Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Θεραπεία Ουρολιθίασης με τη Νέα Τεχνολογία Thulium Fiber Laser

Ιατρός δείχνει σε ασθενή την πάθηση της ουρολιθίασης χρησιμοποιώντας ανατομικό μοντέλο

Η ουρολιθίαση είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πλυθησμού. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς αντιμετωπίζεται και πώς το νέο Thulium Fiber Laser έχει αλλάξει την θεραπεία της ουρολιθίασης, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα και εξασφαλίζει επιτυχία επέμβασης πάνω από 90%.

Τι είναι η ουρολιθίαση;

Ουρολιθίαση είναι η παρουσία λίθου ή λίθων, πετρών δηλαδή, μέσα στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος (νεφρού, ουρητήρα, ουροδόχου κύστης, ουρήθρα).

Πόσο συχνά εμφανίζεται;

Πρόκειται για την 3η πιο συχνή πάθηση του ουροποιητικού μετά τις ουρολοιμώξεις και την υπερπλασία του προστάτη και εμφανίζεται στο 5% του πληθυσμού και 3 φορές συχνότερα στους άνδρες. Η Ουρολιθίαση κυρίως εμφανίζεται μεταξύ σε ηλικίες 25-40 ετών, ενώ η πιο συχνή αιτία εμφάνισης είναι η χαμηλή παραγωγή ούρων (είτε λόγω χαμηλής πρόσληψης, είτε λόγω αυξημένης αποβολής υγρών). Ο δυτικός τρόπος ζωής με την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή, ενισχύουν τη δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό και τις αρνητικές συνέπειες της πάθησης με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρολιθίαση;

Η ενδοσκοπική ενδοσωματική λιθοθρυψία (ή λιθοτριψία) είναι στις μέρες μας ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης της ουρολιθίασης για λίθους έως 2 εκ. Με την πρόοδο της ενδοσκοπίας και την χρήση ψηφιακών εύκαμπτων λεπτών εργαλείων έχουμε εύκολη πρόσβαση για τη θεραπεία της ουρολιθίασης με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Ταυτόχρονα οι νεότερες εξελίξεις στην τεχνολογία των ενδοσωματικών laser με δίνουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε υπό συγκεκριμένες συνθήκες και μεγαλύτερους λίθους των 2εκ.

Γιατί έχει σημασία ποια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της λιθοτριψίας;

Η επιλογή του κατάλληλου ενδοσωματικού λιθοτρίπτη είναι κρίσιμη για τον ασθενή για τον περιορισμό του χειρουργικού χρόνου και την διάρκεια της νοσηλείας, των επιπλοκών, την ανάγκη για επανεπέμβαση, αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότητά της.

Συμβατικές τεχνικές λιθοτριψίας για την ουρολιθίαση

Τα λέιζερ από Ηolmium (Ho:YAG) αποτελούν το βασικό εργαλείο της ουρολογίας για την αντιμετώπιση νεφρικών λίθων έως 2 εκ. τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Μια επέμβαση ενδοσκοπικής νεφρολιθοθρυψίας θεωρείται επιτυχημένη όταν σπάσει η πέτρα τελείως και δεν υπάρχουν υπολείμματα λιθίασης. Έστω και 2-3 μικρά πετραδάκια να μείνουν αυτά μπορεί να αποτελέσουν πυρήνες νέων λίθων στο μέλλον και να εμφανιστεί εκ νέου ουρολιθίαση. Το ποσοστό ελεύθερης λιθίασης, δηλαδή επιτυχίας της επέμβασης, με τα Holmium laser πλησιάζει το 70%.

Αντιμετώπιση ουρολιθίασης

Η συμβολή του Thulium Fiber Laser στη θεραπεία της ουρολιθίασης

Πλέον έχουμε στη διάθεση μας ένα νέο laser, καινοτόμας τεχνολογίας με κρυστάλλους από Thulium. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το 2020, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει αποκλειστικά στην Ευρωκλινική από το 2023. To Thulium Fiber Laser (TFL), σε σύγκριση με τα συμβατικά Holmium laser, έχει ανώτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες που προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα και εξασφαλίζει επιτυχία πάνω από 90%.

Το μήκος κύματος της ακτινοβολίας του TFL laser έχει 4 φορές υψηλότερο συντελεστή απορρόφησης σε ιστό που περιέχει νερό. Παράλληλα έχει την δυνατότητα για πολύ υψηλές συχνότητες έως 2.000HZ (σε σύγκριση με τα 140HZ των Holmium laser). Επιπροσθέτως, το TFL χρησιμοποιεί πολύ πιο λεπτές ίνες laser (50-150μ) το οποίο μεταφράζεται σε βελτιωμένη ορατότητα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και τη δυνατότητα χρήσης λεπτότερων εργαλείων.

Πλεονεκτήματα για τον ασθενή

Το Thulium Fiber Laser (TFL) προσφέρει αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη θραύση και αφαίρεση λίθων με τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Η θραύση των λίθων είναι 4 φορές αποδοτικότερη,προσφέροντας ταυτόχρονα συντομότερη επέμβαση και αυξημένη αποτελεσματικότητα.
  • Διασφαλίζει τη διάσπαση των λίθων σε υπερβολικά λεπτή σκόνη, αντί για τα μικρά “χαλικάκια” που παραήγαγαν τα παλαιότερα laser. Αυτό επιφέρει την εύκολη αποβολή της σκόνης λίθων μέσα από τα ούρα ή τη δυνατότητα αναρρόφησής της με ειδικά εργαλεία, με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης να υπερβαίνουν το 90%.

  • Μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ουρολιθίασης στο μέλλον, αφού όλοι οι λίθοι καταστρέφονται ή αφαιρούνται αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
  • Αποτρέπει την παλινδρόμηση των λίθων, ένα πρόβλημα που συχνά παρουσιάζεται σε επεμβάσεις με το συμβατικό Holmium laser, εξασφαλίζοντας ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην επέμβαση.

Εφαρμογές του νέου laser πέραν της λιθοτριψίας

Το Thulium Fiber Laser (TFL) χρησιμοποιείται επίσης για:

  1. Αντιμετώπιση της καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη μέσω της διαδικασίας Thulep, η οποία είναι παρόμοια με τη γνωστή Holep, αλλά προσφέρει ανώτερα αποτελέσματα και λιγότερες επιπλοκές.
  2. Αφαίρεση enbloc των επιφανειακών καρκίνων της ουροδόχου κύστης και των ουρητήρων.
  3. Αντιμετώπιση στενωμάτων της ουρήθρας και των ουρητήρων.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά το Thulium Fiber Laser αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και αλλάζει το τρόπο που χρησιμοποιούμε τα laser στην ενδοουρολογία. Τα TFL έχει αντικειμενικά καλύτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες όσον αφορά:

  • Την αποτελεσματικότητα της επέμβασης
  • Την θραύση των λίθων
  • Την απουσία παλινδρόμησης
  • Την καλύτερη ορατότητα και πλοήγηση
  • Την ασφάλεια κατά τη διάρκεια μια επέμβασης νεφρολιθοθρυψίας

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801