Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Χαλάζιο: Διάγνωση & Θεραπεία!

χαλάζιο

Τι είναι το χαλάζιο;

Το χαλάζιο είναι μία πολύ συχνή κατάσταση η οποία οφείλεται σε απόφραξη ενός από τους αδένες των βλεφάρων οι οποίοι ονομάζονται Μεϊβομιανοί. Αποτελεί μία διόγκωση που μπορεί να περιέχει υγρό ή ημι-στερεό περιεχόμενο (κύστη) που παρουσιάζεται στα βλέφαρα. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται παρατεταγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον στο άνω και στο κάτω βλέφαρο.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το χαλάζιο;

Το αρχικό σύμπτωμα μπορεί να είναι αίσθημα ξένου σώματος, πόνος ή ερεθισμός σε κάποιο σημείο των βλεφάρων. Ακολουθεί ερυθρότητα και οίδημα (πρήξιμο) το οποίο συνοδεύεται από άλγος στην πίεση. Τις περισσότερες φορές το χαλάζιο μπορούμε να το ψηλαφίσουμε ακόμα και στα αρχικά του στάδια. Σε προχωρημένες περιπτώσεις το βλέφαρο μπορεί να επιμολυνθεί με αποτέλεσμα έντονο πρήξιμο, μερικό η πλήρες κλείσιμο του ματιού και ερυθρότητα που επεκτείνεται και στο εσωτερικό του ματιού δηλαδή στον επιπεφυκότα.

 

Χαλάζιο και βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι μία πολύ συχνή και υποδιαγνωσμένη πάθηση στην εποχή μας η οποία μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία χαλαζίων. Αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων η οποία δημιουργεί, δυσλειτουργία της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού, των βλεφάρων, της δακρυϊκής στοιβάδας αλλά και των εξωτερικών στιβάδων του κερατοειδούς. Συχνά η βλεφαρίτιδα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη και απαιτεί χρόνο για την βελτίωση των συμπτωμάτων.

 

Είναι συχνά τα χαλάζια στα παιδιά;

Τα παιδιά εμφανίζουν πολύ συχνά χαλάζια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά πολλές φορές τρίβουν ή ακουμπάνε τα μάτια τους μεταφέροντας μικρόβια απο τα χέρια τους κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο μας ενώ δεν έχουν συνήθως προλάβει να αναπτύξουν το αίσθημα της προσοχής. Εκεί βρίσκεται και ο δικός μας δύσκολος ρόλος ως γονείς να φροντίζουμε να έχουν καθαρά χέρια ή να αποφεύγουν να ακουμπήσουν τα ματάκια τους με λερωμένα χέρια.

 

Ποια είναι η Θεραπεία για το χαλάζιο;

Η θεραπεία του χαλαζίου γίνεται αρχικά με τοπική αντιβιοτική αγωγή με ή χωρίς χρήση κορτιζόνης. Η αντιβιοτική δράση περιορίζει την μόλυνση που συχνά συνοδεύει τα χαλάζια αφού οι αδένες αυτοί  περιέχουν αρκετά μικρόβια Η κορτιζόνη είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη αφού μειώνει την φλεγμονή άρα και το οίδημα που υπάρχει βοηθώντας στην διάνοιξη τους. Πολύ σημαντική είναι η εφαρμογή ζεστών κομπρεσών, οι οποίες από μόνες τους μπορεί να βοηθήσουν να απελευθερωθεί το περιεχόμενο και να μην χρειαστεί καμία επιπλέον παρέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις το χαλάζιο μπορεί να μην υποχωρήσει με την συντηρητική θεραπεία, τότε ένας χειρουργικός καθαρισμός θα δώσει οριστική λύση.

 

Πότε χρειάζεται επεμβατική αντιμετώπιση;

Σε ένα μικρό ποσοστό των χαλαζίων και συνήθως όταν δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά στα αρχικά του στάδια τότε αυτά εγκαθίστανται ως μικρά σφαιρικά μορφώματα στο βλέφαρο τα οποία δεν υποχωρούν. Η παρουσία χαλαζίων σε αυτή την μορφή δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί επεμβατικά εάν δεν προκαλεί ενοχλήσεις στον άνθρωπο. Ο βασικός λόγος παρέμβασης είναι αισθητικού χαρακτήρα αφού η παραμόρφωση που προκαλεί στο βλέφαρο μπορεί να είναι σημαντική.

 

Τι αφορά η χειρουργική αντιμετώπιση;

Η επέμβαση που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ελάχιστη δυνατή. Αφορά στην διάνοιξη από την εσωτερική πλευρά του βλεφάρου με την ελάχιστη δυνατή τομή, η οποία συνήθως είναι μερικά χιλιοστά. Γίνεται με πλήρη αναισθητοποίηση του βλεφάρου και της γύρω περιοχής και είναι προτιμότερο να γίνεται σε συνθήκες αποστειρωμένου περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επιμόλυνσης. Συνεπώς είναι μία επέμβαση στην οποία δεν χρειάζονται ράμματα διαρκεί 5 λεπτά και φυσικά ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα παρά μόνο ένα «τσιμπηματάκι» από την τοπική αναισθησία. Δεν χρειάζεται μέθη η ολική νάρκωση (με εξαίρεση τα παιδιά) και το μάτι παραμένει κλειστό μόνο για λίγες ώρες (1-2) μετά την επέμβαση και αυτό προκειμένου να μην χρειαστούν ράμματα. Μετά την επέμβαση δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί παρά μόνο η αποφυγή του νερού για την ημέρα της επέμβασης και την επόμενη ενώ δίνουμε ως αγωγή μια οφθαλμική αλοιφή για λίγες ημέρες. Μετά την επέμβαση η περιοχή συνήθως είναι ελαφρώς οιδηματώδης κάτι που βελτιώνεται μέσα στις πρώτες ημέρες. Τα αποτελέσματα ως αναφορά την διόρθωση του προβλήματος είναι εξαιρετικά και το βλέφαρο επανέρχεται στην προ του χαλαζίου μορφή του μέσα σε μερικές ημέρες.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801