Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Συνήθεις παθήσεις που οδηγούν τον άνδρα στον ουρολόγο

παθήσεις-άνδρα

Παθήσεις άνδρα :Η πεποίθηση ότι οι ουρολογικές παθήσεις συνδέονται με τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και περιστρέφονται γύρω από τα προβλήματα προστάτη παύει να υφίσταται τα τελευταία χρόνια. Τα ουρολογικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και από την εφηβική ηλικία, ενώ όλο και περισσότερο αφορούν νεότερους άνδρες.

Η άμεση επίπτωση  στην καθημερινότητα ενός άνδρα καθιστά επιτακτική την αντιμετώπισή τους και επιβεβλημένη την εκτίμηση του ουρολόγου, όταν παρουσιαστούν.

Ποιες είναι όμως οι συνηθέστερες ουρολογικές παθήσεις που οδηγούν τους άνδρες στον ουρολόγο;

Δυσκολία στην ούρηση

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια πάθηση που, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητά της. Είναι από τις πλέον συχνές μεταξύ των ανδρικών ουρολογικών παθήσεων και κάνει την εμφάνισή της από την ηλικία των 40 και άνω.

Πρόκειται για τη αύξηση του μεγέθους του προστάτη, που πιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας, αλλά και της κύστης, προκαλώντας διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται η καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, η επιμήκυνση του χρόνου ούρησης, η διακεκομμένη ούρηση και ελάττωση της ακτίνας των ούρων, η συχνουρία, η νυκτουρία, η καύσος κατά την ούρηση και η επιτακτική ούρηση. Στις ηλικίες μεταξύ 60 και 80 ετών η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αφορά οκτώ στους δέκα άνδρες.

Κολικός νεφρού και ουρητήρα

Η λιθίαση του ουροποιητικού είναι μια από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις μεταξύ των ανδρών και αυτή που συνοδεύεται από τα πιο επώδυνα συμπτώματα, με πιο συχνό τον κολικό του νεφρού. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία λίθου ή λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, από τους νεφρούς και τους ουρητήρες μέχρι την ουροδόχο κύστη.

Δημιουργείται όταν τα ούρα κορεσθούν από ουσίες που δημιουργούν κρυστάλλους, οι οποίοι δεσμεύονται σε σκληρά ιζήματα, τις κοινές μας «πέτρες». Ανάλογα με τη θέση του λίθου, μιλάμε για λιθίαση των νεφρών, λιθίαση των ουρητήρων, λιθίαση της ουροδόχου κύστης και λιθίαση της ουρήθρας. Η λιθίαση δεν έχει ηλικία και εμφανίζεται περίπου στο 10% του πληθυσμού. Η αντιμετώπιση για λίθους που δεν μπορούν να αποβληθούν αυτόματα είναι η ενδοσκοπική αφαίρεση τους.

Παθήσεις άνδρα: Ουρολοίμωξεις

Η ουρολοίμωξη είναι μια από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις στις ηλικίες κάτω των 50 ετών. Πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, κατά την οποία παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τμήμα του, αν και συνηθέστερες στους άνδρες είναι οι ουρολοιμώξεις στο κατώτερο ουροποιητικό, δηλαδή η προστατίτιδα, η επιδιδυμίτιδα και η ουρηθρίτιδα,  που εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως οι ενοχλήσεις στην ουρήθρα, η συχνουρία, η πίεση στην κοιλιακή χώρα ή στο περίνεο, ο πόνος στο όσχεο, ο πόνος στην ούρηση ή την εκσπερμάτιση και η αιματουρία.

Οι ουρολοιμώξεις όμως δεν περιορίζονται μόνο στο κατώτερο ουροποιητικό, αλλά μπορούν να εκδηλωθούν και στο ανώτερο, στους νεφρούς και τους ουρητήρες, με βασικά συμπτώματα τον υψηλό πυρετό, τη ναυτία, την τάση προς έμετο και τον πόνο στην πλάτη.

