Πολύποδας μήτρας: τι είναι & πως αντιμετωπίζεται

Πολύποδας μήτρας: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι:

Ο Πολύποδας του ενδομητρίου (πολύποδας της μήτρας) είναι μια μισχωτή συνήθως μάζα που βγαίνει στο εσωτερικό της μήτρας. Ο πολύποδας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο εντός της μήτρας και μπορεί να είναι ένας ή και περισσότεροι.

Ο πολύποδας της μήτρας μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του καρκίνου της μήτρας και για αυτό δεν είναι ασφαλής η παρουσία εντός του ενδομητρίου. Επίσης ο πολύποδας μπορεί να δυσχεράνει τη σύλληψη και την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα και σε ποιες γυναίκες εμφανίζεται:

Η ανακάλυψη του πολύποδα μπορεί να γίνει τυχαία κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο ή μπορεί να γίνει μετά από παθολογική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου ή εκτός αυτής. Αίμα μετά από επαφή και αίσθημα «μπουκώματος» προς τα κάτω μπορεί να είναι συμπτώματα για την παρουσία του πολύποδα.

Ο πολύποδας της μήτρας εμφανίζεται τόσο σε νέες γυναίκες όσο και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε μια γυναίκα που μετά την εμμηνόπαυση αιμορραγεί η παρουσία ενός πολύποδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό σημάδι.

Πως δημιουργείται και πως διαγνώσκεται:

Βιολογικά η δημιουργία του πολύποδα οφείλεται στην ανάπτυξη με αυτόνομο τρόπο μιας ομάδας κυττάρων της μήτρας, τα οποία αναπτύσσονται σε μέγεθος και αριθμό. Στην περίπτωση που υπάρξει βλάβη στο γενετικό τους υλικό τότε μπορεί να μιλάμε και για τη γέννηση ενός καρκίνου. Η επιβεβαίωση της παρουσίας του πολύποδα της μήτρας γίνεται με τη γυναικολογική εξέταση και το γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Στη γυναικολογική εξέταση ο πολύποδας της μήτρας μπορεί να είναι ορατός μέσα από τον τράχηλο και να ψηλαφάται από το γυναικολόγο. Στο υπερηχογράφημα, ο πολύποδας εμφανίζεται ως μια πάχυνση στο εσωτερικό της μήτρας. Ειδικές τεχνικές όπως είναι η doppler υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να εξετάσουν εάν ο πολύποδας έχει αγγείωση και να αναδείξει ύποπτα για  στοιχεία κακοήθειας. Στις περιπτώσεις που η παρουσία του πολύποδα δεν είναι ξεκάθαρη, τότε πραγματοποιείται έγχυση ορού εντός της κοιλότητας της μήτρας ώστε κατά την εξέταση να αναδειχθεί καλύτερα στο υδροϋπερηχογράφημα.

Ποια είναι η αντιμετώπισή του και τι στάδια περιλαμβάνει:

Η αντιμετώπιση του πολύποδα γίνεται με την αφαίρεσή του. Το πρώτο στάδιο για την αφαίρεση του πολύποδα της μήτρας αφορά τον εντοπισμό του με τη βοήθεια μιας ενδοσκοπικής κάμερας και με τη χρήση ειδικών εργαλείων μικροχειρουργικής. Η συγκεκριμένη επέμβαση ονομάζεται επεμβατική υστεροσκόπηση. Η επέμβαση γίνεται με βραχεία γενική αναισθησία, την ευρύτερα γνωστή και ως «μέθη». Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται βαθμιαία διάνοιξη του τραχήλου. Η κοιλότητα της μήτρας γεμίζει με ορό και εισάγεται μία ειδική κάμερα. Ο πολύποδας εμφανίζεται συνήθως ως μια γλωσσίδα ή ως πλατύ εξόγκωμα στο εσωτερικό. Το επόμενο στάδιο είναι να προσδιοριστεί η ακριβής του θέση, δηλαδή αν βρίσκεται χαμηλά στον ενδοτράχηλο, στη μέση στον ισθμό ή ψηλότερα μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Επίσης, ο πολύποδας θα χαρακτηριστεί υστεροσκοπικά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της εικόνας του ως ύποπτος ή μη. Στη συνέχεια ο πολύποδας αφαιρείται με τη χρήση μικροψαλιδιού ή μικροαγκύλης διαθερμίας (loop).  Στο τέλος γίνεται πάντα ιστολογική εξέταση του πολύποδα, προκειμένου να χαρακτηριστεί η φύση του: καλοήθης ή κακοήθης. Μπορεί την αφαίρεση του πολύποδα να ακολουθήσει η συμπληρωματική απόξεση του ενδομητρίου για ανάδειξη συμπληρωματικής παθολογίας, πλην του πολύποδα, πχ υπερπλασία, ορμονική ασύγχρονη διέγερση, κακοήθεια.

Οι ενοχλήσεις μετά την επέμβαση είναι συνήθως παροδικές και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της την επομένη ή καλύτερα μετά από μια μέρα ξεκούρασης. Η αφαίρεση ενός πολύποδα μπορεί να συνοδεύεται από μικρή ποσότητα αίματος κατά τον επόμενο μήνα, το οποίο συμβαίνει στα πλαίσια της επούλωσης του ενδομητρίου. Ο πόνος είναι περιορισμένος και συνήθως είναι αρκετή η χρήση αναλγητικών για μια ημέρα. Προφυλακτικά μετά την αφαίρεση ενός πολύποδα μπορεί να δωθεί αντιβίωση, αν και δεν είναι συνήθως απαραίτητο.

Στην Ευρωκλινική Αθηνών εκτελούνται καθημερινά υστεροσκοπικές επεμβάσεις αφαίρεσης πολύποδα και η ασθενής ενημερώνεται για την ιστολογική της διάγνωση μέσα στην ίδια εβδομάδα! Ο ειδικός εξοπλισμός που χρειάζεται, η γνώση της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής και ο κίνδυνος που κρύβει ο πολύποδας για κακοήθεια επιβάλλει η επέμβαση αυτή να γίνεται από ειδικό γυναικολόγο χειρουργό ογκολόγο, όπως είναι οι συνεργάτες της Ευρωκλινικής Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


    Ζητήστε ραντεβού online

    Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα & ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801