαιολογημένες αγωνίες τους. Στη δε συνέχεια, μετά την επέμβαση, βλέπω σε εκείνους με χαρά, το αίσθημα βαθιάς ανακούφισης, καθώς όλα πήγαν καλά. Ο σωστά ενημερωμένος ασθενής, χτίζοντας μία σχέση εμπιστοσύνης με τον εξειδικευμένο χειρουργό του, έχει ουσιαστικό λόγο να μη φοβάται και όντας  ήρεμος και αποφασιστικός να προχωρεί στη θεραπεία του, με στόχο την υγειά του.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801