Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Γαστρικό μπότοξ: νέα εποχή στην απώλεια βάρους

γασρτικό-μπότοξ

Γαστρικό μπότοξ: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το γαστρικό μπότοξ είναι μία σύγχρονη τεχνική που μπορεί να δώσει λύση στη παχυσαρκία, ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας του μοντέρνου τρόπου ζωής και παγκόσμια επιδημία στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης το γενεσιουργό αίτιο για πολλά άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τόσο την ποιότητα ζωής όσο και το προσδόκιμο επιβίωσης του παχύσαρκου ασθενούς. Γι’ αυτό το λόγο, η μοντέρνα ιατρική προσπαθεί εδώ και χρόνια να βρει την ιδανική θεραπεία για την παχυσαρκία.

Το στομάχι έχει υπάρξει το κατεξοχήν όργανο στο οποίο στοχεύουν οι περισσότερες επεμβατικές θεραπείες. Από τις ενδοσκοπικές θεραπείες όπως το γαστρικό μπαλόνι και η ενδοσκοπική γαστροπλαστική, μέχρι τις χειρουργικές επεμβάσεις όπως το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη, οι στρατηγικές απώλειας βάρους περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα τη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, ώστε να επιτευχθεί μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν στοχεύει άμεσα στον επηρεασμό της λειτουργίας του στομάχου ως μέσο απώλειας βάρους. Το Botox στομάχου ή γαστρικό μπότοξ (γαστρικό botox), αναπτύχθηκε ως τεχνική για να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό.

Τι είναι

Τι είναι το γαστρικό μπότοξ;

Το γαστρικό μπότοξ είναι μια μέθοδος απώλειας βάρους που βασίζεται στη χρήση Botulinum toxin σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου, ώστε να αδρανοποιηθούν κάποιες λειτουργείες, με αποτέλεσμα μείωση του αισθήματος της πείνας

Η επέμβαση

Πώς γίνεται το γαστρικό μπότοξ;

Το γαστρικό μπότοξ γίνεται με απλή γαστροσκόπηση με μέθη. Ο εξειδικευμένος γιατρός κάνει έγχυση Botox σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου βάσει πρωτοκόλλου. Η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά, και ο ασθενής την ίδια μέρα επιστρέφει στο σπίτι και στις ασχολίες του.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η μέθοδος απευθύνεται σε άτομα που έχουν στόχο να χάσουν 10-15 κιλά, και που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βάση εκτίμηση από διαιτολόγο και εξειδικευμένο γιατρό που ασχολείται με παχυσαρκία. Το γαστρικό μπότοξ ΔΕΝ απευθύνεται σε άτομα με σημαντική Νοσογόνο Παχυσαρκία, τα οποία έχουν ανάγκη σημαντικής απώλειας βάρους μέσω μιας χειρουργικής επέμβασης παχυσαρκίας.

Πόσο διαρκεί η δράση της επέμβασης;

Η απώλεια βάρους από την επέμβαση του γαστρικού botox ξεκινά σε λίγες μέρες και φτάνει το μέγιστο γύρω στους 3 μήνες. Η διάρκεια δράσης του Botox είναι γύρω στους 6 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η επανάληψη της μεθόδου για άλλες 2-3 φορές κάθε 3-6 μήνες.

Πως κρίνεται αν ένας ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε Γαστρικό Botox;

Οι υποψήφιοι ασθενείς εξετάζονται κατ’ αρχήν από διαιτολόγο και χειρουργό παχυσαρκίας. Εφόσον υπάρχει ένδειξη μπορεί να χρειαστεί και εκτίμηση από ψυχολόγο. Αφού αποκλειστούν βαριές διατροφικές διαταραχές τύπου υπερφαγίας, ψυχολογικές διαταραχές και εξαρτήσεις από ουσίες, και αν δεν κριθεί απαραίτητη μια πιο αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε ενδοσκόπηση για μπότοξ στομάχου

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Το γαστρικό μπότοξ είναι μία απολύτως ασφαλής μέθοδος με ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών.

