Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική

θολοπλαστική

Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen

Η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική είναι η πιο δοκιμασμένη μέθοδος χειρουργικής θεραπείας της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης έχοντας επικρατήσει 2 διαφορετικές τεχνικές θολοπλαστικής, η 360 μοιρών κατά Nissen – Rosetti, και η 270 μοιρών κατά Toupet.

Πότε γίνεται

Πότε κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (Αντιπαλινδρομική Χειρουργική);

Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικάνικου SAGES (Society of American Gastroenterologists and Endoscopic Surgeons), οι ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με τη λαπαροσκοπική θολοπλαστική είναι οι εξής:

  1. Αποτυχία της φαρμακευτικής αγωγής. Ως και 40% των πασχόντων, εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ακόμα και σε ψηλές δόσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πολύ καλή ένδειξη για επεμβατική αντιμετώπιση
  2. Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής. Τα συνήθη φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες σε αρκετές περιπτώσεις και να οδηγήσουν σε διακοπή της αγωγής. Τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν πόνους στα οστά και τις αρθρώσεις, μυϊκούς πόνους, κεφαλαλγίες, κοιλιακό άλγος και διάρροιες. Λόγω του τρόπου δράσης τους, μπορούν επίσης να μειώσουν την απορρόφηση κάποιων στοιχείων όπως ασβέστιο και σίδηρος. Συνεπώς οδηγούν σε προβλήματα εφόσον λαμβάνονται από άτομα με οστεοπόρωση ή αναιμία.
  3. Επιθυμία του ασθενούς να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή. Άτομα νέας ηλικίας δεν είναι εξοικειωμένα με την ιδέα του να λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής τους και προτιμούν την επιλογή της χειρουργικής θεραπείας.
  4. Επιπλοκές της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης όπως Οισοφάγος Barrett, βαριά οισοφαγίτιδα και έλκος οισοφάγου
  5. Εξω-οισοφαγιές εκδηλώσεις της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης, όπως άσθμα, εισροφήσεις, αναγωγές, παλινδρόμηση όγκου, και συμπτώματα λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης.

Προετοιμασία

Τι εξετάσεις γίνονται πριν από τη θολοπλαστική;

Πριν από τη λαπαροσκοπική θολοπλαστική πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος ώστε να παρθεί η απόφαση για το χειρουργείο. Ο έλεγχος περιλαμβάνει γαστροσκόπηση, ακτινοσκοπικό έλεγχο, pH-μετρία και μανομετρία. Όλες οι εξετάσεις διενεργούνται στην Ευρωκλινική Αθηνών με μηχανήματα τελευταίας γενιάς.

Προετοιμασία πριν από θολοπλαστική

Για 2 εβδομάδες προ της επέμβασης ακολουθείται ειδική διατροφή ειδικά στους παχύσαρκους ασθενείς, με σκοπό τη μείωση των διαστάσεων του ήπατος που μπορεί να δυσχεράνει την επέμβαση. Δεν απαιτείται συνήθως κάποιου άλλου είδους προετοιμασία για να γίνει η λαπαροσκοπική θολοπλαστική

Πως γίνεται;

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική θολοπλαστική;

Η θολοπλαστική με τη λαπαροσκοπική μέθοδο διενεργείται με 4-5 μικρές οπές της τάξης του μισού με ένα εκατοστό, και διαρκεί γύρω στα 90 με 120 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η διαφραγματοκήλη επιδιορθώνεται και ο οισοφάγος αποκαθίσταται στη φυσιολογική του θέση. Τμήμα του στομάχου χρησιμοποιείται για ενίσχυση του σφιγκτήρα του κατώτερου οισοφάγου.

Θολοπλαστική κατά Nissen και Toupet: διαφορές τεχνικών

Στην θολοπλαστική κατά Nissen – Rosetti 360 μοιρών ενισχύεται ολόκληρη η περιφέρεια του οισοφάγου, ενώ στη θολοπλαστική κατά Toupet 270 μοιρών μόνο κατά ¾, αφήνοντας το ένα τέταρτο του οισοφάγου ακάλυπτο.

Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, οι δυο τεχνικές έχουν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα όσον αφορά τα συμπτώματα παλινδρόμησης. Η Toupet έχει το πλεονέκτημα της χαμηλότερης πιθανότητας δυσκολίας στην κατάποση και αδυναμίας ρεψίματος. Η Nissen είναι λιγότερο περίπλοκη έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά ένα έτος περίπου.

Μετά την επέμβαση

Μετά από μία λαπαροσκοπική θολοπλαστική η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών παίρνουν εξιτήριο εντός 24 ωρών, έχοντας ήδη σημαντική βελτίωση στη συμπτωματολογία τους. Ελάχιστοι ασθενείς χρειάζεται να παραμείνουν για 1-2 24ωρα παραπάνω. Ακολουθείται ειδική διατροφή με μαλακές τροφές για λίγες εβδομάδες. Η επιστροφή σε μη χειρωνακτική ελαφρά εργασία επιτρέπεται μέσα σε λίγες μέρες.

Αποτελέσματα

Ποσοστά επιτυχίας

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η επέμβαση είναι επιτυχής σε άνω του 95% των ασθενών. Αποτυχία θεραπείας της παλινδρόμησης συμβαίνει σε ποσοστό κάτω του 5%,. Διενεργώντας πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο οισοφάγοι οι πιθανότητες αποτυχίας ελαχιστοποιούνται. Οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Παρενέργειες μετά από λαπαροσκοπική θολοπλαστική

Η λαπαροσκοπική Θολοπλαστική έχει αναγνωρισμένες παρενέργειες που οφείλονται στην ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Εμφανίζονται σαν δυσκολία στην κατάποση, αδυναμία ρεψίματος και ενίοτε εμετού, φουσκώματα και έντονα αέρια. Τα συμπτώματα είναι λιγότερο συχνά και πιο ήπια με την Θολοπλαστική 270 μοιρών κατά Toupet.

Εφόσον η επέμβαση διενεργείται από εξειδικευμένο χειρουργό, η πιθανότητα υποτροπής της διαφραγματοκήλης είναι κάτω του 10%. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από 15 χρόνια από την αρχική εγχείρηση, και αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801