Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

φάρμακα καρδιολογία

Η μείωση στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελεί διαχρονικά το success story της Ιατρικής και είναι τόσο μεγάλη, ώστε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ο καρκίνος κοντεύει πλέον να ξεπεράσει τα καρδιαγγειακά ως κύρια αιτία θανάτου του πληθυσμού.

Οι ειδικοί αποδίδουν την τεράστια βελτίωση στα καρδιαγγειακά στον περιορισμό του καπνίσματος, τον έλεγχο της χοληστερόλης με τις στατίνες, την καλύτερη ρύθμιση της υπέρτασης με προηγμένες φαρμακευτικές θεραπείες, τις προόδους στην επεμβατική καρδιολογία με τα στεντ και άλλες μεθόδους και, βεβαίως, στα προγράμματα περιοδικού προληπτικού ελέγχου (τσεκ απ).

Η τελευταία πενταετία δεν υστέρησε σε καλά νέα, ενώ ακόμα περισσότερα αναμένονται στα χρόνια που έρχονται.

Σίγουρα τα πιο καινοτόμα φάρμακα της τελευταίας πενταετίας στην καρδιολογία είναι τα νεώτερα από του στόματος αντιπηκτικά: δαβιγατράνη, απιξαμπάνη, ριβαροξαμπάνη και αναμένεται σύντομα η εντοξαμπάνη. Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ πιο εύχρηστα, δεν χρειάζονται τακτικές μετρήσεις γαι τη ρύθμιση των επιπέδων τους, δεν επηρεάζονται από τη τροφή και μειώνουν τις εγκεφαλικές αιμορραγίες σε σημαντικό βαθμό συγκριτικά με τη βαρφαρίνη (είναι το παλαιότερο κλασικό αντιπηκτικό που κυκλοφορεί εδώ και 50 χρόνια). Νεώτερες μελέτες δείχνουν πως ένα εξ αυτών, η ριβαροξαμπάνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά από έμφραγμα σε συνδυασμό με τα γνωστά αντιαιμοπεταλιακά.

Στην υπέρταση η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν ο τριπλός συνδυασμός φαρμάκων, που αυξάνει σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών οι οποίοι χρειάζονται πολλά φάρμακα για να ρυθμίσουν την πίεσή τους. Οι τριπλοί συνδυασμοί που κυκλοφόρησαν περιέχουν ένα φάρμακο από την οικογένεια των ανταγωνιστών υποδοχέων αγγειοτασίνης ΙΙ (βαλσαρτάνη, ολμεσαρτάνη και αναμένεται σύντομα η περινδοπρίλη) σε συνδυασμό με τον ανταγωνιστή ασβεστίου αμλοδιπίνη και το διουρητικό υδροχλωροθειαζίδη, σε όλες τις δυνατές δοσολογικές μεταξύ τους σχέσεις.

Στα λιπίδια πολύ σημαντική είναι η μελέτη IMPROVE-IT, η οποία είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει καρδιαγγειακό όφελος και μείωση καρδιαγγειακών συμβάντων με ένα φάρμακο, την εζετιμίμπη, που δεν ανήκει στην κατηγορία των στατινών, έπειτα από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Η μελέτη αυτή μας βοήθησε να ανακαλύψουμε νεώτερα χαμηλά όρια της LDL (είναι η κακή χοληστερόλη) στα οποία έχουμε όφελος, φτάνοντας την LDL στα 55 mg/dl για πρώτη φορά με απόλυτη ασφάλεια και καρδιαγγειακό όφελος.

Νεώτερα καινοτόμα φάρμακα που θα μπορούσαν να είναι καταλυτικά στην αντιμετώπιση της αθηρωματικής νόσου στο μέλλον είναι οι επονομαζόμενοι αναστολείς των υποδοχέων PCSK9. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η εβολοκουμάμπη και η αλιροκουμάμπη, που χορηγούνται με υποδόρια ένεση 1 ή 2 φορές το μήνα, μειώνουν την LDL κατά 50% και συγχορηγούνται με άλλα φάρμακα που έχουν δείξει καρδιαγγειακό όφελος όπως οι στατίνες και η εζετιμίμπη. Οι αναστολείς των υποδοχέων PCSK9 βρίσκονται σε φάση έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ σε περίπου 3 χρόνια αναμένονται οι επονομαζόμενες μελέτες συμβάντων με αυτά. Στις μελέτες αυτές δεν εξετάζεται μόνο η μείωση της χοληστερόλης, αλλά και η ελάττωση των εμφραγμάτων και των θανάτων.

Μία άλλη σημαντική εξέλιξη της τελευταίας πενταετίας είναι η κυκλοφορία νέων συνδυασμών φαρμάκων και για τη μικτή δυσλιπιδαιμία, όπως αποκαλείται επιστημονικά το να έχει κάποιος ταυτοχρόνως αυξημένη χοληστερόλη, χαμηλή HDL και αυξημένα τριγλυκερίδια. Πέραν του συνδυασμού στατίνης-εζετιμίμπης που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, κυκλοφόρησαν οι συνδυασμοί στατίνης (σιμβαστατίνης και πραβαστατίνης) με φενοφιβράτη για την αντιμετώπιση της μικτής δυσλιπιδαιμίας, δηλαδή για ασθενείς οι οποίες έχουν υψηλή LDL, υψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL (είναι η καλή χοληστερόλη).

Και μετά, ήταν το πρώτο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το LCZ696, το οποίο συγκρίθηκε όχι σε συδυασμό αλλά απέναντι στην υπάρχουσα καθιερωμένη θεραπεία με εναλαπρίλη στις υπάρχουσες θεραπείες και δείχνει να έχει σημαντική υπεροχή. Το φάρμακο αυτό δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι Έλληνες ωφελήθηκαν από τις εξελίξεις αυτές, αλλά με καθυστέρηση κάποιων ετών και σε αρκετές περιπτώσεις βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Παλαιότερα η Ελλάδα ήταν σε όλα τα νεώτερα φάρμακα μέσα στις 3 πρώτες χώρες στην Ευρώπη που κυκλοφορούσαν, αλλά σήμερα βρισκόμαστε κάτω απ τη μέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Έστω και με καθυστέρηση, όμως, έρχονται όλα τα νέα φάρμακα. Ωστόσο αρκετά από αυτά έχουν σημαντική συμμετοχή την οποία καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς και αυτό δεν μπορούν όλοι να το κάνουν.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801