Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Γυναίκα και Καρκίνος του Μαστού. Η σημασία ενός σύγχρονου Κέντρου Μαστού

κέντρο μαστού ευρωκλινική

Ευρωκλινική: Κέντρο Μαστού 

Στην Ευρωκλινική Αθηνών το Κέντρο Μαστού βρίσκεται στο Πολυϊατρείο της Ευρωκλινικής, Σημείο ΔΥΟ και αποτελεί μία υπερσύγχρονη μονάδα Ευρωπαικών προδιαγραφών στην οποία αντιμετωπίζεται καθημερινά μεγάλος αριθμός γυναικών τόσο στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση, όσο και ασθενών με ευρήματα από τις απεικονιστικές τους εξετάσεις και υποψία αλλοιώσεων στον μαστό.

Ο κος Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινολόγος Μαστού και Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος του Κέντρου Μαστού της Ευρωκλινικής απαντά σε πολλά ερωτήματα που αφορούν το κεφάλαιο Καρκίνος του Μαστού και γυναίκα.

Πόσο συχνός είναι πλέον ο καρκίνος του μαστού; Υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα;

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθη πάθηση των γυναικών στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Τι χαρακτηρίζει μία πρότυπη Κλινική Μαστού;

Μία κλινική μαστού για να αποτελεί κέντρο αναφοράς και να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας πρέπει να συνδυάζει μία πλήρης ομάδας εξειδικευμένων ιατρών και νοσηλευτών στις παθήσεις του μαστού με το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Είναι απαραίτητο να διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας με δυνατότητα τομοσύνθεσης, υπερηχογράφο υψηλής ευκρίνειας με δυνατότητα ελαστογραφίας και 3D-απεικόνισης, μαγνητικό τομογράφο, τραπέζι Στερεοτακτικής Βιοψίας και εξοπλισμό για την διενέργεια βιοψιών core (FNB, Tru cut) και την τοποθέτηση hook wires προεγχειρητικά για τον εντοπισμό αψηλάφητων αλλοιώσεων.

Γιατί είναι σημαντικό ο ακτινολόγος να είναι εξειδικευμένος ακτινοδιαγνώστης μαστού;

Για να θεωρείται εξειδικευμένος στο μαστό ένας ακτινολόγος πρέπει τουλάχιστον  το 30% του χρόνου εργασίας του να αφιερώνεται στις παθήσεις του μαστού, να βλέπει τουλάχιστον 5000 μαστογραφίες ανά έτος και να πραγματοποιεί τουλάχιστον 50 σχετικές επεμβατικές πράξεις. Ο ακτινοδιαγνώστης μαστού είναι αυτός που διαθέτει την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία στην ανάγνωση των σχετικών με τον μαστό απεικονιστικών εξετάσεων και των απεικονιστικά καθοδηγούμενων επεμβατικών πράξεων. Επιπρόσθετα μπορεί να συσχετίσει απεικονιστικά ευρήματα με άλλες εξετάσεις, να κατευθύνει για περαιτέρω διερεύνηση και να προσφέρει εξειδικευμένη γνώση στον παραπέμποντα ιατρό.

Γιατί μία γυναίκα να προτιμήσει ένα Κέντρο Μαστού;

Ένα Κέντρο Μαστού προσφέρει το πλεονέκτημα της εξατομικευμένης αντιμετώπισης και της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όπως προκύπτει μέσω της συνεργασίας ακτινοδιαγνώστη και χειρουργού μαστού. Η γυναίκα μπορεί να έχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και διεπιστημονική φροντίδα σε μία μόλις επίσκεψη (one stop Breast Clinic). Υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν ότι επιτυγχάνονται πολύ καλύτερα διαγνωστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα καθώς και μεγαλύτερος βαθμός ικανοποίησης στις γυναίκες που αντιμετωπίζονται σε σύγχρονα Κέντρα Μαστού

Τι είναι η Ψηφιακή Τομοσύνθεση; Έχει διαφορές από τη μαστογραφία;

Η ψηφιακή τομοσύνθεση αποτελεί την κορυφαία εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Με την τεχνολογία της τομοσύνθεσης έχουμε τη δυνατότητα 3D απεικόνισης του μαστού μεσώ πολλαπλών τομών του ενός χιλιοστού παράγοντας εικόνες μεγάλης ευκρίνειας από διαφορετικές γωνίες σε μία και μόνο σάρωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, σε σχέση με την κλασική μαστογραφία, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ψευδούς διάγνωσης, μειώνεται η ακτινοβολία και οι πιθανότητες μία γυναίκα να χρειαστεί να κάνει βιοψία. Η ψηφιακή τομοσύνθεση συνιστάται για γυναίκες με πυκνούς μαστούς και κατ’ επέκταση και σε νεαρές γυναίκες που μπορεί να έχουν κάποια μορφή κληρονομικότητας. Επιπλέον, είναι πολύ καλή επιλογή ως συμπληρωματική εξέταση της απλής μαστογραφίας, αν βρεθεί κάποιο ύποπτο εύρημα.

Μπορεί να γίνει βιοψία στο μαστό χωρίς χειρουργείο; Μπορεί να δώσει λύση η στερεοτακτική βιοψία μαστού;

Ο φόβος για κακοήθεια στο μαστό μίας γυναίκας την οδηγεί τις περισσότερες φορές στην χειρουργική βιοψία. Οχτώ στις δέκα χειρουργικές βιοψίες στο μαστό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη στερεοτακτική βιοψία με αναρρόφηση (Mammotome). Η στερεοτακτική βιοψία μαστού είναι μία σύγχρονη, μη επεμβατική μέθοδος βιοψίας του μαστού με πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για τη σύγχρονη γυναίκα. Καταρχάς δεν αποτελεί επέμβαση, δεν απαιτείται νάρκωση ή παραμονή στο νοσοκομείο, έχει μηδαμινές παρενέργειες και το κόστος είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της χειρουργικής βιοψίας. Με τη στερεοτακτική βιοψία γίνεται λήψη ιστού από τον μαστό μέσω μίας ειδικής βελόνας. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία, ολική αναισθησία, ούτε καν μέθη. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μία μικρής τομής στο δέρμα η οποία είναι τόσο μικρή που δεν χρειάζεται ούτε καν ράμματα με αποτέλεσμα η ασθενής να μπορεί να επιστρέψει σπίτι της αμέσως. Με την στερεοτακτική βιοψία μαστού επιτυγχάνεται η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όσο αυτή παραμένει μικρή και αψηλάφητη αλλοίωση και ταυτόχρονα αποφεύγονται οι περιττές χειρουργικές πράξεις.

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι η μέθοδος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό σε κέντρα μαστού με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Μπορεί μία γυναίκα με τη στερεοτακτική βιοψία να αποφύγει ένα «άσκοπο» χειρουργείο στο μαστό;

Ναι, γιατί το 80% των περιπτώσεων με μικροαποτιτανώσεις στο μαστό αποδεικνύεται τελικώς αρνητικό για κακοήθεια. Ως εκ τούτου δεν χρήζει χειρουργικής επέμβασης και ούτε καν νοσηλεία. Το αποτέλεσμα της στερεοτακτικής βιοψίας δίνεται εντός 3 εργάσιμων ημερών και είναι 100% αξιόπιστο βοηθώντας μία γυναίκα και τον ιατρό της να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801