Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Νεότερες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα

Γιατρός ελέγχει ακτινογραφία ασθενή για καρκίνο του πνεύμονα

Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε άνδρες παγκόσμια, με αυξανόμενη τάση και στις γυναίκες. Το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πάνω από 1,6 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο πνεύμονα. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2035, λόγω γήρανσης του πληθυσμού και της συνήθειας του καπνίσματος.

Ταυτόχρονα η μελέτη της νόσου και η γνώση σε μοριακό επίπεδο με ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει εξοπλίσει τις σύγχρονες ιατρικές ομάδες με θεραπευτικές λύσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα πέρα από τις προσπάθειες πρόληψης, παραμένει πολύ παραγοντική με συνδυασμό χειρουργικών πράξεων ανάλογα με τον ασθενή και το στάδιο της νόσου.

Ας δούμε λοιπόν τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει ένας σύγχρονος και ενημερωμένος χειρουργός σε ασθενείς διαγνωσμένους με πρωτοπαθή ή και δευτεροπαθή καρκίνο του πνεύμονα.

Πρωτοπαθής καρκίνος του πνεύμονα

Η βασική αρχή είναι ο ενδελεχής έλεγχος της νόσου και η σταδιοποίηση με τις κατάλληλες εξετάσεις. Με άλλα λόγια η «χαρτογράφηση» της νόσου.Για το πρώιμο στάδιο της νόσου σε ασθενείς με καλή φυσιολογία, η αφαίρεση του όγκου παραμένει η καλύτερη λύση. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται με μικρή τομή και θωρακοσκοπικά.

Το κύριο όφελος είναι η ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση με ελάχιστο πόνο και γρήγορη αποκατάσταση. Επιπρόσθετα δύο πρόσφατες μελέτες από την Ιαπωνία και την Αμερική έδειξαν ότι σε μικρούς όγκους, χωρίς διήθηση των λεμφαδένων, είναι δυνατή η χειρουργική εξαίρεση με απώλεια μικρού τμήματος του πνεύμονα και αναπνευστικής εφεδρείας. Με αυτόν τον τρόπο φεύγουμε από την κλασσική λοβεκτομή (αφαίρεση μεγάλου τμήματος του πνεύμονα) και προσφέρουμε ανατομική τμηματεκτομή (αφαίρεση μικρού τμήματος του πνεύμονα).

Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Το μεγαλύτερο όφελος δεν είναι μόνο η αφαίρεση μικρού τμήματος πνεύμονα. Είναι η δυνατότητα που προσφέρουμε σε ασθενείς να χειρουργηθούν, οι οποίοι σε παλαιότερες εποχές δεν ήταν δυνατόν να χειρουργηθούν γιατί δεν είχαν καλές αναπνευστικές εφεδρείες, για να υποβληθούν σε επέμβαση με ασφαλή τρόπο.

Οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν γνώση της ανατομίας του πνεύμονα, χρήση σύγχρονων εργαλείων για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και απεικονιστικών εξετάσεων που αποτυπώνουν με λεπτομέρεια το σημείο της βλάβης, δίνοντας μας τη δυνατότητα επακριβούς και πλήρους αφαίρεσης του προβλήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η αφαίρεση γίνεται με χρήση εργαλείων υπερήχου για την απολίνωση των αγγείων και αφαίρεση των λεμφαδένων όπως και χρήσης ίνας laser για την κοπή του πνευμονικού ιστού με ελάχιστη απώλεια αίματος. Επίσης η αφαίρεση του τμήματος του πνεύμονα μπορεί να γίνει με τη χρήση ειδικού μηχανικού κοπτοράπτη, χωρίς τη χρήση των κλασσικών ραμμάτων με γρήγορο και αναίμακτο τρόπο. Η χρήση ίνας laser επίσης είναι ένας νέος τρόπος αφαίρεσης της βλάβης με το αντίστοιχο τμήμα του πνεύμονα στο οποίο εμπεριέχεται ο καρκίνος.

Αυτό που είναι σημαντικό και χρειάζεται εξειδικευμένη εκπαίδευση, είναι η αφαίρεση ανατομικού τμήματος του πνεύμονα και όχι μίας σφηνοειδούς εκτομής που δεν εξασφαλίζει υγιή όρια γύρω από την βλάβη με κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, έχει εξελιχθεί και στις περιπτώσεις προχωρημένου σταδίου με διήθηση παρακείμενων οργάνων όπως είναι οι σπόνδυλοι, το θωρακικό τοίχωμα (πλευρές) και αγγεία.

