Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Σεξ και Υγεία

σεξ και υγεία

Ο ορισμός της υγείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφορά στη σωματική, νοητική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου.

Μια ισορροπημένη σεξουαλική ζωή είναι βασικό στοιχείο για την υγεία μας, σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και αν ανήκουμε. Οι ανάγκες μας όμως, η βαρύτητα και η ποιότητα των επαφών μας συχνά μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου. Η εφηβεία είναι για πολλές γυναίκες το ξεκίνημα της σεξουαλικής τους ζωής και θα πρέπει να είναι η αρχή μιας υπέροχης εμπειρίας, που θα οδηγεί σε μια ισορροπημένη ζωή. Χρειάζεται να είναι ένα όμορφο αλλά και ασφαλές ξεκίνημα.

Τέσσερις βασικές αρχές υπάρχουν προκειμένου να μην ενοχοποιείται η επαφή. Υγιεινή του σώματος, αντισύλληψη, προφύλαξη έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ατομική ελευθερία. Χρειάζεται καθημερινή τοπική περιποίηση με σκοπό η περιοχή να μένει στεγνή και καθαρή. Το προφυλακτικό, τα αντισυλληπτικά χάπια, η απόσυρση και το χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να είναι γνώριμα σε όλες τις νεαρές. Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (HPV εμβόλιο), το προφυλακτικό, η προσεχτική επιλογή συντρόφων, το πλύσιμο και ούρηση πριν και μετά το σεξ είναι πράγματα που μειώνουν τις πιθανότητες για βασανιστικές λοιμώξεις του κόλπου, που συνήθως μας δυσκολεύουν να θεραπευτούν. Ιδανικά το εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης από τον HPV ιό, το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα γίνεται στην ηλικία των 11- 12 ετών. Κάθε νέος σύντροφος πέρα από τις όμορφες στιγμές μας χαρίζει και τα μικρόβιά του. Οπότε στην περίπτωση αυτή ισχύει το ρητό όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα. Οι κοινωνικές συνήθειες και απόψεις δεν αφορούν την έφηβη που οφείλει να διαμορφώσει ατομικά και ελεύθερα τη δική της αντίληψη για το τι είναι σεξ, πώς και με ποιον γίνεται.

Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι διαθέσιμες στην έφηβη κοπέλα μέσα από το σχολείο, το γυναικολόγο ή και εγκεκριμένες ιστοσελίδες. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται εξωστρέφεια η υπόθεση σεξ. Εάν δεν φλερτάρεις, δεν ερωτευτείς, δεν βιώσεις μια όμορφη πρώτη επαφή, τότε έχεις χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της απόλαυσης της ανθρώπινης ύπαρξης. Χρειάζεται όμως εξωστρέφεια και στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν: μια επώδυνη επαφή, μια βίαιη εμπειρία, μια φοβία, ένας τραυματισμός, ένα απλό ερώτημα- είναι όλα πολύ εύκολο να επιλυθούν από τους αρμόδιους επιστήμονες, όπως είναι ο γυναικολόγος και ο ψυχολόγος. Δεν είναι όμως σωστή πηγή πληροφόρησης οι ανεύθυνες τοποθετήσεις άσχετων και χωρίς ταυτότητα ανθρώπων στο διαδίκτυο.

Στην αναπαραγωγική ηλικία το σεξ οφείλει να εντάσσεται στην καθημερινότητα όσο δύσκολη ή πολύπλοκη και αν έχει γίνει. Εάν δεν υπάρχει χρόνος, δημιουργήστε τον. Το σεξ όμως καλό είναι να οδηγεί εκείνες που το επιθυμούν στην τεκνοποίηση. Και όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ, τα ωάρια στις ωοθήκες όμως τελειώνουν. Επίσης, το θέμα σεξ πρέπει να αφήνει το αίσθημα της ικανοποίησης. Εάν δεν εκπληρούται αυτή η προϋπόθεση, τότε παύει να είναι υγιές.

Στην εμμηνόπαυση οφείλει να υπάρχει σεξουαλική ζωή. Σε έρευνα φαίνεται ότι 3 στις 4 γυναίκες άνω των 60 και 2 στις 3 γυναίκες άνω των 70 ετών επιθυμούν να έχουνε σεξουαλική ζωή, εφόσον έχουν σύντροφο. Και φυσικά αυτό είναι υγιές. Και είναι χρέος του γυναικολόγου να διευκολύνει τη γυναίκα που έχει ξηρότητα και ίσως πονά κατά την επαφή. Είναι θεαματική η αύξηση των θεραπευτικών επιλογών που έχουν έρθει μέσα από την έρευνα, στον τομέα αυτό την τελευταία πενταετία. Νέα φάρμακα από το στόμα ή τοπικά, μη φαρμακευτικά σκευάσματα, laser και RF ανάπλασης κόλπου, ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, PRP και η λίστα μακραίνει. Όμως προέχει η ασφάλεια. Ο γυναικολογικός έλεγχος, οι σωστές ενδείξεις για την κάθε θεραπεία και οι ιδιαιτερότητες στην υγεία της κάθε γυναίκας οδηγούν στις σωστές ιατρικές παρεμβάσεις. Και υπάρχουν πολλές επιλογές, φτάνει η γυναίκα να τις αναζητήσει. Είναι σημαντικό να μπορεί μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση να συνεχίσει να έχει ερωτική ζωή.

Χρέος όλων μας είναι να απενοχοποιήσουμε τη σεξουαλική μας ζωή, να το βάλουμε ως θέμα στην καθημερινότητά μας και να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτό. Δεν είναι θέμα πολυτέλειας, αλλά ανθρώπινης ανάγκης και δείκτης ποιότητας ζωής.

Διευθυντής Γυναικολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών


Για να κλείσετε ραντεβού αξιολόγησης ή να ενημερωθείτε καλέστε στο 210 64.16.139 (Δευτ. – Παρ. 9:00-17:00) ή πατήστε: [popup_trigger id=”10096″ tag=”button”]ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ[/popup_trigger]


    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801