Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ρομποτική μερική νεφρεκτομή

ρομποτική νεφρεκτομή

Ρομποτική μερική νεφρεκτομή με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης & επαυξημένης πραγματικότητας

 

Τι είναι ο καρκίνος του νεφρού;

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 3ος πιο συχνός ουρολογικός καρκίνος και προσβάλει πιο πολύ τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών. Ενοχοποιητικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, η κακή ποιότητα διατροφής και η κληρονομικότητα. Στα αρχικά του στάδια ο νεφροκυτταρικός καρκίνος είναι ασυμπτωματικός, ενώ ακόμα και σε προχωρημένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση να γίνει τυχαία σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως π.χ. checkup υπερηχογράφημα .

Το αίμα στα ούρα, ο πόνος στην οσφύ, και η ψηλαφητή μάζα στην κοιλία αποτελούν τα πιο συχνά συμπτώματα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύετε από απότομη απώλεια βάρους, υπέρταση, πυρετό ή αναιμία.

Μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης έχουμε όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση, που σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα είναι από 80% εως 100% στα πρωιμα σταδια. Οι ετήσιες εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα είναι κομβικές για την αρχική διάγνωση νεφρικών όγκων, και η μετέπειτα αξιολόγηση γίνεται με αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία, όπου διερευνάται, το μέγεθος, η θέση, καθως και η πιθανή ύπαρξη μεταστάσεων. Έτσι γίνεται η σταδιοποίηση προκειμένου να αποφασιστεί η ανάλογη θεραπεία.

 

Τι είναι η Ριζική ή μερική νεφρεκτομή; 

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού γίνεται με τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου (ογκεκτομή/μερική νεφρεκτομή) ή ολόκληρου του οργάνου (ριζική νεφρεκτομή). Όταν ο όγκος περιορίζεται µόνο μέσα στο νεφρό και διαπιστώνεται ότι μπορεί να εξαιρεθεί µε ασφάλεια, πραγματοποιείται μερική νεφρεκτομή, προκειμένου να σωθεί όσο περισσότερο λειτουργικό τμήμα του νεφρού και να ελαττωθεί η πιθανότητα μελλοντικής νεφρικής ανεπάρκειας η οποία με την σειρά της προδιαθέτει σε καρδιαγγειακή νοσηρότητα και αυξημένη θνητότητα. Επίσης αποτελεί επιλογή σε ασθενείς με ένα νεφρό ή αμφοτερόπλευρους όγκους ή κληρονομικούς όγκους .  Όταν ο όγκος είναι μεγάλος (πάνω από 7εκ), γενικά πιο εκτεταμένος ή είναι τεχνικά δύσκολη η αφαίρεση του τότε συνίσταται η ριζική αφαίρεση του νεφρού.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για απαιτητικά χειρουργεία που χρήζουν ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος οι ρομποτικές επεμβάσεις, οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των πιο παραδοσιακών, ανοικτών ή λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Βέβαια δυστυχώς δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν όλες οι περιπτώσεις ελάχιστα επεμβατικά, και γι’αυτό η χειρουργική ομάδα θα πρέπει να είναι ικανή και έμπειρη για να φέρει εις πέρας και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις και με την ανοιχτή μέθοδο.

 

Τι είναι η ρομποτική νεφρεκτομή;

Η ρομποτική νεφρεκτομή, μερική ή ριζική, είναι πλέον καθιερωμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού και προσφέρει στον ασθενή, σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο, λιγότερη απώλεια αίματος και άμεση επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα.

Augmented Reality & Artificial Intelligence

Στο οπλοστάσιο της ρομποτικής χειρουργικής για την μερική νεφρεκτομή έχουμε πλέον την εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης (Aritificial Intelligence).

Σε ενδοφυτικούς νεφρικούς όγκους η πρόκληση για τον ρομποτικό χειρουργό είναι το να μπορέσει να εντοπίσει τον όγκο στο εσωτερικό του νεφρού για να τον αφαιρέσει. Πλέον στην ρομποτική κονσόλα με τα προγράμματα TileproΤΜ και IrisΤΜ του ρομποτικού συστήματος DaVinciΤΜ και τις προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς (μαγνητική/αξονική) αναγνωρίζονται αυτόματα ο νεφρός, ο όγκος, και τα αγγεία μέσω τεχνητής νοημοσύνης ενώ παράλληλα γίνεται προβολή 3D εικονικών μοντέλων πάνω από την αληθινή ανατομία των ασθενών (επαυξημένη πραγματικότητα) τα οποία είναι υψηλής ευκρίνειας και καθοδηγούνται διεγχειρητικά από τον χειρουργό στην ρομποτική κονσόλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντοπίσουμε γρήγορα και με ακρίβεια τον όγκο και έτσι μειώνεται ο χρόνος ισχαιμίας, και επιτυγχάνεται καλύτερη διατήρηση του νεφρού, έχοντας ταυτόχρονα λιγότερες επιπλοκές και καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα.

H εφαρμογή αυτών των νέων τεχνολογιών στην ρομποτική χειρουργική και απεικόνιση, προσφέρουν μέγιστο ογκολογικό αποτέλεσμα με ελάχιστη επίπτωση στα λειτουργικά αποτελέσματα αλλά και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801