Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: οριστική αντιμετώπιση με Ενδοσκοπική δισκεκτομή

κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά γιατί; Η καθιστική ζωή, η κακή στάση σώματος, η πολύωρη εργασία στο γραφείο, η έλλειψη άσκησης ή και πολλές φορές η υπερβολική άσκηση, η άρση βάρους και οι τραυματισμοί δημιουργούν συχνά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Τα συχνότερα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη είναι εκφυλιστικά με κυριότερο την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και δευτερευόντως τη στένωση σπονδυλικού σωλήνα, η οποία παρατηρείται όμως κυρίως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Η κήλη μεσοπονδύλιου δίσκου είναι ένας πολύ συχνός λόγος για τον οποίο οι ασθενείς έρχονται στον γιατρό αναζητώντας βοήθεια στο πρόβλημά τους. Οι κήλες δεν έχουν «ηλικιακό περιορισμό» καθώς μπορούν να εμφανιστούν από εφήβους μέχρι και ηλικιωμένους. Εμφανίζονται σε οποιαδήποτε μοίρα της σπονδυλικής στήλης, συχνότερα στην οσφυϊκή και την αυχενική, προκαλώντας αντίστοιχα πόνο στη μέση, στο πόδι, στον αυχένα ή στο χέρι.

Πώς μεταβάλλεται μία κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου με τον χρόνο;

Το σημαντικότερο λάθος που γίνεται σήμερα είναι πως οι άνθρωποι με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αφήνουν το πρόβλημα να εξελιχθεί, θεωρώντας δεδομένο και φυσιολογικό πως θα πρέπει να πονάνε για μεγάλο χρονικό εφόσον το πρόβλημά τους είναι στην σπονδυλική τους στήλη.

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να διαταράσσεται η ποιότητα ζωής τους, να ζουν με χρόνιο πόνο και συχνά να φτάνουν στον γιατρό όταν πλέον έχει προκληθεί βλάβη σε κάποια από τα νεύρα της σπονδυλικής τους στήλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μία βαριά δυσλειτουργία του νεύρου και ως αποτέλεσμα δυσλειτουργία του άκρου που ελέγχει βλάβες μη αναστρέψιμες. Επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό τέτοιου είδους προβλήματα, να διαγνωσθούν έγκαιρα, να διερευνηθούν με εξετάσεις απεικονιστικές ή εργαστηριακές και να οργανωθεί ένα θεραπευτικό πλάνο με τη συνεργασία γιατρού και ασθενούς.

Τι είναι η ενδοσκοπική χειρουργική;

Έως και πριν από κάποια χρόνια οι ασθενείς με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου υποβάλλονταν σε βαριά χειρουργεία, με σημαντική απώλεια αίματος, μετεγχειρητικό πόνο και χρόνο αποκατάστασης περισσότερο από ένα μήνα.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας την ενδοσκοπική χειρουργική, ένα καινούργιο, ελάχιστα επεμβατικό και κυρίως ανατομικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.

Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι η πλέον σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Η επέμβαση πραγματοποιείται από μία δερματική τομή διαστάσεων μόλις 8 χιλιοστών, με τη χρήση ενός ενδοσκοπίου υψηλής ευκρίνειας το οποίο προβάλλει την εικόνα σε μια οθόνη (4Κ). Μέσα από αυτό το ενδοσκόπιο πραγματοποιείται ολόκληρο το χειρουργείο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου;

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή πέραν του πραγματικά αναίμακτου χαρακτήρα της, έχει ως σημαντικότερο πλεονέκτημά την αληθινά ανατομική προσέγγιση του προβλήματος. Αυτό σημαίνει πως η επέμβαση γίνεται στοχευμένα αποκλειστικά στο σημείο που εντοπίζεται το πρόβλημα και δεν επηρεάζεται η φυσιολογική ανατομία της σπονδυλικής στήλης.

Λόγω της προσέγγισης αυτής ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, μόλις μία ώρα μετά το χειρουργείο και ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος, σε σημείο που δεν χρειάζεται καν συστηματική αγωγή παυσίπονων. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά και τις δραστηριότητές του ενώ με τις συμβατικές τεχνικές απαιτούνταν 4 με 6 εβδομάδες με σημαντικούς περιορισμούς.

Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως ηλικιακός περιορισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Μπορούν να αντιμετωπισθούν από πολύ νέοι άνθρωποι καθώς δεν επηρεάζεται η φυσιολογική ανατομία της σπονδυλικής στήλης όπως και ασθενείς μεγάλης ηλικίας, μιας και η επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική και μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Χαρακτηριστικά ο μεγαλύτερος ηλικιακά ασθενής μας που υποβλήθηκε σε επέμβαση ενδοσκοπικής χειρουργικής ήταν 90 ετών, ο οποίος κινητοποιήθηκε 2 ώρες μετά το χειρουργείο.

Με την ενδοσκοπική δισκεκτομή αντιμετωπίζουμε ένα ευρύ φάσμα της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης δίνοντας λύση στο πρόβλημα των ασθενών χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να τους υποβάλλουμε σε βαριά χειρουργεία όπως για παράδειγμα η σπονδυλοδεσία.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις της μεθόδου και που εφαρμόζεται;

Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί αυτή τη στιγμή το μέλλον και τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη και ειδικότερα για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό και κάνει σιγά σιγά την εμφάνιση της και στην Ελλάδα. Ως τεχνική είναι απαιτητικότερη των ανοιχτών μεθόδων, έχοντας μία σχετικά υψηλή καμπύλη εκμάθησης και έναν αριθμό χειρουργείων για να εξοικειωθεί ο χειρουργός. Απαιτεί έναν πολύ καλό προεγχειρητικό σχεδιασμό, μιας και όλο το χειρουργείο πραγματοποιείται μέσα από μία τομή μικρότερη του ενός εκατοστού. Το θετικό είναι πως όσο πιο έμπειρος ο χειρουργός, τόσο μεγαλύτερο εύρος προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη μπορεί να αντιμετωπίσει.

Η εξειδικευμένη ομάδα μας στην Ευρωκλινική Αθηνών έχει τη χαρά να έχει αντιμετωπίσει περισσότερους από τριακόσιους ασθενείς με αυτή την τεχνική, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η γνώση και η εμπειρία μας στην εν λόγω μέθοδο έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια να αποτελούμε κέντρο εκπαίδευσης στην ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης, για συναδέλφους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον καθώς τα πλεονεκτήματα της μεθόδου για τον ασθενή είναι συντριπτικά έναντι των κλασικών μεθόδων.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801