Παθήσεις άνδρα: Αιματουρία

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σιωπηλή νόσος», αφού ενδέχεται για καιρό να μην εκδηλώνει συμπτώματα, εκτός από περιστασιακή αιματουρία. Μάλιστα, ακόμα και όταν εμφανιστεί η αιματουρία, μπορεί μετά τα ούρα να είναι εντελώς καθαρά. Αυτό καθησυχάζει τον ασθενή, που δεν γνωρίζει ότι έτσι αφήνει τον καρκίνο να εξελιχθεί. Πιο σπάνια συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι ο πόνος στην κοιλιά, η αδυναμία, η επώδυνη ή επιτακτική ούρηση και η απώλεια βάρους. Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Η επιθετικότητα που την χαρακτηρίζει καθιστά επιτακτική την επίσκεψη στον ουρολόγο αμέσως μετά το πρώτο επεισόδιο αιματουρίας για κυστεοσκόπηση και περαιτέρω έλεγχο.

Υψηλό PSA

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό, με 1 στους 7 άνδρες να γίνετε διάγνωση  καρκίνο του προστάτη. Αν διαγνωσθεί εγκαίρως και ακολουθηθεί η ορθή θεραπεία, είναι ιάσιμος. Η μέση ηλικία εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη είναι τα 66 χρόνια, ενώ η ασθένεια εμφανίζεται σπάνια σε άνδρες κάτω των 40 ετών. Επειδή στα πρώτα της στάδια είναι ασυμπτωματική, είναι κρίσιμης σημασίας ο συστηματικός έλεγχος από την ηλικία των 50, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει, μία φορά τον χρόνο, τη δακτυλική εξέταση και τη μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA. Εάν υπάρχει υποψία τότε ο ασθενής υποβάλετε σε περαιτέρω  διαγνωστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν την πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτου και την βιοψία προστάτη. Όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση, και έχουμε κλινικά εντοπισμένο καρκίνο μέσα στον προστάτη, τοτε ο ασθενής δύναται να υποβληθεί σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή με το σύστημα DaVinci.

Στυτική δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή περιοδική αδυναμία του άνδρα να πετύχει και να διατηρήσει την αναγκαία στύση για μια ικανοποιητική επαφή. Ο αντίκτυπός της στην ποιότητα της ζωής του άνδρα είναι σημαντικός και έχει, πέραν των λειτουργικών, έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις. Ένας στους δύο άνδρες στις ηλικίες μεταξύ 40 και 70 ετών ενδέχεται να εκδηλώσει κάποια στιγμή στυτική δυσλειτουργία, που μπορεί να είναι απόρροια τόσο παθολογικών καταστάσεων όσο και ψυχολογικών.

Η στύση είναι ένα αγγειακό φαινόμενο οπότε κάθε παράγοντας ή πάθηση που είναι επιβλαβής για τα αγγεία και τα αποφράσσει κάνει κακό και στην στύση, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη και το κάπνισμα. Η στύση αποτελεί βαρόμετρο της καρδιακής λειτουργίας και η στυτική δυσλειτουργία προηγείται 3 χρόνια των καρδιαγγειακών επεισοδίων, προειδοποιώντας για το πρόβλημα της καρδιάς που έρχεται.

Παράλληλα άλλοι λόγοι μπορεί να είναι ανατομικοί, όπως η  φίμωση, ενώ πιο σπάνιες είναι οι βλάβες στα στυτικά νεύρα από ατυχήματα ή επεμβάσεις. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι ορμονικές διαταραχές όπως η έλλειψη τεστοστερόνης ή αλλών ορμονών ή λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπέρβαροι άνδρες με μέτρια στυτική δυσλειτουργία εάν χάσουν 10% του σωματικού τους βάρους με άσκηση και μεσογειακή διατροφή, επανέρχεται η στύση στα φυσιολογικά. Επίσης η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο σταματά την καταστροφή τον αγγείων αλλά τα επαναφέρει σιγά σιγά. Η φαρμακευτική αγωγή αλλά και πρόσφατα η τοπική χρήση κρουστικών κυμάτων αποτελούν τα όπλα για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας. Συνοψίζοντας ότι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για την στύση.

Παθήσεις άνδρα: Τι πρέπει να θυμάστε;

Οι άνδρες ασθενείς δεν πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα των ουρολογικών παθήσεων, ούτε να τα αφήνουν να χρονίζουν, ενώ οφείλουν να βάλουν την πρόληψη στη ζωή τους, ώστε να προλάβουν χειρότερες καταστάσεις.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801