Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κύστες στο στήθος: Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

κύστες στο στήθος

Τι είναι

Τι είναι οι κύστες στο στήθος; 

Οι κύστες στο στήθος είναι στρογγυλές ή οβάλ μάζες γεμάτες με υγρό, που προέρχονται από τις τελικές πορολοβιακές μονάδες του μαστού. Ο μαστός είναι ένας αδένας που αποτελείται από τις τελικές πορολοβιακές μονάδες (δηλαδή το τμήμα όπου παράγεται το γάλα) και τους εκφορητικούς πόρους (δηλαδή τα σωληνάκια που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή).

Αίτια

Που οφείλεται η εμφάνισή τους;

Οι κύστες στο στήθος ξεκινούν ως συλλογή υγρού στην τελική πορολοβιακή μονάδα του μαστού, η οποία οφείλεται σε απόφραξη των εκφορητικών πόρων.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση για τις κύστες στο στήθος;

Η κύστη στο στήθος παρουσιάζεται ως επώδυνη ή ανώδυνη μάζα στο μαστό, συχνά μεμονωμένη ή και πολλαπλές. Με την κλινική εξέταση μόνο δεν μπορεί να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ κύστης ή συμπαγούς όγκου.

Η κύστη στο στήθος μπορεί να ψηλαφάται ως μια λεία, σαφή, συνήθως ευαίσθητη μάζα. Μπορεί όμως να εμφανίζονται και ως ομάδα και να έχουν ασαφή όρια στην ψηλάφηση. Η υφή τους ποικίλει και μπορεί να προσομοιάζει με τσαμπί από σταφύλια ή με μπαλόνι γεμάτο με νερό ή ακόμα και με σκληρή μάζα.

Η απεικόνισητης κύστης στο στήθος γίνεται με υπερηχογράφημα, το οποίο θα βάλει τη διάγνωση και θα κάνει τη διάκριση μεταξύ συμπαγούς ή κυστικής μάζας.

Αντιμετώπιση

Πώς αντιμετωπίζονται οι κύστεις στο στήθος; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από την εμφάνισή τους στο υπερηχογράφημα.

Οι κύστες στο στήθος κατηγοριοποιούνται ως απλές, επιπλεγμένες ή σύνθετες, αναλόγως τα υπερηχογραφικά τους χαρακτηριστικά.

  • Η απλή κύστη στο στήθος είναι ένα καλά περιγεγραμμένο ανηχοικό μόρφωμα, δηλαδή εμφανίζεται ως ένα τελείως μαύρο εύρημα στο υπερηχογράφημα με σαφή όρια, χωρίς γκρίζες περιοχές εντός αυτού.
  • Η επιπλεγμένη κύστη στο στήθος είναι υποηχογενής μάζα με ομογενές χαμηλής ηχογένειας περιεχόμενο, δηλαδή γκρίζο περιεχόμενο, χωρίς συμπαγή στοιχεία ή πεπαχυσμένο τοιχώμα ή ανιχνεύσιμη αγγείωση.
  • Η σύνθετη κύστη στο στηθος είναι υπόηχη μάζα με παχύ τοίχωμα ή / και διαφραγμάτια, με εμφάνιση κυστικών και συμπαγών στοιχείων εντός αυτής.

Ο κίνδυνος κακοήθειας δεν είναι αυξημένος σε περίπτωση που ανιχνεύεται μια απλή ή επιπλεγμένη κύστη στο στήθος και συστήνεται μια απλή παρακολούθηση.

Στην περίπτωση όμως της σύνθετης κύστης πρέπει να ακολουθήσει βιοψία, γιατί ο κίνδυνος κακοήθειας κυμαίνεται από 1-23%. Η βιοψία γίνεται διαδερμικά με υπερηχογραφική καθοδήγηση χρησιμοποιώντας κόπτουσα βελόνα (Core biopsy), η οποία παίρνει δείγμα ιστού για ιστολογική εξέταση.

Τα στοιχεία που μας εγείρουν την υποψία κακοήθειας είναι η παρουσία μεικτών συμπαγών και κυστικών στοιχείων, οι λοβώσεις, το πεπαχύμενο κυστικό τοίχωμα ή τα παχιά διαφραγμάτια. Η παρουσία 2 ή περισσοτέρων ύποπτων υπερηχογραφικών στοιχείων συσχετίζεται με 10 φορές αύξηση του κινδύνου για κακοήθεια.

Αν υπάρχουνε κλινικά ευρήματα φλεγμονής, όπως ερυθρότητα δέρματος, τα οποία δεν υποχωρούν θα πρέπει να γίνει παρακέντηση με λεπτή βελόνα (Fine Needle Aspiration – FNA).

Μετά την FNA η μη εξαφάνιση του μορφώματος ή η παρουσία αιμορραγικού υγρού εγείρει επίσης την υποψία κακοήθειας. Τότε θα πρέπει να γίνει περαιτέρω απεικόνιση με μαστογραφία ή μαγνητική τομογραφία και υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη διαδερμική βιοψία δια κόπτουσας βελόνας (Core biopsy).

Χειρουργείο

Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την κύστη στο στήθος;

Αν η κλινική υποψία με βάση την απεικόνιση ή την παρακολούθηση είναι υψηλή για κακοήθεια στο στήθος, ακόμα και αν η Core biopsy είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να γίνει χειρουργική εξαίρεση του μορφώματος για να σταλεί εξολοκλήρου για ιστολογική εξέταση.  Αν η ιστολογική εξέταση του δείγματος της Core Biopsy δείξει κακοήθεια, τότε γίνεται η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση με βάση τον τύπο του καρκίνου (χειρουργική αντιμετώπιση).

Κέντρο Μαστού

Στην Ευρωκλινική Αθηνών λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο κέντρο μαστού στο οποίο αντιμετωπίζεται καθημερινά μεγάλος αριθμός γυναικών τόσο στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση, όσο και ασθενών με ευρήματα από τις απεικονιστικές τους εξετάσεις και υποψία αλλοιώσεων στον μαστό.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801