Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Παιδική χαρά και ατυχήματα: Πρόληψη και συμβουλές για γονείς!

παιδική χαρά

Παιδική χαρά και οφέλη

Η παιδική χαρά αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό πόλο έλξης για τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία και συνιστά ένα αναγνωρισμένο ευεργετικό περιβάλλον για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας και του υγιεινού τρόπου ζωής. Το πρώτο και προφανέστερο όφελος του παιχνιδιού στην παιδική χαρά είναι η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και του οπτικο-κινητικού συντονισμού. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη προμαθηματικών εννοιών ( διάκριση «δεξιά-αριστερά», «πάνω-κάτω», ταξινόμηση αντικειμένων βάσει μεγέθους, χρώματος κ.λ.π.) και αποτελεί πηγή πολυαισθητηριακής διέγερσης καθώς τα παιδιά εκτίθενται σε ποικίλα ερεθίσματα τα οποία καλούνται να επεξεργασθούν χρησιμοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις. Επιπροσθέτως, υποστηρίζει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, της ομαδικότητας και του προφορικού λόγου προάγοντας παράλληλα το σεβασμό προς τους άλλους, το αίσθημα αλληλεγγύης και την τήρηση των κανόνων. Η παιδική χαρά αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο αναψυχής που επιτρέπει στα παιδιά να εκτονώσουν την ενέργειά τους, να αποφορτιστούν, να παίξουν ελεύθερα και να δοκιμάσουν τα όριά τους. Παράλληλα, διεγείρει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την τάση για εξερεύνηση, ενισχύοντας τη συναισθηματική ευεξία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Παιδική χαρά και ατυχήματα

Παρά τα σαφή οφέλη του παιχνιδιού στην παιδική χαρά για την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, η χρήση των εγκαταστάσεων ενέχει κινδύνους. Εκτιμάται ότι οι τραυματισμοί που λαμβάνουν χώρα στην παιδική χαρά ευθύνονται για τουλάχιστον 213.000 επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ετησίως στις ΗΠΑ. Η πλειονότητα των τραυματισμών οφείλεται σε πτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις αποδίδονται σε συγκρούσεις, ακατάλληλες εγκαταστάσεις ή εμπλοκή μέρους του ρουχισμού σε προεξοχή κάποιας κατασκευής. Σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών οι τραυματισμοί αφορούν συνηθέστερα το κεφάλι και το πρόσωπο, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά τα άκρα τραυματίζονται συχνότερα. Τα πολύ μικρά παιδιά πέφτουν εύκολα επειδή έχουν μεγαλύτερο βάρος από τη μέση και πάνω. Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματισθούν λόγω περιορισμένης ανάπτυξης της μυϊκής τους δύναμης και της κριτικής τους ικανότητας. Η βαρύτητα των τραυματισμών εκτείνεται από ασήμαντες δερματικές εκδορές (γδαρσίματα) και εκχυμώσεις (μελανιές) έως σοβαρότερες καταστάσεις όπως κατάγματα, εξαρθρώσεις ή κακώσεις του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων.

Πρόληψη ατυχημάτων

Πέραν της τήρησης των απαραίτητων τεχνικών προδιαγραφών κατά το σχεδιασμό και τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων της παιδικής χαράς, ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός στην προσπάθεια περιορισμού των ατυχημάτων. Η μελέτη εκ μέρους των γονέων των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος, η κατάλληλη προετοιμασία των παιδιών αλλά και η εκπαίδευσή τους αναφορικά με τους κανόνες χρήσης του εξοπλισμού της παιδικής χαράς μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των τραυματισμών.

Έλεγχος εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος

Είναι σημαντική η πραγματοποίηση μίας πρώτης επίσκεψης στην παιδική χαρά από τους γονείς μόνο χωρίς τη συνοδεία παιδιών προκειμένου να ελεγχθούν οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων και οι ακατάλληλες παιδικές χαρές θα πρέπει να αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα οι γονείς αξιολογούν :

  • την καταλληλότητα της συγκεκριμένης παιδικής χαράς για την ηλικία, το ύψος και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Το ασφαλές ύψος των κατασκευών διαφέρει αναλόγως της ηλικίας:

-παιδιά <3 ετών : ύψος κατασκευών < 1 m

-παιδιά  3-5 ετών : ύψος κατασκευών < 1,5 m

-παιδιά  >5 ετών : ύψος κατασκευών < 2 m.

