Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Μελάνωμα: Αίτια, Αντιμετώπιση & Πρόληψη

Τι είναι το μελάνωμα; Πώς προλαμβάνεται και πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά; Τι πρέπει να κάνουμε μετά το χειρουργείο;

Τι είναι

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου κυρίως του δέρματος, που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (κύτταρα παραγωγής μελανίνης). Στο μελάνωμα όμως προσβάλλονται και άλλοι ιστοί όπως οι βλεννογόνοι,  ο οφθαλμός και ο εγκέφαλος. Η κακοήθεια του Μελανώματος οφείλεται στην απρόβλεπτη βιολογική του συμπεριφορά και στην ιδιότητά του να δίνει μεταστάσεις κυρίως λεμφογενώς αλλά και αιματογενώς.

Αίτια

Γιατί εμφανίζεται το μελάνωμα;  

Η αιτιολογία για το μελάνωμα είναι σύνθετη και αποδίδεται σε διάφορους ενδογενείς και περιβαντολογικούς παράγοντες. Ο κυριότερος από τους ενδογενείς παράγοντες είναι το ανοιχτόχρωμο δέρμα και η παρουσία πολλαπλών σπίλων (ελιών). Ενώ ενώ από τους περιβαντολογικούς παράγοντες σημαντικότερος είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (κάψιμο), ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία.

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνεται το μελάνωμα;

Η τακτική αυτοεξέταση, η περιοδική εξέταση από ιατρούς και η εφαρμογή των κανόνων αντιηλιακής προστασίας αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη για το μελάνωμα.

Ορισμένα ιδιαίτερα γνωρίσματα, όπως ασυμμετρία διαστάσεων, ασάφεια ορίων,αλλαγή χρώματος, αλλαγή μεγέθους, ξεχωρίζουν έγκαιρα ένα μελάνωμα από τους συνήθεις καλοήθεις σπίλους (ελιές), που όλοι έχουμε στο δέρμα μας.

 

Αντιμετώπιση

Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα;

Ο έγκαιρος εντοπισμός και η άμεση χειρουργική αφαίρεση και εξέταση για το μελάνωμα, πριν δηλαδή γίνει διηθητικό- επιθετικό, θέτουν παθολογοανατομικά την διάγνωση, συνδέονται με άριστη πρόγνωση και οδηγούν στην θεραπεία. Αντίθετα το διηθητικό (προχωρημένων σταδίων) μελάνωμα επεκτείνεται με μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Έτσι μία επιτυχής θεραπευτική παρέμβαση δυσχεραίνεται και η πρόγνωση γίνεται δυσμενής.

Χειρουργική επέμβαση

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά το μελάνωμα;

Τα βήματα για την χειρουργική αντιμετώπιση του μελάωματος είναι τα εξής:

  1. Απλή εκτομή και αποστολή της βιοψίας στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο.
  2. Αναλόγως του σταδίου ανεύρεση και βιοψία του λεμφαδένα φρουρού με ραδιοισοτοπικό ανιχνευτή   (λεμφαδένας της ανατομικής περιοχής του Μελανώματος)
  3. Αναλόγως του αποτελέσματος της βιοψίας  του Λεμφαδένα Φρουρού  και της ογκολογικής σταδιοποίησης προχωρούμε ή όχι στον πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό της αντίστοιχης λεμφαδενικής περιοχής.

Επί μονήρους απομακρυσμένης μεταστάσεως γίνεται μεταστασιεκτομή.

Συμπληρωματική Θεραπεία

Ποια είναι η συμπληρωματική θεραπεία του μελανώματος;

Όταν η σταδιοποίηση του Μελανώματος το επιβάλλει, η ογκολογική θεραπεία σήμερα έχει βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης ασθενών με προχωρημένη μεταστατική νόσο. Η ανοσοθεραπεία βοηθά σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει στον όγκο και οι στοχευτικοί παράγοντες είναι προσαρμοσμενοι στα ιδιαίτερα  γονιδιακά χαρακτηριστικά των ασθενών( ΒRAF).

 

Πληροφορίες για την παρακολούθηση μετά το χειρουργείο 

ΑΥΤΟΞΕΤΑΣΗ : Κάθε μήνα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ:

  • 3-6 μήνες για δύο χρόνια
  • 3-12 μήνες για τρία χρόνια
  • Ετησίως αναλόγως της ένδειξης μέχρι τα πέντε χρόνια

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ:   

  • Επί ενδείξεων συμπτωμάτων ή σημείων
  • 3-12 μήνες για δύο χρόνια
  • 6-12 μήνες για τρία χρόνια

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 3-5 ΧΡΟΝΙΑ (ανάλογα με τον κίνδυνο υποτροπής)

 

Συμπεράσματα

Το μελάνωμα προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Το διηθητικό μελάνωμα αντιμετωπίζεται χειρουργικά και με συμπληρωματική ογκολογική θεραπεία με καλά αποτελέσματα.

Σήμερα η συνολική επιβίωση των ασθενών με μελάνωμα ξεπερνά το 80%

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801