Πόνος στο αυτί και παιδί

Ο πόνος στο αυτί (ωταλγία) αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες που αναγκάζει τους γονείς ενός παιδιού να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Συνήθως είναι πολύ δυνατός και διαξιφιστικός και είναι τις περισσότερες φορές ένδειξη ύπαρξης φλεγμονής στο αυτί του παιδιού ή σε παρακείμενους ιστούς.

Μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, μείωση της ακοής (βαρηκοϊα), εκροή υγρού (ωτόρροια) ή αίμα στον έξω ακουστικό πόρο, πόνο στον λαιμό και ρινίτιδα.

Μπορεί να είναι συνεχής ή διακοπτόμενος, έντονος ή βαθύς, διαξιφιστικός (σαν σουβλιά) ή ενοχλητικός, να αυξάνεται κατά την πίεση του αυτιού ή όταν το παιδί μασάει, φτερνίζεται ή φυσάει τη μύτη του, ενώ στα νεογνά και τα βρέφη εκδηλώνεται με έντονο κλάμα, ανησυχία ή ευερεθιστότητα.

Λόγω της πολύπλοκης νεύρωσης του αυτιού, ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που αφορούν το ίδιο το αυτί ή να είναι αντανακλαστικός από παρακείμενους ιστούς.

Παθήσεις του αυτιού που προκαλούν πόνο

Συνηθέστερες αιτίες είναι οι φλεγμονές του ωτός όπως:

Οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα. Εννέα στα δέκα παιδιά ηλικίας έως 3 ετών εμφανίζουν οξεία μέση ωτίτιδα με ή χωρίς ωτόρροια τουλάχιστον μία φορά ,ενώ συχνά ταλαιπωρεί πολλά παιδιά έως την ηλικία των 6 ετών. Επιπλοκή της οξείας μέσης πυώδους ωτίτιδος είναι η οξεία μαστοειδίτιδα που εκδηλώνεται με έντονο πόνο πίσω από το αυτί και προβολή του πτερυγίου του.

Ιογενής ωτίτιδα

Εξωτερική ωτίτιδα. Είναι η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του ωτός και εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι λόγω κολύμβησης.

Δοθιήνας – απόστημα έξω ακουστικού πόρου

Σπανιότερες αιτίες ωταλγίας είναι η συσσώρευση κυψελίδος ή παρουσία ξένου σώματος στον έξω ακουστικό πόρο, η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγος που συμβαίνει συχνά στις ρινίτιδες, οι τραυματισμοί του ωτός (χρήση μπατονέτας – χαστούκι) και το βαρότραυμα (μετά από προσγείωση αεροπλάνου).

Παθήσεις παρακείμενων ιστών που προκαλούν πόνο στο αυτί – αντανακλαστικός πόνος.

Αρθραλγία κροταφογναθικής άρθρωσης (διαταραχή άρθρωσης των γνάθων) λόγω ορθοδοντικών προβλημάτων, μάσησης σκληρών τροφών ή τσίχλας, τρίξιμο ή σφίξιμο δοντιών κατά τον ύπνο, οδονταλγία στά πίσω δόντια.

Παθήσεις στοματοφάρυγγα όπως οξεία αμυγδαλίτιδα, περιαμυγδαλικός φλέγμονας ή απόστημα.

Αντιμετώπιση

Για την ανακούφιση του παιδιού αρχικά χορηγούμε παυσίπονα. Δεν συνιστάται άμεσα η χορήγηση τοπικών σταγόνων αντιβιοτικού έως ότου γίνει η διάγνωση.

Στην συνέχεια αναζητούμε ιατρική βοήθεια από παιδίατρο ή ειδικό παιδο- ΩΡΛ και χορηγούμε την ανάλογη θεραπεία.

Στην οξεία μέση ωτίτιδα χορηγούμε αντιβιοτικά με ή χωρίς ωτικές σταγόνες. Σε υποτροπιάζουσες ωτίτιδες συνιστάται έλεγχος για υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και αμυγδαλών. Στην εξωτερική ωτίτιδα χορηγούμε αντιβιοτικά, ωτικές σταγόνες και αποφεύγουμε την επαφή του έξω ακουστικού πόρου με το νερό.

Σε κάθε περίπτωση αδυναμίας ωτοσκόπησης και διάγνωσης, υποτροπιάζουσας ωταλγίας, πόνου στο αυτί που δεν υποχωρεί ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, το παιδί θα πρέπει πάντα να εξετάζεται από ειδικό παιδο- ΩΡΛ για αποκλεισμό κάποιας σοβαρότερης πάθησης.

 


Για να κλείσετε ραντεβού ή να ενημερωθείτε περαιτέρω καλέστε στο 210 64.16.139 (Δευτ. – Παρ. 9:00-17:00) ή πατήστε: [popup_trigger id=”10096″ tag=”button”]ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ[/popup_trigger]


    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801