Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Γαστρικό Μανίκι: η αποτελεσματικότερη επέμβαση απώλειας βάρους

γαστρικό-μανίκι

Γαστρικό Μανίκι: η αποτελεσματικότερη επέμβαση απώλειας βάρους

Το Γαστρικό Μανίκι (ή αλλιώς η Λαπαροσκοπική Επιμήκης Γαστρεκτομή ή Sleeve Γαστρεκτομή όπως ονομάζεται εναλλακτικά)  είναι η πιο δημοφιλής επέμβαση παχυσαρκίας. Είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση που συνήθως διαρκεί 60 με 90 λεπτά, με τους περισσότερους ασθενείς να παίρνουν εξιτήριο σε 24 ώρες. Το γαστρικό μανίνι (gastric sleeve) είναι μια αποτελεσματική επέμβαση που οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους καθώς βάσει μελετών, έχει υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο χάνεται 70% του επιπλέον σωματικού βάρους ή περίπου 30% του συνολικού σωματικού βάρους. Για αυτούς τους λόγους, το Γαστρικό Μανίκι έχει χαρακτηριστεί ως το “Άγιο Δισκοπότηρο” της Χειρουργικής Παχυσαρκίας.

Οφέλη

Ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από ένα Γαστρικό Μανίκι;

Καταρχάς οι ενδείξεις για να υποβληθεί κάποιος σε ένα χειρουργείο παχυσαρκίας είναι πολύ συγκεκριμένες. Χρησιμοποιούμε έναν αδρό σωματομετρικό δείκτη που λέγεται δείκτης μάζας σώματος. Με βάση αυτόν λοιπόν, σε επέμβαση αντιμετώπισης παχυσαρκίας μπορούν να υποβληθούν όσοι έχουν:

  • Δείκτη Μάζας Σώματος 40 και άνω
  • Δείκτη Μάζας σώματος 35 και άνω, εφόσον υπάρχουν παθήσεις σχετιζόμενες με την παχυσαρκία όπως Διαβήτης, Υπέρταση, Καρδιοπάθεια, Οστεοαρθρίτιδα, Γυναικολογικά προβλήματα κτλ.
  • Τέλος μία ξεχωριστή κατηγορία ασθενών είναι όσοι πρόκειται να υποβληθούν σε εκτεταμένες επεμβάσεις Ανατομικής Αποκατάστασης Κοιλιακού Τοιχώματος για μεγάλες κοιλιοκήλες και μετεγχειρητικές κήλες. Άτομα με αυξημένο βάρος έχουν αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών και υποτροπών. Η προεγχειρητική απώλεια βάρους είναι μέρος της προετοιμασίας. Συχνά γίνεται απαραίτητη η χειρουργική απώλεια βάρους.

Εφόσον υπάρχει ένδειξη για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, γίνεται εκτίμηση του πάσχοντα από την ομάδα Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους. Μέσω συνεργασιών με ενδοκρινολόγους, διαιτολόγους και ψυχολόγους, μπορούμε να συστήσουμε την ιδανική επέμβαση απώλειας βάρους. Στόχος μας είναι ο πάσχοντας να υποβληθεί στη χειρουργική επέμβαση που είναι ταυτόχρονα η αποτελεσματικότερη και η ασφαλέστερη. Ο πιο σημαντικός μακροχρόνιος στόχος είναι η μόνιμη απώλεια βάρους, χωρίς επαναπρόσληψη, χωρίς υποτροπή της παχυσαρκίας.

Διαδικασία Επέμβασης

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γαστρικό μανίκι γίνεται υπό γενική αναισθησία και συνήθως διαρκεί 60 λεπτά. Μέσω 4-5 μικρών τομών αφαιρούμε περίπου 80% του στομάχου. Το τμήμα του στομάχου που παραμένει μοιάζει με μανίκι ή σωλήνα και έχει χωρητικότητα 100-200 ml. Ο ασθενής ξεκινάει να πίνει υγρά μερικές ώρες μετά το τέλος της επέμβασης και υδαρείς τροφές το επόμενο πρωί. Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες. Προφανώς αν υπάρξει οποιαδήποτε ανησυχία παραμένουν περισσότερο. Οι ασθενείς ακολουθούν μετεγχειρητική διατροφή με υδαρείς και μαλακές τροφές για 6 εβδομάδες.

Υπάρχουν παρενέργειες μετά το χειρουργείο;

Ο κίνδυνος επιπλοκών από το γαστρικό μανίκι είναι πάρα πολύ χαμηλός, με την κυριότερη, που είναι η διαφυγή γαστρικού υγρού στην κοιλιά λόγω κακής επούλωσης, να είναι μέχρι 1% και πλήρως αντιμετωπίσιμη. Μετά το εξιτήριο υπάρχει συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία με την ιατρική ομάδα, ώστε να αναγνωριστούν νωρίς οι όποιες σπάνιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν.