Τι παρακολούθηση υπάρχει και πόσο πιθανό είναι να αποτύχει το Botox Στομάχου;

Οι ασθενείς ακολουθούν δίαιτα σύμφωνα με τις υποδείξεις του διαιτολόγου, από τον οποίο και παρακολουθούνται. Εφόσον γίνει σωστή επιλογή ασθενών, οι πιθανότητες αποτυχίας είναι πολύ χαμηλές. Πάντα όμως υπάρχει η πιθανότητα επαναπρόσληψης βάρους όταν περάσει η δράση του Botox.

Λίγα λόγια για το μπότοξ (botox):

Το μπότοξ (botox) είναι πολύ γνωστό από τη χρήση του στο χώρο της αισθητικής, αφού βοηθάει στην εξαφάνιση των ρυτίδων. Ο τρόπος που το καταφέρνει αυτό, είναι η δράση του πάνω στις μυϊκές ίνες. Είναι παράγωγο ενός μικροβίου, του Κλωστριδίου της Αλλαντίασης, και είναι κατά βάση μια τοξίνη, που μειώνει τη δραστικότητα των μυϊκών ινών, μέχρι σημείου πλήρης παράλυσης τους. Το αποτέλεσμα της δράσης του Botox εξαρτάται από το σημείο στο οποίο χρησιμοποιείται. Μπορεί στο πρόσωπο να χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, όμως χρησιμοποιείται επίσης ευρύτατα στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες ο σκοπός είναι να προκληθεί χαλάρωση μυϊκού σπασμού, όπως π.χ. στην αχαλασία οισοφάγου.

Αποτελέσματα

Τι αποτελέσματα έχει το γαστρικό μπότοξ ως επέμβαση για την παχυσαρκία:

Μακροχρόνιες έρευνες στις επεμβάσεις παχυσαρκίας, έδειξαν ότι κατά ένα μέρος τουλάχιστον οι αλλαγές στη διατροφή και η απώλεια βάρους οφείλονται στην καθυστερημένη γαστρική κένωση που αυτές προκαλούν. Κάπως έτσι γεννήθηκε η θεωρία ότι η παράλυση των μυών του στομάχου, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη κένωση του, με επακόλουθο παρατεταμένο αίσθημα πλήρωσης (γεμάτου στομαχιού), και συνεπώς μείωση κατανάλωσης τροφών.

Έχουν υπάρξει πολλαπλές έρευνες στην προσπάθεια να βρεθεί η ιδανική τεχνική, ποσότητα Botox, και τα σημεία έγχυσης, ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Εφόσον ο ασθενής ακολουθήσει σωστή διατροφή, επιτυγχάνεται μια απώλεια της τάξεις των 10-15 κιλών, ή περίπου 10% του ολικού σωματικού βάρους. Αυτή η απώλεια είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα χειρουργεία παχυσαρκίας που πετυχαίνουν τουλάχιστον το διπλάσιο αποτέλεσμα, αλλά είναι πολύ ικανοποιητική  για μια μέθοδο που εκτελείται με απλή γαστροσκόπηση, ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά και έχει ελάχιστους κινδύνους.

Το μόνο μειονέκτημα του γαστρικού Botox είναι η διάρκεια δράσης του. Είναι γνωστό ότι η δράση της τοξίνης στο μυϊκό ιστό διαρκεί μέχρι 6 μήνες, και πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του γαστρικού Botox. Η απώλεια βάρους ξεκινά σε λίγες μέρες από την έγχυση, και φτάνει στο μέγιστο μέσα στους πρώτους 3 μήνες. Μετά την πάροδο των 6 μηνών η δράση του Botox έχει παρέλθει, και είναι απαραίτητη η επανάληψη της διαδικασίας.

Συμπερασματικά, το γαστρικό μπότοξ είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος απώλειας μικρής προς μέτριας ποσότητας βάρους, εφόσον γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα. Είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή και προετοιμασία των ασθενών, καθώς και η διαιτολογική παρακολούθηση μετά την επέμβαση.