  • την παρουσία περίφραξης της παιδικής χαράς και τη δυνατότητα διατήρησης συνεχούς οπτικής επαφής και επίβλεψης του παιδιού στο χώρο.
  • την ασφάλεια του εδάφους. Οι ασφαλείς επιφάνειες για παιδική χαρά καλύπτονται από τεχνητό μαλακό τάπητα, άμμο ή άλλο φυσικό υλικό. Το πάχος του στρώματος της άμμου θα πρέπει να είναι περίπου 30 και 15 εκατοστά για παιδικές χαρές παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας αντίστοιχα. Το γρασίδι, το τσιμέντο ή η άσφαλτος δεν είναι κατάλληλα υλικά για ασφαλείς επιφάνειες.
  • την στερεή τοποθέτηση των κατασκευών στο έδαφος και την ύπαρξη χειρολαβών και ειδικών προστατευτικών προς αποφυγή πιθανών πτώσεων.
  • την κατάσταση των κατασκευών, και ιδίως την ύπαρξη σκουριασμένων , κατεστραμμένων τμημάτων ή αιχμηρών προεξοχών.
  • την ύπαρξη επικίνδυνων σημείων, όπως ανοίγματα στα προστατευτικά κιγκλιδώματα ή κενά ανάμεσα στα σκαλοπάτια , όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να παγιδευτούν .
  • την παρουσία σκουπιδιών ή άλλων επικίνδυνων αντικειμένων στις κατασκευές ή στον περιβάλλοντα χώρο.
  • Την κατάσταση των εγκαταστάσεων αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να αποφεύγονται οι μεταλλικές τσουλήθρες και οι σκάλες που εκτίθενται άμεσα στον ήλιο λόγω του κινδύνου εγκαύματος. Η παιδική χαρά θα πρέπει να είναι προστατευμένη όσο γίνεται από τον ήλιο. Όταν έχει προηγηθεί βροχή, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι τα παιχνίδια είναι στεγνά λόγω του μεγαλύτερου κινδύνου ολίσθησης από βρεγμένες επιφάνειες.
  • την κατάσταση του τραμπολίνο (αν υπάρχει). Θα πρέπει επίσης να υπάρχει εγκατεστημένο δίχτυ ασφαλείας στις άκρες, το έδαφος γύρω του να είναι μαλακό σε ακτίνα 2,5 μέτρων σε περίπτωση που το παιδί βρεθεί στο έδαφος. Επισημαίνεται ότι η χρήση τραμπολίνο δεν προτείνεται σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών.

