Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Θόλωση Οπισθίου Περιφακίου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Κοπέλα με θόλωση οπισθίου περιφακίου (δευτερογενής καταρράκτης)

Τι είναι η θόλωση οπισθίου περιφακίου;

Θόλωση οπισθίου περιφακείου (δευτερογενής καταρράκτης): είναι η θόλωση της θήκης μέσα στην οποία βάζουμε τον καινούργιο φακό κατά την επέμβαση του καταρράκτη. Η επέμβαση του καταρράκτη είναι από τις συχνότερες επεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα και στόχο έχει να αποκαταστήσει τη θολή όραση που έχει κανείς λόγω του καταρράκτη. Άλλωστε, ο καταρράκτης είναι μία φυσιολογική ηλικιακή κατάσταση που ως μοναδική λύση έχει την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας επέμβασης, ο φυσικός φακός του ματιού αντικαθίσταται από έναν τεχνητό. Ο νέος φακός, ο οποίος είναι καθαρός, αποκαθιστά την όραση και ταυτόχρονα μπορούμε να διορθώσουμε τυχόν διαθλαστικά προβλήματα, όπως: η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Μία από τις πιο συχνές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει κάποιος μετά την επέμβαση του καταρράκτη, είναι η θόλωση του περιφακείου, της θήκης δηλαδή του φυσικού φακού, μέσα στην οποία βάζουμε τον τεχνητό. Η θήκη αυτή, επειδή είναι φτιαγμένη από κύτταρα του φακού, συχνά αρχίζει να θολώνει και όταν η θόλωση συμπεριλάβει τον οπτικό άξονα τότε περιορίζεται και η όραση.

Πόσο καιρό μετά την επέμβαση μπορεί να εμφανιστεί η θόλωση του οπισθίου περιφακίου;

Συνήθως, ο δευτερογενής καταρράκτης παρουσιάζεται αρκετά χρόνια μετά την επέμβαση. Η εξέλιξη είναι προοδευτική και σπάνια επηρεάζει σημαντικά την όραση, τα πρώτα χρόνια μετά την επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει θόλωση του περιφακίου από τους πρώτους μήνες, αλλά η αντιμετώπιση δεν συστήνεται να γίνει νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά το πέρας της επέμβασης καταρράκτη.

Πόσο συχνός είναι ο δευτερογενής καταρράκτης;

Πολύ. Περίπου 50% των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη θα παρουσιάσουν θόλωση στο οπίσθιο περιφάκιο μέσα σε πέντε χρόνια από την επέμβαση.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της θόλωσης του οπισθίου περιφακίου μοιάζουν με τα συμπτώματα του καταρράκτη.

  • Θολή όραση
  • Ενόχληση από τα φώτα
  • Δυσκολία στην μακρινή όραση
  • Φωτοστέφανα γύρω από τις φωτεινές πηγές

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για τον δευτερογενή καταρράκτη;

Οποιοσδήποτε έχει υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη έχει πιθανότητες να εμφανίσει θόλωση οπισθίου περιφακίου. Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες είναι περισσότερες σε ασθενείς με τις παρακάτω παθήσεις:

  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Γλαύκωμα
  • Μία κληρονομική πάθηση που ονομάζεται μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Η προϋπάρχουσα υψηλή μυωπία
  • Ραγοειδίτιδα (φλεγμονή)

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της θόλωσης του οπισθίου περιφακίου;

Η σύντομη απάντηση είναι με μία προσεκτική οφθαλμολογική εξέταση. Το βασικότερο μηχάνημα στη διάγνωση είναι η σχισμοειδής λυχνία. Η εξέταση είναι ανώδυνη και επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να δει με μεγάλη ευκρίνεια την περιοχή του περιφακίου και να κάνει τη διάγνωση. Ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας πιστοποιεί τον βαθμό μείωσης της όρασης.

 

Γυναίκα κάνει εξέταση για θόλωση οπισθίου περιφακίου (δευτερογενής καταρράκτης)

Αντιμετώπιση

Ποια είναι η αντιμετώπιση του δευτερογενή καταρράκτη;

Ο δευτερογενής καταρράκτης αντιμετωπίζεται με ένα Laser που ονομάζεται YAG. Στόχος της επέμβασης είναι να καθαρίσει την κεντρική περιοχή του οπίσθιου περιφακίου δημιουργώντας ένα άνοιγμα, κάτι που γίνεται χωρίς να έρθει τίποτα σε επαφή με το μάτι. Όλη η διαδικασία γίνεται από απόσταση και είναι τόσο απλή για τον ασθενή όσο μία οφθαλμολογική εξέταση με την σχισμοειδή λυχνία. Μετά την επέμβαση, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις και μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις δραστηριότητες του από την ίδια ημέρα.

Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση;

Ελάχιστο. Πρακτικά μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα η επέμβαση έχει τελειώσει. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τη συνεργασία του ασθενούς, από τον οποίο το μόνο που χρειάζεται είναι να μείνει ακίνητος για αυτά τα δευτερόλεπτα. Ακόμα όμως και να κινηθεί κάποιος, δεν δημιουργείται κάποιο σημαντικό ζήτημα, απλά χρειάζεται από τον θεράποντα να εστιάσει ξανά.

Πόσο καιρό μετά την επέμβαση βελτιώνεται η όραση;

Η βελτίωση στην όραση είναι εμφανής αμέσως μόλις αρχίσει να κλείνει η κόρη του ματιού, δηλαδή μετά από 3-4 ώρες. Μεγαλύτερη βελτίωση βλέπει κανείς συνήθως μετά την πρώτη ημέρα.

Υπάρχουν επιπλοκές από τη θεραπεία;

Η καψουλοτομή με YAG Laser έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Ιδιαίτερα εάν γίνει από έμπειρο χειρουργό που ακολουθεί τα διεθνή πρωτόκολλα θεραπείας, το ποσοστό αυτό ελαττώνεται ακόμα περισσότερο. Πιθανές επιπλοκές είναι:

  • Παροδική αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Οι άνθρωποι με γλαύκωμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και δεν θα πρέπει να καθυστερούν την επέμβαση.
  • Μετατόπιση του ενδοφακού που τοποθετήθηκε κατά την διόρθωση του καταρράκτη.
  • Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, συχνότερα σε ανθρώπους με υψηλή μυωπία.

Μπορεί η θόλωση του περιφακίου να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία;

Όχι, η θεραπεία είναι απαραίτητη για να αποκτήσει κανείς ξανά καθαρή όραση.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω επειγόντως με τον γιατρό μου;

Εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας:

  • Αιφνίδια έναρξη μαύρων στιγμάτων (μυγάκια)
  • Λάμψεις, οι οποίες υπάρχουν ανεξαρτήτως εάν είναι ημέρα ή νύχτα και ανεξαρτήτως εάν έχουμε ανοιχτά ή κλειστά τα μάτια.
  • Μία κουρτίνα, η οποία να καλύπτει μέρος του οπτικού πεδίου.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801