Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Οφθαλμολογικά προβλήματα

οφθαλμολογικά προβλήματα

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά,απασχολούν ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ακολουθούν κάποια ερωτήματα που προκύπτουν συχνότερα και η απάντησή τους.

Τι είναι η βυθοσκόπηση και τι μπορούμε να διαγνώσουμε με αυτή;

Η βυθοσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση κατά την οποία ο οφθαλμίατρος μπορεί να δει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Έτσι μπορούμε να παρακολουθήσουμε αλλαγές που γίνονται στα αγγεία του βυθού του οφθαλμού όπως σε άτομα με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αλλοιώσεις του οπτικού νεύρου όπως σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και όγκους εγκεφάλου καθώς και αλλαγές που παρατηρούνται στην ωχρά κηλίδα και το υαλώδες σώμα του οφθαλμού.

Υπάρχουν φάρμακα ή βιταμίνες που σταματούν την εξέλιξη της πρεσβυωπίας;

Η πρεσβυωπία είναι φυσιολογική εξέλιξη στη λειτουργία του οργανισμού και δεν υπάρχουν φάρμακα, βιταμίνες ή οφθαλμικές ασκήσεις για να την εμποδίσουν να εξελιχθεί.

Τα μάτια μου είναι κόκκινα όταν διαβάζω πολύ ή χρησιμοποιώ computer. Τι μπορεί να συμβαινεί; Πρέπει να βάζω κολλύρια;

Το κοκκίνισμα αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι μπορεί οι οφθαλμοί να χρειάζονται κάποια βοηθητικά γυαλιά για να μην κουράζονται. Δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά κολλύρια σε μόνιμη βάση γιατί μερικά από αυτά έχουν πολλές παρενέργειες. Τα κολλύρια φυσιολογικών δακρύων έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα.

Tα όνειρα των ανθρώπων είναι έγχρωμα;

Ναι.

Οφθαλμολογικά προβλήματα: Ο οφθαλμικό βολβός είναι γεμάτος αίμα;

Ο οφθαλμός τροφοδοτείται με αίμα από διάφορες αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή. Ο βολβός δεν περιέχει στην κοιλότητά του αίμα, αυτό βρίσκεται μόνο μέσα στα αγγεία.

Μερικές φορές βλέπω κυμματιστές γραμμές που μπορεί να με ζαλίζουν. Είναι κάτι σοβαρό;

Μπορεί να είναι μυοψίες (ρευστοποιήσεις του υαλώδους σώματος του οφθαλμού ), ανωμαλίες μέσα στον αμφιβληστροειδή ή και μπροστά από αυτόν ή μπορεί να είναι μέρος συμπτωμάτων οφθαλμικής ημικρανίας χωρίς απαραίτητα με τη συνύπαρξη πονοκεφάλου.

Οφθαλμολογικά προβλήματα: Τι είναι η κερατίτιδα;

Είναι η φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού. Μπορεί να προκληθεί από προσβολή αυτού από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα, κ.ά.

Είμαι 67 ετών. Μπορώ τώρα να διαβάζω χωρίς γυαλιά, αλλά η μακρινή μου όραση έχει ελαττωθεί. Τι συμβαίνει;

Είναι πολύ σύνηθες άτομα με καταρράκτη να έχουν τα παραπάνω συμπτώματα. Ο πυρηνικός καταρράκτης αναπτύσσει μυωπία και ως εκ τούτου προκαλούνται τα πιο πάνω συμπτώματα.

Το αριστερό μου μάτι βλέπει τις ευθείες γραμμές τεθλασμένες και πολλές φορές τα αντικείμενα παραμορφωμένα. Τι συμβαίνει;

Πιθανώς να υπάρχει πρόβλημα στην ωχρά κηλίδα του οφθαλμού. Να συμβουλευτείτε άμεσα οφθαλμίατρο για μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση.