Έχουμε στη διάθεση μας εξατομικευμένα υλικά όπως είναι οι μεταλλικές πλάκες και βίδες για αντικατάσταση πλευρών, τα σύγχρονα βιολογικά μοσχεύματα για αντικατάσταση μαλακών μορίων, οι κλωβοί και τα οστικά μοσχεύματα για την αντικατάσταση σπονδύλων. Με τις νέες αυτές τεχνικές εξασφαλίζουμε πενταετή επιβίωση, ίαση σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών αλλά και μια άριστη ποιότητα ζωής.

Δευτεροπαθής καρκίνος του πνεύμονα

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν σύγχρονες χειρουργικές λύσεις για αφαίρεση μεταστατικών εστιών στον θώρακα από άλλους πρωτοπαθείς καρκίνους, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του νεφρού και του θυρεοειδούς.

Βιντεομεσοθωρακοσκόπιση

Διενεργείται με μια μικρή τομή και μπορεί να αφαιρέσει εστίες καρκίνου και λεμφαδένες στο κέντρο του θώρακα, χωρίς μεγάλες τομές και ελάχιστη διαμονή στο νοσοκομείο. Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και καλή εκπαίδευση του χειρουργού.

Χρήση ίνας laser

Μας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε αρκετές εστίες καρκίνου από τον πνεύμονα, με χρήση τηλεσκοπίου και χωρίς να γίνουν μεγάλες τομές. Βασικό όφελος είναι η ελάχιστη απώλεια πνεύμονα με καλή ποιότητα ζωής και επιπρόσθετα η δυνατότητα μελλοντικής χειρουργικής επέμβασης σε περίπτωση υποτροπής. Με άλλα λόγια μια μοντέρνα χειρουργική λύση που εξασφαλίζει και μελλοντική αντιμετώπιση.

Χρήση εξατομικευμένων υλικών

Έχουμε στη διάθεση μας εξατομικευμένα υλικά, που μας δίνουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε τμήματα πλευρών, στέρνου, αγγεία και σπονδύλων ή και μυών στον θώρακα και να τα επαναποκαταστήσουμε με ειδικά βιολογικά υλικά με άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Η χρήση τους σαφώς απαιτεί άριστη γνώση των υλικών και σωστή τοποθέτηση, για εξασφάλιση αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος με ταυτόχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου. Η σύγχρονη χειρουργική του καρκίνου του πνεύμονα, δίνει λύσεις ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο του καρκίνου καθώς και σε δευτεροπαθή καρκίνο του πνεύμονα.

Σημαντική παραμένει η αντιμετώπιση από επιστημονική ομάδα και η χειρουργική επέμβαση από χειρουργό, με εξειδίκευση στο αντικείμενο και γνώση των νέων τεχνικών και εξατομικευμένων υλικών που είναι διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά.

Αποτελέσματα και οφέλη

Οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, με αφαίρεση μικρού τμήματος του πνεύμονα και χρήση laser, υπερήχων και βιντεομεσοθωρακοσκοπίου προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον ασθενή:

  1. Αφαίρεση μικρού τμήματος πνεύμονα και προστασία της αναπνοής
  2. Γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες
  3. Δυνατότητα χειρουργικής αφαίρεσης ακόμα και μεγάλων όγκων με τη χρήση εξατομικευμένων υλικών
  4. Δυνατότητα επανεπέμβασης σε δευτεροπαθείς όγκους του πνεύμονα
  5. Δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατη λόγω θέσης του όγκου και μεγάλης απώλειας πνευμονικού παρεγχύματος
  6. Δυνατότητα πλήρους αφαίρεσης του όγκου και της νόσου

Οι τεχνικές αυτές έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στην Πανεπιστημιακή κλινική του Leeds Στην Αγγλία. Η ομάδα του Κου Παπαγιαννόπουλου έχει επιτελέσει μεγάλο αριθμό ελάχιστα επεμβατικών πράξεων, με εξειδικευμένα υλικά, άριστα αποτελέσματα και προπαντός πολύ καλή ποιότητα ζωής μετεγχειρητικά. Οι τεχνικές αυτές είναι διαθέσιμες στην Ευρωκλινική Αθηνών.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801