Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Μικροαποτιτανώσεις μαστού. Τι πραγματικά σημαίνουν; Τι μπορούμε να κάνουμε;

μικροτιτανώσεις μαστού

Μικροαποτιτανώσεις μαστού: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι

Μικροαποτιτανώσεις Μαστού: Ορισμός

Οι μικροαποτιτανώσεις μαστού μπορεί να συνδέονται με προκαρκινωματώδεις καταστάσεις αλλά και με απόλυτα καλοήθεις παθήσεις. Η ανεύρεση μικροαποτιτανώσεων στη μαστογραφία αποτελεί συχνά συναγερμό τόσο για τον ακτινολόγο όσο και για τον ασθενή. Οι μικροαποτιτανώσεις μαστού είναι εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου γι αυτό και γίνονται ορατές και στη μαστογραφία.

Επικινδυνότητα

Mικροαποτιτανώσεις Mαστού: Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η επικινδυνότητά τους:

Όλες οι μικροαποτιτανώσεις δεν έχουν φυσικά τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας.  Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η ομαδοποίηση τους, το αν συρρέουν ή αν είναι διάσπαρτες. Διάσπαρτες μικροαποτιτανώσεις χωρίς τάση συρροής τις περισσότερες φορές αφορούν απόλυτα καλοήθεις παθήσεις του μαστού όπως σκληρυντική αδένωση.

Άλλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι το σχήμα, ο αριθμός τους καθώς και η αύξηση του αριθμού σε σύγκριση με τον προηγούμενο μαστογραφικό έλεγχο. Εξαιρετικά ύποπτο στοιχείο είναι η ανεύρεση μικροαποτιτανώσεων που δεν υπήρχαν στον προηγούμενο έλεγχο ή παρουσιάζουν αριθμητική αύξηση σε σύγκριση με την τελευταία μαστογραφία. Τέλος μία ψηλαφητή σκληρία στο μαστό, στο σημείο που αντιστοιχεί στις αποτιτανώσεις στη μαστογραφία, σε συνδυασμό με παθολογική απεικόνιση τους σε μια ενδεχόμενη μαγνητική μαστογραφία, είναι παράγοντες που αυξάνουν επιπλέον τον βαθμό επικινδυνότητας.

Αντιμετώπιση

Mικροαποτιτανώσεις Mαστού: Πότε και πώς αντιμετωπίζονται:

Ανάλογα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά χαρακτηρίζονται οι μικροαποτιτανώσεις ως ύποπτες ή καλοήθεις.

Στις μικροαποτιτανώσεις που χαρακτηρίζονται ως καλοήθεις συστήνεται συνήθως παρακολούθηση με επανεξέταση σε μερικούς μήνες (συνήθως 4-6). Όσο αυξάνει ο βαθμός υποψίας, η ιστολογική ταυτοποίηση είναι επιβεβλημένη

Η ιστολογική ταυτοποίηση μπορεί να γίνει είτε με στερεοτακτική βιοψία (mammotome) όπου λαμβάνονται δείγματα από την περιοχή των μικροαποτιτανώσεων υπό την καθοδήγηση του μαστογράφου, ή με χειρουργική βιοψία καθοδηγούμενη από συρμάτινο οδηγό. Στην περίπτωση αυτή τοποθετείται συρμάτινος οδηγός υπό μαστογραφική καθοδήγηση και στη συνέχεια μετά από μερικές ώρες οδηγείται η ασθενής στο χειρουργείο όπου αφαιρείται όλο το τμήμα της βλάβης που έχει τις μικροαποτιτανώσεις.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας θα καθοριστεί και το θεραπευτικό πλάνο. Αν οι μικροαποτιτανώσεις αποδειχθούν καλοήθεις, η ασθενής παραμένει στον ετήσιο μαστογραφικό της έλεγχο. Στην περίπτωση που διαγνωστεί προκαρκινωματώδης αλλοίωση (Ductal carcinoma in situ, DCIS), αν η ασθενής είχε υποβληθεί σε στερεοτακτική βιοψία (mammotome), τότε θα πρέπει να οδηγηθεί στο χειρουργείου προκειμένου να αφαιρεθεί όλη η περιοχή με τις μικροαποτιτανώσεις. Θα ακολουθήσουν και στις δύο περιπτώσεις συμπληρωματικές θεραπείες (ενδεχόμενη ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία με ταμοξιφαίνη) όταν και όπου χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και στις αποτιτανώσεις που δεν θα αποδειχθούν τόσο αθώες αλλά προκαρκινωματώδεις, πρόκειται για μια απόλυτα ιάσιμη κατάσταση (DCIS, insitu καρκίνωμα), όπου ακόμα και μεγάλες χειρουργικές παρεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία να χρειαστούν, η ασθενής πετυχαίνει την πλήρη ίαση.

Όχι πανικός λοιπόν όταν βρεθούν μικροαποτιτανώσεις μαστού στην μαστογραφία αλλά σωστά στρατηγικά βήματα προκειμένου να λάβει κάποιος όλα τα οφέλη της τόσο πολύτιμης πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801