Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κορονοϊός και μετάδοση μέσω των ματιών

κορονοϊός μάτια

Κορονοϊός & Μάτια: Είναι δυνατή η μετάδοση;

Κορονοϊός και μετάδοση από τα μάτια, γίνεται; Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ζωή όλων μας έχει επηρεαστεί σημαντικά απο την πανδημία που είναι γνωστή ως COVID-19. Η πανδημία αυτή που όπως θα γνωρίζετε προκαλείται απο τον κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι εξαιρετικά μεταδοτική και προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο (πνευμονία) με συχνά πολύ σοβαρές συνέπειες.

Αυτά που γνωρίζουμε για την μεταδοτικότητα του καινούργιου αυτού ιού είναι κυρίως απο άλλους κορονοϊούς και θεωρείται ότι γίνεται μέσω αεροσταγονιδίων απο τον βήχα ή το φτέρνισμα νοσούντος ανθρώπου.

Μπορεί όμως ο συγκεκριμένος ιός να προσβάλει τα μάτια μας ή και να μεταδοθεί απο αυτά;

Υπάρχουν αρκετές αναφορές που υποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα και πιθανώς να μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων απο τον επιπεφυκότα. Τα πιο συχνά συμπτώματα όπως σε κάθε ιογενή επιπεφυκίτιδα είναι η ερυθρότητα, το οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων αλλά και η δακρύρροια (το μάτι δακρύζει). Μελέτες δείχνουν ότι το δάκρυ ασθενών που νοσούν με κορονοϊό έχει φορτίο ιών και συνεπώς θα μπορούσε να επιμολύνει κάποιον που έρχεται σε επαφή με αυτό. Με απλά λόγια μπορούμε να κολλήσουμε απο το δάκρυ ασθενούς με ιογενή επιπεφυκίτιδα η οποία έχει προκληθεί απο τον κορονοϊό. Μία μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και αφορούσε 1099 ασθενείς έδειξε επιπεφυκίτιδα σε 9 ασθενείς με επιβεβαιωμένη μόλυνση απο τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο αλλά είναι ικανό να μας δείξει την μεταδοτική οδό μέσω των ματιών ώστε να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή.

Συνεπώς ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα επιπεφυκίτιδας και αναφέρουν συνοδά συμπτώματα όπως βήχα, δύσπνοια, πυρετό αλλά και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει ή έρθει σε επαφή με άνθρωπο που είχε ταξιδέψει σε ενδημική περιοχή θα πρέπει να θεωρούνται  ύποπτοι για την νόσο COVID-19. Προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε όμως και με ασθενείς που παρουσιάζουν μόνο συμπτώματα ιογενούς επιπεφυκίτιδας (κόκκινο μάτι) αφού δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της νόσου COVID-19 από τον κορονοϊό.

Τέλος η αμερικάνικη οφθαλμολογική ακαδημία (ΑΑΟ) και άλλοι επίσημοι φορείς συστήνουν να υπάρχει προστασία του στόματος, της μύτης αλλά ΚΑΙ των ματιών όταν ερχόμαστε σε επαφή (ή φροντίζουμε) ασθενή ο οποίος νοσεί απο τον κορονοϊό SARS-CoV-19. Η σωστή καθαριότητα των χεριών μας αλλά και η αποφυγή της επαφής τους με το στόμα, την μύτη αλλά και τα μάτια μπορεί να μας προφυλάξει απο την νόσο.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801