Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση: επέμβαση απώλειας βάρους χωρίς τομές

γαστρική πτύχωση

Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ενδοσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια σχετικά καινούρια επέμβαση. Έγινε εφικτή από την επανάσταση που έφερε στην υγεία η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Όλο και περισσότερες επεμβάσεις του γαστρεντερικού συστήματος γίνονται πλέον αναίμακτα και αποφεύγοντας το χειρουργείο. Με τη χρήση πολύ εξελιγμένων ενδοσκοπικών εργαλείων, είναι πλέον εφικτό να γίνει συρραφή και πτύχωση του στομάχου. Η επέμβαση γίνεται μέσα από ένα γαστροσκόπιο, χωρίς να γίνονται καθόλου τομές. Είναι ο τέλειος συνδυασμός απώλειας βάρους και αισθητικού αποτελέσματος.

Τι είναι

Τι είναι η Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση;

Αντίθετα με το κλασικό χειρουργείο παχυσαρκίας η γαστρική πτύχωση διενεργείται με τη χρήση επεμβατικού ενδοσκοπίου μέσω Γαστροσκόπησης. Αυτό επιτρέπει το να γίνει η επέμβαση χωρίς καθόλου τομές στο δέρμα ή νυστέρι. Με τη χρήση του συστήματος Overstitch, γίνεται εσωτερική συρραφή και πτύχωση του στομάχου. Το αποτέλεσμα είναι το στομάχι να χωράει μικρότερη ποσότητα τροφής, και να αδειάζει πολύ πιο αργά. Η επέμβαση οδηγεί σε μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και μεγάλη απώλεια βάρους.

Ασφάλεια

Πόσο ασφαλής είναι σαν μέθοδος η γαστρική πτύχωση; 

Η γαστρική πτύχωση θεωρείται πολύ ασφαλής με πολύ χαμηλή πιθανότητα προβλημάτων. Είναι σημαντική η λήψη προσεκτικού ιστορικού και η επιλογή ασθενών.  Οι σπάνιες επιπλοκές σχετίζονται με προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή φλεγμονές πλησίον του στομάχου. Έχουν γίνει μελέτες σύγκρισης της Ενδοσκοπικής Γαστρικής Πτύχωσης με τα συνηθισμένα χειρουργεία παχυσαρκίας. Το Γαστρικό Μανίκι έχει 10πλάσια πιθανότητα επιπλοκών. Όσον αφορά δε την πολύ παρόμοια Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση, η πιθανότητα επιπλοκών είναι σχεδόν 20πλάσια!!!

Αποτελέσματα

Πόσο αποτελεσματική είναι η Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση;

Με βάση τις ως τώρα μελέτες, η απώλεια συνολικού σωματικού βάρους ανέρχεται στο 20%, που είναι πολύ κοντά στα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους διατηρείται μακροχρόνια. Ακόμα κι αν υπάρξει μια μικρή επαναπρόσληψη, η συνολική απώλεια βάρους στην πενταετία παραμένει πάνω του 15% του συνολικού αρχικού βάρους.

Πως συγκρίνεται η Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση, σε σχέση με τα χειρουργεία παχυσαρκίας;

Τα αποτελέσματα της ενδοσκοπικής γαστρικής πτύχωσης είναι παρόμοια με το Γαστρικό Μανίκι. Η απώλεια βάρους είναι παρόμοια, αν και το Μανίκι ως χειρουργική επέμβαση σαφώς υπερέχει ελαφρά.

Σε σύγκριση με τη Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση, η Ενδοσκοπική μέθοδος υπερτερεί σε όλα εκτός από το κόστος. Γίνεται χωρίς χειρουργείο, χωρίς τομές, εντελώς αναίμακτα. Έχει παρόμοια απώλεια βάρους που διατηρείται σε βάθος χρόνου. Αντίθετα η Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση εμφανίζει υπερβολικά ψηλά ποσοστά αποτυχίας και επαναπρόσληψης βάρους. Επιπλέον φαίνεται να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο αίσθημα της πείνας. Πολλοί ασθενείς με Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση παραπονιούνται ότι πεινούν, παρόλο που δε μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα η Ενδοσκοπική φαίνεται να καταστέλλει πιο αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας.

Η σημαντικότερη διαφορά από όλες είναι ότι, ως ενδοσκοπική επέμβαση, η ενδοσκοπική γαστρική πτύχωση δε χρειάζεται γενική αναισθησία, και μπορεί να γίνει σε άτομα που δε μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργείο λόγω άλλων προβλημάτων.

Επιπλέον, έχει ένδειξη να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 και άνω, αντίθετα με τα χειρουργεία παχυσαρκίας.

Επιλογή μεθόδου

Με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή του υποψήφιου για τη συγκεκριμένη μέθοδο;

Η απόφαση για τη διενέργεια Ενδοσκοπικής Γαστρικής Πτύχωσης λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως με όλες τις επεμβάσεις απώλειας βάρους. Γίνεται εκτίμηση του ασθενούς από την ομάδα Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους. Μπορεί να χρειαστεί η συμβολή ενδοκρινολόγου, διαιτολόγου ή ψυχολόγου. Άτομα με πολύ ψηλό δείκτη μάζας σώματος, που καταναλώνουν γλυκά ή υπερθερμιδικές τροφές, και άτομα που κάνουν επεισόδια υπερφαγίας έχουν ψηλή πιθανότητα αποτυχίας. Τέτοιοι ασθενείς υποβάλλονται σε μια από τις κλασικές επεμβάσεις παχυσαρκίας.

Πως μπορεί κάποιος να γνωρίζει ποια είναι η ιδανική επέμβαση και αν πρέπει να υποβληθεί σε Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση;

Για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο Τμήμα Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους , που να αποτελείται από εξειδικευμένους χειρουργούς, ενδοκρινολόγους, διαιτολόγους και ψυχολόγους. Η επιλογή της ιδανικής επέμβασης, και το κατά πόσον κάποιος είναι καλός υποψήφιος για Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση, είναι αποτέλεσμα απόφασης της ομάδας, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθυμίες του πάσχοντα. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξει κανείς μια έμπειρη ομάδα που, όπως η δική μας, να έχει εμπειρία σε όλες τις συντηρητικές, ενδοσκοπικές και χειρουργικές επιλογές, από το Γαστρικό μπαλόνι, ως το Γαστρικό Bypass, σαφώς συμπεριλαμβανομένης της Ενδοσκοπικής Γαστρικής Πτύχωσης

Είναι η γαστρική πτύχωση η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες πρόσληψης βάρους κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσουν δωρεάν οι ιατροί και να επικοινωνήσουν μαζί σας.

  • Δείτε/κατεβάστε το ερωτηματολόγιο σε μορφή word ΕΔΩ
  • Δείτε/κατεβάστε το ερωτηματολόγιο σε μορφή pdf ΕΔΩ

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801