Πως λειτουργεί το Γαστρικό Μανίκι;

Ο μηχανισμός δράσης της επέμβασης είναι πολύπλευρος. Μειώνει τη χωρητικότητα του στομάχου και άρα την κατανάλωση τροφής και θερμίδων. Πολύ σημαντικές είναι οι μεταβολές στις ορμόνες του γαστρεντερικού. Η αφαίρεση του θόλου του στομάχου οδηγεί σε μείωση της παραγωγής γκρελίνης, της ορεξιογόνου ορμόνης του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να έχουν μειωμένη όρεξη και να χορταίνουν με μικρή ποσότητα τροφής. Ο συνδυασμός των δυο οδηγεί σε ταχεία σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου αίματος στους διαβητικούς.

Αποτελέσματα

Τι αποτελέσματα έχει το Γαστρικό Μανίκι (sleeve);

Κατά μέσο όρο η απώλεια βάρους ανέρχεται στο 60-70% του Επιπλέον Σωματικού Βάρους. Οι πιο αποφασισμένοι καταφέρνουν να χάσουν πολύ περισσότερο από αυτό. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σχετικά απλή επέμβαση που δεν αλλάζει σημαντικά την ανατομία του γαστρεντερικού συστήματος και δεν απαιτεί τη χρήση ξένου σώματος. Η επέμβαση δε συνοδεύεται από δυσαπορρόφηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών ουσιών.

Πως είναι η ζωή μετά το γαστρικό μανίκι και τι παρακολούθηση χρειάζεται;

Τα αποτελέσματα της επέμβασης εξαρτώνται τόσο από τον ίδιο τον ασθενή, όσο και από το χειρουργείο. Εφόσον η επέμβαση γίνει σωστά, οι ασθενείς μπορούν προοδευτικά να επιστρέψουν σε εντελώς φυσιολογική διατροφή χωρίς περιορισμούς. Αναφέρονται συχνά έμετοι και δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με την επέμβαση όπως στενώσεις και γωνίωση στομάχου και πρέπει να γίνεται διερεύνηση. Κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε διορθωτικές επεμβάσεις.

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα που έχει το γαστρικό μανίκι στην απώλεια βάρους είναι άκρως ικανοποιητικά. Η μεγαλύτερη απώλεια επιτυγχάνεται συνήθως περίπου στα 2 χρόνια. Είναι σημαντική η διαιτολογική παρακολούθηση εφ’ όρου ζωής. Το στομάχι έχει την τάση να διατείνεται και οι ασθενείς μπορεί να επιστρέψουν στις παλιές κακές διατροφικές συνήθειες. Μια μικρή επαναπρόσληψη βάρους της τάξης του 5-10% στην πενταετία θεωρείται φυσιολογική. Όμως η διακοπή της διαιτολογικής παρακολούθησης, ειδικά σε άτομα με παθολογικές  προεγχειρητικές διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική, ως και πλήρη επαναπρόσληψη βάρους.

Πως εξασφαλίζεται η μέγιστη και μακροχρόνια επιτυχία της επέμβασης:

Το Γαστρικό Μανίκι είναι μια πολύ αποτελεσματική επέμβαση εφόσον γίνει σωστή επιλογή ασθενών. Σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανεπαρκή, τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια. Πάρα πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται σε Γαστρικό Μανίκι, φτάνουν να ξαναπάρουν σημαντική ποσότητα βάρους μετά από κάποια χρόνια, συχνά επιστρέφοντας στο προηγούμενο σωματικό βάρος. Ο λόγος είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες που δεν επηρεάζονται από την επέμβαση. Άτομα που τρώνε γλυκά ή τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας ή άτομα που τσιμπολογάνε συνεχώς, πολύ συχνά οδηγούνται σε επαναπρόσληψη βάρους. Η μη προσήλωση στη διαιτολογική παρακολούθηση είναι επίσης λόγος επαναπρόσληψης βάρους. Άτομα με αντίστοιχες διατροφικές συνήθειες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε Γαστρικό Μανίκι.

Κόστος

Γαστρικό μανίκι: κόστος & κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Το κόστος της επέμβασης στις μέρες μας είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει σημαντική απώλεια βάρους και όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί σας για μία πληρέστερη ενημέρωση.

Είναι το γαστρικό μανίκι η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες πρόσληψης βάρους κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσουν δωρεάν οι ιατροί και να επικοινωνήσουν μαζί σας.

  • Δείτε/κατεβάστε το ερωτηματολόγιο σε μορφή word ΕΔΩ
  • Δείτε/κατεβάστε το ερωτηματολόγιο σε μορφή pdf ΕΔΩ

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801