Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Φίμωση πέους και Αντιμετώπιση με Περιτομή

Φίμωση πέους 

Τι είναι

Η φίμωση πέους είναι η πάθηση κατά την οποία η ακροποσθία, έχει στενέψει ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ώστε να αποκαλύπτεται πλήρως η βάλανος όταν το πέος βρίσκεται τόσο σε χάλαση όσο και σε στύση. Φυσιολογικά η ακροποσθία το τμήμα του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους, πρέπει είναι ελαστική ώστε να επιτρέπεται με ευχέρεια η κίνηση του δέρματος κατά την πλήρη στύση.

Αίτια

Που οφείλεται η φίμωση πέους;

Η φίμωση πέους μπορεί να υπάρχει απο τη γέννηση του παιδιού (συγγενής φίμωση), είτε να εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή (επίκτητη φίμωση). Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη φίμωσης με ποιο συχνές τις χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα) αλλά και μυκητιάσεις που δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Παράλληλα ο σακχαρώδης διαβήτης, ο τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη αλλά και η κακή υγιεινή είναι από τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία φλεγμονών στην περιοχή και κατ΄ επέκταση φίμωσης.

Επιπλοκές

Τι μπορεί να προκαλέσει η φίμωση πέους;

Η φίμωση πέους μπορεί να προκαλέσει υποτροπιάζουσες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας κάνοντας την φίμωση πιο έντονη. Επίσης μπορεί να προκαλεί πόνο και δυσχέρεια κατά την σεξουαλική επαφή, με συνέπεια την στυτική δυσλειτουργία ή πρόωρη εκσπερμάτιση. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η περιοχή γίνεται πολύ ευαίσθητη. Όταν υπάρχει τέλεια απόφραξη της βαλάνου που μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμα και την αδυναμία ούρησης. Σπάνια, εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια, μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη καρκίνου του πέους.

Επείγουσα κατάσταση είναι η παραφίμωση που χρήζει άμεση αντιμετώπιση από ουρολόγο και οφείλεται είτε στην παραμονή επί ώρες της ακροποσθίας τραβηγμένης προς τα πίσω, είτε στην ύπαρξη φίμωσης. Στην τελευταία περίπτωση, η ακροποσθία κατά τη φάση της στύσης μπορεί με βίαιο τρόπο να ολισθήσει πίσω από τη βάλανο, αλλά λόγω του στενού στομίου να μη μπορεί να επανέλθει στην αρχική της θέση. Το στενό στόμιο δημιουργεί μια δακτυλιοειδή περίσφιξη στο πέος το οποίο εμποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος. Αν αυτό παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και νέκρωσης της περιοχής.

Θεραπεία – Περιτομή

Πώς αντιμετωπίζεται η φίμωση πέους; 

Η θεραπεία για τη φίμωση πέους μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία

Όταν η φίμωση πέους είναι σε αρχικό στάδιο και οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής, η χρήση κάποιων αλοιφών που θα σας συστήσει ο γιατρός σας μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Όταν όμως το δέρμα της ακροποσθίας έχει χάσει την ελαστικότητα του και έχει γίνει ουλώδες τα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν και θα σας συστηθεί η χειρουργική αντιμετώπιση.

Χειρουργική Θεραπεία

Η περιτομή πέους είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών με φίμωση πέους. Στην περιτομή πέους διατέμνεται ο χαλινός, αφαιρείται το παθολογικό δέρμα και ακολουθεί η πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Συνήθως, η περιτομή πέους γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα μετά την περιτομή πέους. Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10-12 ημέρες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει εως και 3 εβδομάδες, μέχρι να επιτραπεί η πλήρης  δραστηριότητα. Μία τυπική εργασία γραφείου μπορεί να γίνει 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση, και η σεξουαλική επαφή είναι συνήθως εφικτή ύστερα από δύο εβδομάδες.

Υπάρχουν κάποιες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν μετά την περιτομή αλλά ευτυχώς είναι σπάνιες (αιμάτωμα, μόλυνση τραύματος). Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στην τεχνική, οι οποίες έχουν κυρίως να κάνουν με την έκταση του δέρματος που θα αφαιρεθεί. Η καταλληλότερη τεχνική για κάθε ασθενή συναποφασίζεται με το γιατρό του.

Μάθετε για περισσότερα ουρολογικά νοσήματα ΕΔΩ

    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801