Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Καρκίνος του Θυρεοειδούς: Πρόληψη, Διάγνωση και Θεραπεία

γυναίκα εξετάζει το λαιμό της για καρκίνο θυρεοειδούς

Ο ιατρικός όρος «καρκίνος θυρεοειδούς» περιλαμβάνει διαφορετικές μορφές κακοήθων νεοπλασμάτων, που έχουν διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Απομονώνοντας τον συχνότερο τύπο καρκίνου (θηλώδης/θυλακιώδης), που αποτελεί πάνω από το 90% των όγκων θυρεοειδούς, έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλής πρόγνωσης καρκίνο.

Καλά χαρακτηριστικά του καρκίνου θυρεοειδούς

  • Δεν έχει επιθετική βιολογική συμπεριφορά, έχοντας αργή εξέλιξη.
  • Δεν κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, στη συντριπτική πλειοψηφία, με εξαίρεση την ανατομική περιοχή του τραχήλου (λαιμού).
  • Δε χρειάζεται χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, όπως πολλές άλλες μορφές καρκίνου. Μπορεί να χρειαστεί μόνο θεραπεία με χάπι ραδιενεργού Ιωδίου.
  • Έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης.

Αίτιο του καρκίνου θυρεοειδούς

Το ακριβές αίτιο της καρκινογένεσης παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστο. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους αυτά τα νεοπλάσματα έχουν τυχαία, σποραδική εμφάνιση. Η ιατρική επιστήμη αναγνωρίζει μόνο κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως π.χ. η προηγηθείσα ακτινοβόληση κεφαλής/τραχήλου για άλλη πάθηση. Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς συνδέεται αιτιολογικά ως έναν βαθμό και σπανιότερα με κάποια κληρονομικά σύνδρομα.

Πρόληψη

Δεδομένης της άγνωστης αιτιολογίας, δυστυχώς δεν υπάρχουν τρόποι πρωτογενούς πρόληψης (πχ σαφείς διαιτητικές οδηγίες κλπ). Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε, είναι έγκαιρα να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε μία θυρεοειδική βλάβη, είτε ιδανικά σε μία καλοήθη προκαρκινική φάση, είτε έστω σε μία πρώιμη καρκινική. Έτσι μπορούμε να έχουμε πλήρη ίαση.

Συμπτώματα

Συνήθως, ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν προκαλεί κανένα συγκεκριμένο σύμπτωμα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν προκαλεί πόνο, ούτε είναι ορατός στον λαιμό. Σε ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών ενδέχεται να παρουσιάζονται ορατοί ή ψηλαφητοί κόμποι στον λαιμό ή να προκαλείται αίσθημα ενόχλησης στον λαιμό, δυσκαταποσία, βραχνάδα, επίμονος βήχας και άλλα παρόμοια συμπτώματα.

Πώς μπορώ να ανακαλύψω έγκαιρα την εμφάνιση καρκίνου θυρεοειδούς;

Στα πλαίσια γενικού προληπτικού ελέγχου (check-up), είναι σκόπιμο, από νωρίς ηλικιακά, να πραγματοποιείται ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Με αυτή την απλούστατη, μη επεμβατική και χωρίς βλαπτική επίπτωση για τον οργανισμό εξέταση, μπορεί άμεσα να πληροφορηθεί κανείς για την παρουσία ογκιδίων-όζων. Τα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά αυτών των όζων, εάν είναι ύποπτα, μπορεί να οδηγήσουν στην παρακέντηση με μικροσκοπική βελόνη. Η κυτταρολογική έκθεση της ανωτέρω παρακέντησης μπορεί να θέσει την υπόνοια κακοήθειας και να μας οδηγήσει έγκαιρα στο να απομακρύνουμε τη βλάβη.

Αντιμετώπιση

Αντιμετωπίζεται χειρουργικά ο καρκίνος θυρεοειδούς;

Η επέμβαση ιδανικά πρέπει να πραγματοποιείται σε εξειδικευμένο κέντρο Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, από έμπειρο Χειρουργό. Ο ιατρός πρέπει να έχει ειδική εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία στις ενδοκρινολογικές επεμβάσεις. Ο απαραίτητος κλινικοεργαστηριακός έλεγχος θα καθορίσει την αναγκαιότητα μιας ολικής συνήθως θυρεοειδεκτομής, με ή χωρίς συνοδό κεντρικό ή/και πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου.

Ποιοι είναι οι στόχοι ενός επιτυχούς εξειδικευμένου χειρουργείου στον θυρεοειδή;

Οι στόχοι ενός επιτυχούς εξειδικευμένου χειρουργείου στον θυρεοειδή περιλαμβάνουν:

  1. Πλήρης αφαίρεση του όγκου: Η επέμβαση πρέπει να διεξαχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αφαιρεθεί πλήρως ο όγκος.
  2. Αποφυγή επιπλοκών: Είναι σημαντικό να μην υπάρξουν επιπλοκές σχετικά με τις φωνητικές χορδές, τους παραθυρεοειδείς νεύρους και άλλα σημαντικά ανατομικά στοιχεία του λαιμού.
  3. Αισθητικό αποτέλεσμα: Η επέμβαση πρέπει να οδηγήσει σε όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς εμφανείς ενδείξεις επέμβασης.
  4. Γρήγορη ανάρρωση: Είναι σημαντικό να επιτραπεί στον ασθενή να επιστρέψει στην καθημερινότητά του όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς περιττές ταλαιπωρίες ή παρατεταμένο χρόνο ανάρρωσης.

Τι ακολουθεί μετά τη θυρεοειδεκτομή;

Ενδέχεται να χρειαστεί η επικουρική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, η οποία γίνεται τουλάχιστον έναν με δύο μήνες μετεγχειρητικά. Πρόκειται για μία ασφαλή συμπληρωματική θεραπεία στην Ογκολογία, που βέβαια είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ασθενής που αφαίρεσε έγκαιρα, σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο θυρεοειδούς, δεν χρειάζεται τη ραδιενεργό θεραπεία.

Επιπλέον, ο ιατρός Ενδοκρινολόγος χορηγεί καθημερινά χάπι θυροξίνης και καθορίζει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης (κλινική εξέταση, ορμονικός έλεγχος, υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα, κ.ά.)

Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι “καλός” καρκίνος;

Πράγματι είναι μία νεοπλασία που στη μεγάλη πλειοψηφία της, έχει ήπια βιολογική συμπεριφορά, χωρίς επιθετική μεταστατική δυναμική.

Καθοριστική σημασία έχουν δύο στοιχεία:

  • H πρώιμη διάγνωση της θυρεοειδικής βλάβης και η επιστημονικά αντικειμενική αξιολόγηση της πιθανότητας κακοήθειας.
  • Η έγκαιρη, εξειδικευμένη, ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, στα χέρια των ειδικών.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801