Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ινομυώματα μήτρας: τί είναι & πώς θεραπεύονται

Ινομυώματα μήτρας: πότε είναι απαραίτητη η θεραπεία, ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές, πότε γίνεται χειρουργείο και τί προσέχουμε.

Τι είναι

Ινομυώματα Μήτρας: Όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα

Πολλές γυναίκες διαγιγνώσκονται με ινομυώματα μήτρας ή αλλιώς λειομυώματα. Τα ινομυώματα είναι σφαιρικοί όγκοι που εμφανίζονται οπουδήποτε στο τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα μήτρας που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό της μήτρας λέγονται υποβλεννογόνια και συνήθως είναι αυτά τα ινομυώματα που προκαλούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Όταν τα ινομυώματα είναι προς το εξωτερικό της μήτρας (υπορογόνια ινομυώματα μήτρας) ή όταν κρέμονται από αυτήν (τα μισχωτά ινομυώματα μήτρας) τότε δεν δημιουργείται συνήθως πρόβλημα.

Πως τα ινομυώματα μήτρας δημιουργούνται και πότε εμφανίζονται;

Η αιτία της δημιουργίας για τα ινομυώματα της μήτρας είναι άγνωστη. Πρόκειται για μάζες από ίνες που περιπλέκονται ακανόνιστα μεταξύ τους και δημιουργούν μια σκληροελαστική μάζα. Όταν αυξηθούν αρκετά σε μέγεθος τότε μπορεί να νεκρωθεί το εσωτερικό τους και αυτό δημιουργεί πόνο.

Τα ινομυώματα μήτρας εμφανίζονται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μια γυναίκα μπορεί να έχει ένα ή πολλαπλά ινομυώματα, τα οποία μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, ομαλά ή πολυλοβωτά. Μόνο το 2% από τα ινομυώματα σχετίζονται με κακοήθεια, δηλαδή μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή νεοπλάσματος, το σάρκωμα.

Συμπτώματα

Ινομυώματα Μήτρας: Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται;  

Μια γυναίκα με ινομυώματα μήτρας μπορεί να έχει συμπτώματα όπως αιμορραγία, αίσθημα πίεσης στην πύελο και δυσκολία στην ούρηση ή της αφόδευση Τα ινομυώματα υποχωρούν αυτόματα μετά την εμμηνόπαυση. Η ύπαρξη ινομυωμάτων ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Αντιμετώπιση

Πότε χρειάζεται χρειάζεται θεραπεία για τα ινομυώματα μήτρας;

Δεν είναι απαραίτητη πάντα η αντιμετώπισή για τα ινομυώματα μήτρας, παρά μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Η αντιμετώπισή τους είναι συνήθως χειρουργική. Υπάρχουν και εναλλακτικές θεραπείες για το ινομύωμα οι οποίες μπορεί να είναι η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, όπως είναι η ουλιπριστάλη ή σε ενέσιμη μορφή, όπως είναι τα GnRH. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εμβολισμού ή η καταστροφή του ινομυώματος με θεραπευτικό υπέρηχο.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Οι παραπάνω εναλλακτικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές και σκοπό έχουν συνήθως την καθυστέρηση της χειρουργικής αντιμετώπισης για το ινομύωμα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες ή στις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους η αντιμετώπιση για τα ινομυώματα μήτρας μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας. Στις γυναίκες που επιθυμούν τη διατήρηση της μήτρας, τότε γίνεται μόνο η εξαίρεση του ινομυώματος.

Η αφαίρεση του ινομυώματος είναι μια επέμβαση η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιότητα και χειρουργική ταχύτητα, διότι σε απαιτητικές περιπτώσεις μπορεί να απειληθεί η δυνατότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος. Μπορεί να γίνει με ανοιχτή τομή ή λαπαροσκοπικά.

Χειρουργική επέμβαση με τη χρήση ρομπότ

Η νεότερη εξέλιξη στην αφαίρεση για τα ινομυώματα μήτρας γίνεται στην καλύτερη του μορφή ρομποτικά και η επέμβαση ονομάζεται ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική εκπυρήνιση ινομυώματος. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική δίχως τομή στο δέρμα. Αντ’ αυτού γίνονται 4 ή 5 μικρές οπές μεγέθους το πολύ έως 1 εκατοστό.

Στην κλειστή ή ενδοσκοπική τεχνική αφαίρεση του ινομυώματος ο χειρουργός αφού εντοπίσει τον όγκο φροντίζει να τον αφαιρέσει ολόκληρο χωρίς να τον ανοίξει και χωρίς να προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στον περιμετρικό ιστό της μήτρας. Όσο μεγαλύτερο είναι το ινομύωμα, τόσο πιο προσεχτική πρέπει να είναι η τεχνική. Αφού αφαιρεθεί το ινομύωμα ακολουθεί η αποκατάσταση της μήτρας με πολλαπλές ραφές. Το κλείσιμο της κοιλότητας του ινομυώματος πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην ανοιχθεί η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και να μην επηρεαστούν οι σάλπιγγες και τα μεγάλα αγγεία. Στο τέλος αφαιρείται το ινομύωμα μέσα από τις μικρές οπές, αφού τεμαχιστεί εντός της κοιλιάς. Αυτό όμως ενέχει κινδύνους και για αυτό είναι πολύ σημαντική η εμπειρία και η εξειδίκευση του γυναικολόγου χειρουργού.

Η ασθενής μετά το χειρουργείο του ινομυώματος λαμβάνει αναλγητική και αντιβιοτική αγωγή και επιστρέψει στην οικία της μετά από 1 έως 3 μέρες. Ο συνήθης χρόνος αποκατάστασης μετά από την αφαίρεση ενός ινομυώματος είναι ένας μήνας. Υπάρχει μέτριος πόνος μετά το χειρουργείο του ινομυώματος και για αυτό τοποθετείται επισκληρίδιος καθετήρας για την αντιμετώπισή του πόνου με την έγχυση αναλγητικών εντός του σπονδυλικού σωλήνα.

Πλεονεκτήματα ρομποτικής τεχνικής

Πλεονεκτήματα ρομποτικού χειρουργείου για τα ινομυώματα μήτρας έναντι των κλασικών μεθόδων

Συγκεντρωτικά τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής μεθόδου για τα ινομυώματα μήτρας έναντι των συμβατικών χειρουργείων είναι τα εξής:

  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (1 εώς 3 ημέρες)
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα (δεν γίνεται τομή)
  • Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών
  • Μικρότερη απώλεια αίματος

Η Ευρωκλινική διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξειδικευμένο ρομποτικό και χειρουργικό εξοπλισμό και την επαρκή εμπειρία για την αντιμετώπιση όλων των απαιτητικών περιπτώσεων ινομυωμάτων. Αποκορύφωμα είναι η ρομποτική αφαίρεση ινομυώματος διαμέτρου 10 εκατοστών τον Σεπτέμβριο του 2018, μια επέμβαση που εξελίχθηκε ομαλά και η ασθενής εξήλθε χωρίς προβλήματα τη μεθεπόμενη μέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 2106416800 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα ραντεβού

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801