Προετοιμασία παιδιών

  • Τα ρούχα των παιδιών πρέπει να είναι ελαφριά και άνετα ώστε να διευκολύνουν το παιχνίδι. Τα στενά τζιν και οι φούστες δεν είναι κατάλληλα για την παιδική χαρά. Αποφεύγουμε τα φαρδιά ρούχα όπως επίσης τα ρούχα με κορδόνια καθώς ενδέχεται να παγιδευτούν στις κατασκευές οδηγώντας σε ατυχήματα. Για τον ίδιο λόγο τα κασκόλ και τα φουλάρια πρέπει να αποφεύγονται και να προτιμώνται οι μπλούζες με ψηλό λαιμό τους χειμερινούς μήνες.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση κράνους ποδηλάτου όταν τα παιδιά βρίσκονται στις κατασκευές λόγω κινδύνου παγίδευσης και στραγγαλισμού.
  • Τα παιδιά πρέπει να φορούν κλειστά παπούτσια, κατά προτίμηση αθλητικά με αυτοκόλλητα. Αν υπάρχουν κορδόνια φροντίζουμε να είναι πολύ καλά δεμένα.
  • Είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντηλιακής κρέμας ακόμα και τους χειμερινούς μήνες και φροντίζουμε τα παιδιά να φορούν καπέλο.
  • Είναι αναγκαία η διαθεσιμότητα μίας αλλαξιάς ρούχων η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί αν το παιδί ιδρώσει ή βραχεί πριν την αναχώρηση από την παιδική χαρά.
  • Ένα μπουκαλάκι ή ένα παγούρι με νερό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για την καλή ενυδάτωση του παιδιού στη διάρκεια του παιχνιδιού.
  • Εκπαίδευση παιδιών στην τήρηση κανόνων και στη ορθή χρήση των παιχνιδιών
  • Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται τα άλλα παιδιά και να περιμένουν τη σειρά τους. Πρέπει να αποφεύγονται παιδικές χαρές ή κατασκευές με πολυκοσμία λόγω του μεγαλύτερου κινδύνου ατυχημάτων.
  • Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να παίζουν ήρεμα, να μην παροτρύνουν άλλα παιδιά να δοκιμάσουν δραστηριότητες ακατάλληλες για την ηλικία τους και να μην προκαλούνται αντίστοιχα από άλλα παιδιά.
  • Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να μην απομακρύνονται από το χώρο της παιδικής χαράς, να μη βάζουν τίποτα στο στόμα, να πετούν τα σκουπίδια στους κάδους αλλά να μην ακουμπούν τίποτα μέσα σε αυτούς.
  • Τα παιδιά καθοδηγούνται σε κατάλληλα παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία τους.
  • Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των παιδιών στην τήρηση των κανόνων και στην ορθή χρήση των κατασκευών :
  • Τσουλήθρα : πρέπει να κατεβαίνει ένα παιδί κάθε φορά. Το παιδί πριν αρχίσει να κατεβαίνει περιμένει το προηγούμενο να βρίσκεται στο έδαφος και να έχει απομακρυνθεί από την τσουλήθρα. Δεν πρέπει να πηδάει από την κορυφή της τσουλήθρας , ούτε να κατεβαίνει την τσουλήθρα με το κεφάλι προς τα κάτω. Επίσης, δεν επιτρέπεται να σκαρφαλώνει ούτε στο μπροστινό μέρος της τσουλήθρας, ούτε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Όταν το παιδί φθάσει στο τέλος της τσουλήθρας απομακρύνεται γρήγορα για να μη συγκρουστεί με το επόμενο παιδί.
  • Κούνια: δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την ίδια κούνια δύο άτομα. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται σε καθιστή θέση πάντα με δεμένη την προστατευτική ζώνη, αν υπάρχει. Τα παιδιά κατεβαίνουν από την κούνια όταν έχει σταματήσει εντελώς να κινείται, χωρίς να πηδούν. Δεν πρέπει να στριφογυρίζουν τις κούνιες και απαιτείται προσοχή και τήρηση ασφαλών αποστάσεων όταν περνούν μπροστά ή πίσω από την κούνια που χρησιμοποιείται την ίδια στιγμή από άλλο παιδί.
  • Μύλος : τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να περιμένουν να σταματήσει εντελώς να κινείται ο μύλος προκειμένου να ανέβουν ή να κατέβουν. Όταν ανέβουν θα πρέπει να κρατιούνται γερά και να μην χοροπηδούν.
  • Τραμπάλα: τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν πότε πρέπει να σηκώνονται. Αν το ένα παιδί σηκωθεί όταν το άλλο βρίσκεται στον αέρα ή αν κάποιο από τα δύο παιδιά εγκαταλείψει το παιχνίδι χωρίς να ακουμπούν τα πόδια και των δύο στο έδαφος, κάποιο παιδί θα τραυματιστεί.
  • Μονόζυγα ή άλλες κατασκευές: τα παιδιά μπορούν να σκαρφαλώσουν σε μονόζυγα ή άλλες κατασκευές όταν είναι αρκετά δυνατά για να σηκώσουν το βάρος τους και αρκετά ψηλά για να φθάσουν την κατασκευή μόνα τους.
Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος στην παιδική χαρά είναι οι γονείς να παίζουν μαζί με το παιδί, ιδίως σε ηλικίες μικρότερες των 5 ετών. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συνεχής επίβλεψη του παιδιού από κάποιον ενήλικα.

Τα παραπάνω μέτρα έχουν σαν στόχο το παιχνίδι στην παιδική χαρά να αποτελεί μια διασκεδαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους , μία ευκαιρία για να περάσουν τα παιδιά ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους πάντα με γνώμονα την ασφάλεια.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801