Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Πολύποδας μήτρας: τί είναι & πώς αντιμετωπίζεται

Πολύποδας μήτρας: τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται; Ποια είναι τα συμπτώματα και σε ποιες γυναίκες εμφανίζεται:

Τι είναι

Πολύποδας μήτρας: τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο Πολύποδας του ενδομητρίου (πολύποδας της μήτρας ή πολύποδας στη μήτρα) είναι μια μισχωτή συνήθως μάζα που βγαίνει στο εσωτερικό της μήτρας. Ο πολύποδας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο εντός της μήτρας και μπορεί να είναι ένας ή και περισσότεροι.

Ο πολύποδας στη μήτρα μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του καρκίνου της μήτρας και για αυτό δεν είναι ασφαλής η παρουσία εντός του ενδομητρίου. Επίσης ο πολύποδας στη μήτρα μπορεί να δυσχεράνει τη σύλληψη και την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα

Με ποια συμπτώματα συνδέεται ο πολύποδας της μήτρας και σε ποιες γυναίκες εμφανίζεται:

Η ανακάλυψη ενός πολύποδα στην μήτρα μπορεί να γίνει τυχαία κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο ή μπορεί να γίνει μετά από παθολογική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου ή εκτός αυτής. Αίμα μετά από επαφή και αίσθημα «μπουκώματος» προς τα κάτω μπορεί να είναι συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει πολύποδας στη μήτρα.

Ο πολύποδας της μήτρας εμφανίζεται τόσο σε νέες γυναίκες όσο και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε μια γυναίκα που μετά την εμμηνόπαυση αιμορραγεί η παρουσία ενός πολύποδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό σημάδι.

Αίτια και διάγνωση

Πώς δημιουργείται και πως διαγνώσκεται ο πολύποδας μήτρας:

Βιολογικά ο πολύποδας στη μήτρα οφείλεται στην ανάπτυξη με αυτόνομο τρόπο μιας ομάδας κυττάρων της μήτρας, τα οποία αναπτύσσονται σε μέγεθος και αριθμό. Στην περίπτωση που υπάρξει βλάβη στο γενετικό τους υλικό τότε μπορεί να μιλάμε και για τη γέννηση ενός καρκίνου.

Η επιβεβαίωση της παρουσίας του πολύποδα της μήτρας γίνεται με τη γυναικολογική εξέταση και το γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Στη γυναικολογική εξέταση ο πολύποδας της μήτρας μπορεί να είναι ορατός μέσα από τον τράχηλο και να ψηλαφάται από το γυναικολόγο. Στο υπερηχογράφημα, ο πολύποδας στη μήτρα εμφανίζεται ως μια πάχυνση στο εσωτερικό της. Ειδικές τεχνικές όπως είναι η doppler υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να εξετάσουν εάν ο πολύποδας στη μήτρα έχει αγγείωση και να αναδείξει ύποπτα για  στοιχεία κακοήθειας. Στις περιπτώσεις που η παρουσία του πολύποδα δεν είναι ξεκάθαρη, τότε πραγματοποιείται έγχυση ορού εντός της κοιλότητας της μήτρας ώστε κατά την εξέταση να αναδειχθεί καλύτερα στο υδροϋπερηχογράφημα.

Αντιμετώπιση

Πολύποδας Μήτρας: Ποια είναι η αντιμετώπισή του και τι στάδια περιλαμβάνει:

Η αντιμετώπιση του πολύποδα συνίσταται επί της ουσίας στην αφαίρεσή του. Το πρώτο στάδιο για την αφαίρεση του πολύποδα της μήτρας αφορά τον εντοπισμό του με τη βοήθεια μιας ενδοσκοπικής κάμερας και με τη χρήση ειδικών εργαλείων μικροχειρουργικής. Η συγκεκριμένη επέμβαση ονομάζεται επεμβατική υστεροσκόπηση. Η επέμβαση γίνεται με βραχεία γενική αναισθησία, την ευρύτερα γνωστή και ως «μέθη». Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται βαθμιαία διάνοιξη του τραχήλου. Η κοιλότητα της μήτρας γεμίζει με ορό και εισάγεται μία ειδική κάμερα. Ο πολύποδας εμφανίζεται συνήθως ως μια γλωσσίδα ή ως πλατύ εξόγκωμα στο εσωτερικό. Το επόμενο στάδιο είναι να προσδιοριστεί η ακριβής του θέση, δηλαδή αν ο πολύποδας της μήτρας βρίσκεται χαμηλά στον ενδοτράχηλο, στη μέση στον ισθμό ή ψηλότερα μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Επίσης, ο πολύποδας στη μήτρα θα χαρακτηριστεί υστεροσκοπικά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της εικόνας του ως ύποπτος ή μη. Στη συνέχεια ο πολύποδας μήτρας αφαιρείται με τη χρήση μικροψαλιδιού ή μικροαγκύλης διαθερμίας (loop).  Στο τέλος γίνεται πάντα ιστολογική εξέταση του πολύποδα, προκειμένου να χαρακτηριστεί η φύση του: καλοήθης ή κακοήθης. Μπορεί την αφαίρεση του πολύποδα να ακολουθήσει η συμπληρωματική απόξεση του ενδομητρίου για ανάδειξη συμπληρωματικής παθολογίας, πλην του πολύποδα, πχ υπερπλασία, ορμονική ασύγχρονη διέγερση, κακοήθεια.

Μετά την αφαίρεση του πολύποδα της μήτρας

Οι ενοχλήσεις μετά την επέμβαση είναι συνήθως παροδικές και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της την επομένη ή καλύτερα μετά από μια μέρα ξεκούρασης. Η αφαίρεση ενός πολύποδα μπορεί να συνοδεύεται από μικρή ποσότητα αίματος κατά τον επόμενο μήνα, το οποίο συμβαίνει στα πλαίσια της επούλωσης του ενδομητρίου. Ο πόνος είναι περιορισμένος και συνήθως είναι αρκετή η χρήση αναλγητικών για μια ημέρα. Προφυλακτικά μετά την αφαίρεση ενός πολύποδα μπορεί να δωθεί αντιβίωση, αν και δεν είναι συνήθως απαραίτητο.

Στην Ευρωκλινική Αθηνών εκτελούνται καθημερινά υστεροσκοπικές επεμβάσεις αφαίρεσης πολύποδα και η ασθενής ενημερώνεται για την ιστολογική της διάγνωση μέσα στην ίδια εβδομάδα! Ο ειδικός εξοπλισμός που χρειάζεται, η γνώση της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής και ο κίνδυνος που κρύβει ο πολύποδας για κακοήθεια επιβάλλει η επέμβαση αυτή να γίνεται από ειδικό γυναικολόγο χειρουργό ογκολόγο, όπως είναι οι συνεργάτες της Ευρωκλινικής Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 2106416800 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα ραντεβού

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801