Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κολπίτιδα : Το καλοκαιρινό γυναικείο πρόβλημα

κολπίτιδα καλοκαίρι

Κολπίτιδα και καλοκαίρι.. Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι αγαπημένοι, καθώς μας φέρνουν στο μυαλό τη θάλασσα, τις διακοπές και τη χαλάρωση. Όμως για κάποιες γυναίκες είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί ταλαιπωρούνται από φλεγμονές στην περιοχή του κόλπου που συνήθως οφείλεται σε διάφορα μικρόβια, τις γνωστές κολπίτιδες.

Οι κολπίτιδες είναι ένα από τα συνηθέστερα γυναικολογικά προβλήματα και ο κυριότερος λόγος επίσκεψης των γυναικών στον γυναικολόγο. Είναι αρκετά ενοχλητικές και μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, τσούξιμο, ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή . Μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, αλλαγή στο χρώμα και στην οσμή τους. Πολλές φορές υπάρχουν ενοχλήσεις κατά την ούρηση και την επαφή.

Πρόληψη

Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω την κολπίτιδα;

Πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής. Πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία να διατηρούν σε ισορροπία την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Πρέπει να πλενόμαστε με φορά από τον κόλπο προς τον πρωκτό και όχι αντίθετα για να μην μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο. Ο καθαρισμός της περιοχής συνεχίζεται και στις μέρες περιόδου. Δεν συνίσταται η χρήση tampon. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούμε υγρό σαπούνι, αλλά στερεό και όχι αντισηπτικά. Προτιμούμε τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει καλύτερα και για τον ίδιο λόγο προσπαθούμε να μη φοράμε στενά παντελόνια. Κατά την σεξουαλική επαφή πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξένα εσώρουχα, μαγιό και πετσέτες. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας μέσω της σωστής διατροφής. Προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε συχνά ζάχαρη και γλυκά. Προσθέτουμε στη διατροφή μας περισσότερα γιαούρτια και προβιοτικά προϊόντα. Δεν αφήνουμε το μαγιό βρεγμένο πάνω μας για πολλές ώρες. Είναι προτιμότερο να φοράμε κάποιο άλλο στεγνό μαγιό όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα. Η υγρασία και η ζέστη αποτελούν τις καταλληλότερες συνθήκες για την ανάπτυξη των μυκήτων.

Αντιμετώπιση

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω κολπίτιδα;

Ο γυναικολόγος σας είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Μια επίσκεψη στο ιατρείο κρίνεται απαραίτητη, καθώς η κολπίτιδα δεν είναι πάντα αθώα και χρειάζεται την κατάλληλη αγωγή για να θεραπευτεί. Δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα χωρίς την οδηγία του γυναικολόγου διότι η χρήση λάθος φαρμάκου μπορεί να επιδεινώσει την φλεγμονή.

Πολύ συχνά χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον εντοπισμό του μικροβίου και στη συνέχεια αντιβιόγραμμα ώστε να μπορέσει ο γυναικολόγος να σας δώσει την ακριβή αγωγή για την σωστότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συναφείς υποκατηγορίες

Πρέπει και ο σύντροφός μου να ακολουθήσει κάποια αγωγή;

Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και ο σύντροφος αγωγή. Αυτό όμως εξαρτάται από το είδος του μικροβίου.

Μυκητίαση Κολπίτιδα

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που συχνά υπάρχουν στην φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σε μικρό αριθμό και με τη μορφή σπόρων. Κάτω όμως από κατάλληλες συνθήκες όπως ζέστη, υγρασία, χρήση αντιβιοτικών, σεξουαλική επαφή, κατανάλωση γλυκών, στενά ρούχα, νάυλον εσώρουχα, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα που χρησιμοποιούν κορτιζόνη κ.α. αναπτύσσονται προκαλώντας ενοχλήσεις. Οι ενοχλήσεις αυτές είναι συνήθως κνησμός, ερυθρότητα, έκκριση λευκών υγρών. Η μυκητίαση είναι συχνά πολύ ενοχλητική και μπορεί να παρουσιάζεται ακόμα και κάθε μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αγωγή και στους δύο συντρόφους, η οποία μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα ως και έξι μήνες. Συνήθως, βέβαια, η μυκητίαση είναι απλή λοίμωξη και αντιμετωπίζεται με τοπική αγωγή, μόνο στο κόλπο της γυναίκας. Πάντως η μυκητίαση είναι πάντα νόσος του κόλπου, και δεν μπορεί να προκαλέσει καμία λοίμωξη στον τράχηλο, ή στη μήτρα.

Βακτηριδιακή Κολπίτιδα

Είναι η κολπίτιδα που προκαλείται από μικρόβια. Το πιο συχνό είναι η λοίμωξη να οφείλεται σε ένα μικρόβιο γνωστό ως αιμόφιλος του κόλπου (Gardnerella Vaginalis). Πολλές γυναίκες έχουν το μικρόβιο χωρίς σύμπτωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια παρατηρείται τσούξιμο, έντονα κολπικά πρασινωπά υγρά με χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Χρειάζεται να πάρει το ζευγάρι αγωγή συνήθως για 10 μέρες.

Τριχομοναδική Κολπίτιδα

Οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas Vaginalis. Μεταδίδεται κύρια με την σεξουαλική επαφή και έχει χρόνο επώασης 4-28 μέρες.
Προκαλεί αύξηση κολπικών κεχρωσμένων υγρών που μπορεί να συνοδεύεται με φαγούρα και τσούξιμο. Συνιστάται απαραιτήτως αντιβιοτική αγωγή.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801