Τι ξέχασα να ρωτήσω για τον καταρράκτη μου;
Καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού του ματιού, που συνήθως επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικά αίτια όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, το κάπνισμα κ.ά. Επίσης, είναι γενικά γνωστό ότι η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται φακοθρυψία και γίνεται με υπερήχους. Όμως:
Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργείται νωρίς, πριν δηλαδή «ωριμάσει», οπότε σκληραίνει ο φακός και δυσχεραίνεται ο θρυμματισμός του. Σχεδόν ποτέ όμως δεν είναι μια επείγουσα χειρουργική πράξη, εκτός εάν συνυπάρχουν παθήσεις ή καταστάσεις που επιβάλλουν την ταχύτερη αντιμετώπιση (κίνδυνος κάποιων μορφών γλαυκώματος, ψευδοαποφολίδωση, σακχαρώδης διαβήτης, κάποιες μορφές εκφύλισης του κερατοειδή).
Καταρράκτης: Θα πονέσω;
Καθόλου! Η αναισθησία που χρησιμοποιείται είναι τοπική, μόνο με αναισθητικές σταγόνες και αποφεύγεται οποιαδήποτε χρήση συστηματικά χορηγούμενων αναισθητικών, ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, αλλά και να είναι εφικτή η άμεση αποχώρηση του χειρουργημένου από την Κλινική. Αυτή τη δυνατότητα βέβαια μας τη δίνει η μικρή διάρκεια του χειρουργείου, μικρότερη των δέκα λεπτών, που επιτυγχάνεται χάρη στη μεγάλη εμπειρία, την καλά συντονισμένη χειρουργική ομάδα και τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού.
Καταρράκτης: Θα φοράω γυαλιά μετά την εγχείρηση;
Πριν από την επέμβαση γίνονται μετρήσεις με τα πλέον αξιόπιστα μηχανήματα, ώστε να υπολογιστούν τα οπτικά χαρακτηριστικά του τεχνητού φακού που θα τοποθετηθεί σε αντικατάσταση του καταρρακτικού φακού του ματιού. Έτσι μπορούν να διορθωθούν ή να περιοριστούν σημαντικά οι περισσότερες διαθλαστικές ανωμαλίες όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Ακόμα, με τη χρήση πολυεστιακών ενδοφακών ή με την εφαρμογή μιας τεχνικής που ονομάζεται monovision, μπορεί να αντιμετωπιστεί και η πρεσβυωπία.
Στο μάτι, σε αντικατάσταση του καταρρακτικού φακού μου, θα τοποθετηθεί ένας τεχνητός φακός. Είναι όλοι οι φακοί ίδιοι;
Όχι βέβαια! Η τεχνολογία των ενδοφακών εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά του φακού είναι το υλικό κατασκευής, η ασφαιρικότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η καθαρότερη εικόνα, η ύπαρξη φίλτρων κατά της υπεριώδους και μπλε ακτινοβολίας που βλάπτουν την ωχρά κηλίδα. Επίσης, υπάρχουν ειδικοί φακοί που διορθώνουν τον αστιγματισμό ή είναι πολυεστιακοί. Εκτός όμως από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, πολύ μεγάλη σημασία έχει η εταιρία παραγωγής και η χώρα προέλευσης, με την έννοια των περιοριστικών όρων που βάζει και των τεχνικών ελέγχων που υποχρεώνει να γίνονται για την κυκλοφορία και χρήση ιατροφαρμακευτικών προϊόντων. Πάντα λοιπόν να ζητάτε την «ταυτότητα» που συνοδεύει τον ενδοφακό και αναγράφει όλες αυτές τις πληροφορίες.
Καταρράκτης: Έχει σημασία το πού και από ποιον θα χειρουργηθώ;
Πολύ μεγάλη σημασία έχει το που θα χειρουργηθεί ο ασθενής, όχι ως προς τις ξενοδοχειακές υποδομές και την πολυτέλεια, αλλά ως προς την οργάνωση και την ασφάλεια των χειρουργείων, που είναι αποτέλεσμα μεγάλης και διαρκούς προσπάθειας, εμπειρίας αλλά και συνεχούς αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού. Ένα μεγάλο μέρος της ασφάλειας, που δε θα πρέπει να υποτιμάται, είναι και η διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων σε νοσοκομειακό περιβάλλον, όπως αυτό της Ευρωκλινικής, όπου υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης, άμεσα και αποτελεσματικά, οποιασδήποτε επιπλοκής ή προβλήματος στη γενική υγεία των ηλικιωμένων κατά κανόνα χειρουργούμενων. Τέλος, η χειρουργική δεινότητα, η συνεχής ενασχόληση και η εμπειρία σε συνδυασμό με τη γνώση και εφαρμογή των πιο σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών του χειρουργού οφθαλμίατρου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του χειρουργείου του καταρράκτη.
Τελικά, ο καταρράκτης είναι ένα απλό χειρουργείο;
Απλό δεν είναι σίγουρα! Πρόκειται για τη λεπτότερη χειρουργική επέμβαση στα μάτια, κατά την οποία επιτυχία δεν ορίζεται μόνο η απουσία επιπλοκής. Κάθε χειρουργικός χειρισμός έχει καθοριστική επίπτωση στην ποιότητα της όρασης. Μικρολεπτομέρειες όπως το μέγεθος της χειρουργικής τομής, η όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση ενέργειας υπερήχων, η μικρή χειρουργική διάρκεια έχουν καθοριστική σημασία στο χειρουργικό αποτέλεσμα, στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, στην απουσία ενοχλημάτων στον ασθενή. Στατιστικά στη Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό επιτυχίας του χειρουργείου του καταρράκτη είναι 98%. Αλίμονο βέβαια αν οι χειρουργοί που ειδικεύονται στον καταρράκτη είχαν τόσο χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Σήμερα, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα μέσα και τις πιο μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές, μπορούμε να επιτρέπουμε στον χειρουργούμενο να εξέρχεται από την Κλινική με μη καλυμμένο το μάτι αμέσως μετά το χειρουργείο, να επανέρχεται από την πρώτη ημέρα στις καθημερινές του δραστηριότητες και συνήθειες, ακόμα και τις αθλητικές, απομακρυνόμενοι από τις φοβίες του παρελθόντος του τύπου «μη σκύβεις», «μη σηκώνεις βάρη» κ.λπ. Μπορούμε να πούμε συμπερασματικά ότι, όταν όλα γίνονται σωστά και όπως πρέπει, το χειρουργείο του καταρράκτη είναι απλό και με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τον χειρουργούμενο.