Συχνές ερωτήσεις

Οι συνηθέστερες ερωτήσεις και απορίες σχετικές με την επέμβαση γαστρικό μπότοξ:

Όχι, δεν είναι απαραίτητη καμία νοσηλεία. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι μετά από μια ώρα όπως σαν να έκαναν μια απλή γαστροσκόπηση

Στην Ευρωκλινική Αθηνών, λειτουργώντας με αίσθημα ιατρικής ευθύνης, και έχοντας ως στόχο το μέγιστο όφελος κάθε ασθενούς, ακολουθούμε πρωτόκολλο έγχυσης γαστρικού μπότοξ με ονομαστική έγκριση από τον ΕΟΦ. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ενδιαφερόμενο ασθενή που κριθεί ως κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση γαστρικού μπότοξ, γίνεται ατομική ονομαστική διαδικασία έγκρισης μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Συνεπώς παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή έγκριση ασφαλείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το γαστρικό μπότοξ είναι μία απόλυτα ασφαλής επέμβαση. Μπορεί να υπάρξει πόνος στο στομάχι ή στις αριστερές πλευρές για λίγες ώρες, που την επόμενη μέρα έχει περάσει τελείως.

Η διατροφή μετά την επέμβαση είναι μέρος του πρωτοκόλλου θεραπείας. Η σχετική συζήτηση γίνεται στο ιατρείο κατά την αρχική εκτίμηση, και συνήθως οι ασθενείς την ξεκινούν πριν να υποβληθούν στην επέμβαση.

Βάσει μελετών το γαστρικό μπότοξ βοηθάει στην απώλεια 10-15 κιλών σε 3-6 μήνες. Το ποσοστό επιτυχίας είναι 85%, και μετά το εξάμηνο μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί. Όμως με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί η ομάδα Athens Weight Loss εδώ και ένα χρόνο, έχουμε ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%, επιτυγχάνουμε απώλεια βάρους μέχρι 20 κιλά σε κάποιες περιπτώσεις, με μακροχρόνια αλλαγή διατροφικών συνηθειών, και σπάνια ανάγκη για επανάληψη της επέμβασης.

Την επόμενη κιόλας μέρα ο ασθενής μπορεί να πάει στην εργασία και στις συνήθεις ασχολίες του.

Η ως τώρα εμπειρία εφαρμογής του γαστρικού μπότοξ στην Ευρωκλινική Αθηνών είναι παραπάνω από θετική. Οι υποψήφιοι εξετάζονται αρχικά από τον ειδικό Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους, έχοντας κατά νου τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς. Όπου είναι προτιμότερο, μπορεί να αποφασιστεί είτε αποκλειστικά φαρμακευτική, είτε χειρουργική αντιμετώπιση. Όσοι τελικά πρόκειται να ακολουθήσουν την οδό του γαστρικού μπότοξ, μπαίνουν σε βραχεία περίοδο προετοιμασίας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης της επέμβασης τους από τον Ε.Ο.Φ.

Το πρωτόκολλο εφαρμογής του γαστρικού μπότοξ είναι υψηλά εξειδικευμένο και εξατομικευμένο. Προσαρμόζεται στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις διατροφικές ιδιαιτερότητες του κάθε πάσχοντα. Τα ως τώρα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα ψηλά.

Το κόστος για το γαστρικό botox που είναι απαραίτητο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες του κάθε ασθενούς. Για καλύτερη ενημέρωση για το συνολικό κόστος επέμβασης, νοσηλείας και παρακολούθησης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Είναι το γαστρικό μπότοξ η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες πρόσληψης βάρους κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσουν δωρεάν οι ιατροί και να επικοινωνήσουν μαζί σας.

  • Δείτε/κατεβάστε το ερωτηματολόγιο σε μορφή word ΕΔΩ
  • Δείτε/κατεβάστε το ερωτηματολόγιο σε μορφή pdf ΕΔΩ

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801