Τι προκαλέι τον βλεφαροσπασμό (τικ) που είναι τόσο ενοχλητικός;

Το τικ αυτό προκαλείται από σύσπαση των βλεφάρων και δεν έχει σχέση με το μάτι. Είναι πιο συχνό και έντονο σε συνθήκες στρες και συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του. Αν επιμείνει, μπορεί να θεραπευτεί με ενέσεις botox.

Οφθαλμολογικά προβλήματα: Πως μπορώ να βελτιώσω τη νυχτερινή μου όραση;

Φορώντας τα γυαλιά σας με τη σωστή συνταγογράφηση των βαθμών που έχετε και προσθέτοντας ειδική επίστρωση για τις αντανακλάσεις στους φακούς σας.

Πόσο χρονών πρέπει να είμαι για να φοράω φακούς επαφής;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι δίνουν φακούς όταν ο νέος είναι μεταξύ 11 με 14 ετών. Σημασία έχει το πόσο υπεύθυνος είναι ο/η νέος/α στο να φροντίζει και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής που απαιτούνται για τους φακούς επαφής. Με τα σημερινά προϊόντα καθαρισμού αυτό πια είναι πολύ εύκολο. Απαλλασσόμενοι από τα γυαλιά οι νέοι/ες, αποκτούν συνήθως μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται περισσότερο ελκυστικοί στο περιβάλλον τους.

Ποιοί είναι οι βαθμοί των διαθλαστικών ανωμαλιών που μπορούν να διορθωθούν με τη μέθοδο lasik;

Το FDA έχει εγκρίνει επεμβάσεις μέχρι και 12 βαθμούς για μυωπία, 6 βαθμούς για υπερμετρωπία και 6 βαθμούς για αστιγματισμό.

Βλέπω λάμψεις και μυγάκια. Θα πάθω αποκόλληση;

Όχι απαραίτητα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε ημικρανικές κρίσεις ή σε ρευστοποίηση του υαλώδους σώματος. Μπορεί να υπάρχει αποκόλληση του υαλώδους σώματος ή ακόμη – πιο σπάνια – μία πιθανή ρωγμή στον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού. Αν παρουσιαστούν αυτά ξαφνικά επιβάλλεται άμεση εξέταση από τον οφθαλμίατρό σας (βυθοσκόπηση) με τη βοήθεια μυδριατικών κολλυρίων.

Αν φοράω τα γυαλιά μου θα ανέβει η μυωπία; Είναι καλό να μη φωράω τα πρεσβυωπικά γυαλιά για να μη συνηθίζει το μάτι;

Η εξέλιξη των διαθλαστικών ανωμαλιών δεν εξαρτάται από το αν φοράμε τα γυαλιά μας ή όχι. Επιβάλλεται όπως κάθε ασθενής να φοράει γυαλιά με τον κατάλληλο βαθμό διόρθωσης για την αποφυγή κοπιωπίας των οφθαλμών του και την καθαρότητα της όρασής του.

Οφθαλμολογικά προβλήματα: Ο καταρράκτης είναι:

α) κληρονομικός;
Δεν υπάρχει κληρονομικότητα στην εξέλιξη του καταρράκτη. Άτομα άνω
των 65 ετών έχουν συχνότητα καταρράκτη 50% και άτομα άνω των 75
συχνότητα 70%.
β) Θεραπεύεται με φάρμακα;
Όχι.
γ) Πρέπει να χειρουργείται όταν είναι ώριμος;
Όχι απαραίτητα. Όταν εμποδίζει τον ασθενή στις καθημερινές του ασχολίες
ή όταν έχει μειώσει την όραση κατά 50%, τότε πρέπει να χειρουργείται.

Όποιος έχει γλαύκωμα πρέπει να βάζει κολλύρια εφ’όρου ζωής; Ναι. Η χαμηλή πίεση είναι απόδειξη ρύθμισης ενος γλαυκώματος;

Όχι. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα οπτικά πεδία και η παχυμετρία κερατοειδούς. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ; Συνήθως τα οπτικά πεδία ανά εξάμηνο ή ανά χρόνο, ενώ η παχυμετρία κερατοειδούς γίνεται μόνο μία φορά.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801