Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Μεταβολικό Σύνδρομο: Συμπτώματα, Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Φωτογραφία με μια γυναίκα να κρατάει μήλο και ντόνατς σε άρθρο για το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί μια σύνθετη διαταραχή που επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού. Από την αντίσταση στην ινσουλίνη μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως η χρόνια κόπωση και το αυξημένο σωματικό βάρος, το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί πρόκληση για την υγεία. Ας εξετάσουμε περαιτέρω τα σημεία αυτά.

Τι είναι

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια διαταραχή του οργανισμού που συνδέεται με υψηλή πίεση αίματος, υψηλά επίπεδα σάκχαρου και λιπιδίων στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος και άλλους παράγοντες εγκυμονώντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας.

Συμπτώματα

Συμπτώματα Μεταβολικού Συνδρόμου

Τα άτομα που πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο παρουσιάζουν σημαντική μείωση στα επίπεδα ενέργειας, με αποτέλεσμα  να εμφανίζουν το αίσθημα της χρόνιας κόπωσης. Παράλληλα, στα άτομα αυτά παρατηρείται το λεγόμενο «μπλοκάρισμα» του μεταβολισμού, το οποίο οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους με εναπόθεση σπλαχνικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς (το λεγόμενο «κακό λίπος»), αυξάνοντάς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης και οριακού σακχάρου θέτουν την υποψία για την εμφάνιση της νόσου.

Επίσης, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο παρουσιάζουν τη λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο οργανισμός τους παράγει υψηλά επίπεδα ινσουλίνης προκειμένου να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αναγκάζουν τον οργανισμό να «ξοδεύει» τα αποθέματα του παγκρέατος αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανιστεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το οποίο αρχικά εμπίπτει στον προδιαβήτη και στη συνέχεια επιδεινώνεται σε διαβήτη τύπου 2.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι 1 στα 10 άτομα πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη και 20% – 30 % του πληθυσμού βρίσκεται σε προ-διαβητικό στάδιο, το πρόβλημα αποκτά διαστάσεις πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υψηλές τιμές ινσουλίνης δεν επιτρέπουν στο σώμα να μεταβολίσει σωστά το σάκχαρο, ως αποτέλεσμα τη συνεχή συσσώρευση περαιτέρω λίπους στο σώμα.

Μετά από χρόνια, οι μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης αδυνατούν να ρυθμίσουν το σάκχαρο και έτσι εμφανίζεται η υπεργλυκαιμία.

Η υπεργλυκαιμία (δηλαδή το αυξημένο σάκχαρο) στους ασθενείς μπορεί να συνδυάζεται συχνά με:

  • Δυσλιπιδαιμία (δηλαδή είτε αυξημένες τιμές χοληστερόλης, είτε αυξημένες τιμές λιπιδιών, είτε ακόμα χαμηλές τιμές HDL)
  • Σύνδρομο υπνικής άπνοιας
  • Υπέρταση
  • Αυξημένο ουρικό στο αίμα

Ο συνδυασμός τους οδηγεί σε καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως: είναι η στεφανιαία νόσος (έμφραγμα μυοκαρδίου), αλλά και ίσως εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέλος, τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, προωθούν τη φλεγμονή, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και συνδέονται με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Μελέτες έχουν αναδείξει τη συσχέτιση της αντίστασης στην ινσουλίνη – εκτός από τα καρδιαγγειακά νοσήματα που προαναφέραμε- με την ανάπτυξη καρκίνου, υπνικής άπνοιας καθώς και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση εστιάζεται στην επίλυση του μεταβολικού συνδρόμου και των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με αυτό, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία. Συνεπώς, άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος ή με απότομη αύξηση κιλών είναι προτιμότερο να απευθυνθούν σε ενδοκρινολόγο προκειμένου να ελέγχει το μεταβολικό τους προφίλ και να αποκλεισθεί δευτερογενής παράγοντας  που τους οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, χωρίς να θεωρούν δεδομένο ότι οφείλεται στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801