Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Επεμβάσεις προστάτη και Στυτική λειτουργία

στυτική λειτουργία προστάτης

Επηρεάζεται η στυτική λειτουργία στις επεμβάσεις προστάτη;

Μια πολύ συχνή ερώτηση που απασχολεί τα ζευγάρια και τους άντρες ειδικότερα όταν πρέπει να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση για τον προστάτη είναι εάν το χειρουργείο θα επηρεάσει τη στυτική τους ικανότητα. Ένας από τους γνωστούς και καλά εγκατεστημένους «μύθους» στις συζητήσεις και στο μυαλό των ανδρών είναι ότι κάθε χειρουργείο στον προστάτη θα επηρεάσει αρνητικά τη στύση τους, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ισχύει ακριβώς το αντίθετο.  Η αγωνία αυτή πολλές φορές αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να προχωρήσουν στην επέμβαση , που εάν είναι αναγκαία, η αναβολή της λόγω του ανωτέρω λανθασμένου σκεπτικού μπορεί να βάλει τον ασθενή σε περιπέτειες ή και κινδύνους , λ.χ επίσχεσης και τοποθέτησης καθετήρα, λιθίασης, ουρολοιμώξεων, άτονης κύστης ή και νεφρικής ανεπάρκειας.

Ο προστάτης βρίσκεται στην έξοδο της ουροδόχου κύστεως, δουλεύει στην εκσπερμάτιση παράγοντας το απαραίτητο για τη γονιμότητα προστατικό υγρό, και μπορεί να επηρεάσει την ούρηση καθώς μπορεί να γίνει αποφρακτικός όταν μεγαλώσει σε μέγεθος με την ηλικία. Στην οπίσθια επιφάνεια του προστάτη και στην περιοχή ανάμεσα στον προστάτη και το έντερο, έξω από την κάψα, την εξωτερική επιφάνεια του αδένα δηλαδή, βρίσκεται το αγγειονευρώδες δεμάτιο. Αυτό αποτελείται από ένα σύνολο διαπλεκόμενων νευρικών ινών και αγγείων που περνώντας πίσω και έξω από τον προστάτη κατευθύνονται προς τη βάση του πέους και είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της στύσης. Λόγω αυτής ακριβώς της εντόπισης και γειτνίασης με τον προστάτη παθήσεις του οργάνου, όπως η Καλοήθης υπερπλασία, οι φλεγμονές (προστατίτιδες) και ο καρκίνος ή οι χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεύρων και αγγείων της στύσης, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία.

Αυτός είναι και ο λόγος που στις παλαιότερες επεμβάσεις προστάτη είτε για Υπερπλασία , είτε για Καρκίνο, που γινόντουσαν με ανοιχτή τομή και με αδρές χειρουργικές  παρασκευές του οργάνου, με τα χέρια ή με ευμεγέθη χειρουργικά εργαλεία, χωρίς καλή πρόσβαση και ορατότητα στην περιοχή λόγω της εντόπισης του προστάτη βαθιά στα κόκκαλα της λεκάνης μας , συχνά τραυματιζόντουσαν τα συγκεκριμένα νεύρα και αγγεία της στύσης με αρνητικές επιπτώσεις στην τόσο σημαντική αυτή λειτουργία.

 

Προστατεκτομή και στυτική λειτουργία

Διουρηθρική προστατεκτομή TURIS

Με τις σύγχρονες μεθόδους της Ρομποτικής προστατεκτομής για τον καρκίνο προστάτη και της διουρηθρικής – ενδοσκοπικής  προστατεκτομής για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη προστατεύουμε και διαφυλάσσουμε το αγγειονευρώδες δεμάτιο της στύσης διατηρώντας αναλλοίωτη τη στυτική λειτουργία

Να τονίσουμε, όπως προανέφερα,  ότι  η επέμβαση στην υπερπλασία και τον καρκίνο είναι διαφορετική. Έτσι στον μεγάλο, αλλά καλοήθη προστάτη, που πρέπει να τον μικρύνουμε σε μέγεθος ώστε να απελευθερωθεί η ούρηση κάνουμε τη διουρηθρική προστατεκτομή TURIS. Μέσω της ουρήθρας, αναίμακτα και ανώδυνα αφαιρούμε το εσωτερικό του προστάτη και ο ασθενής σε μια ημέρα επιστρέφει σπίτι. Είναι προφανές ότι σε αυτήν  την επέμβαση  κινούμαστε μέσα στον προστάτη , χωρίς να βγαίνουμε έξω από την κάψα του όπου βρίσκονται τα αγγεία και νεύρα της στύσης. Άρα είναι πλήρως προστατευμένα και μάλιστα, καθώς ο προστάτης μειώνεται σε μέγεθος, συχνά απελευθερώνονται από την πίεση που τους εξασκούσε ο υπερμεγέθης προστάτης, η αγγείωση και η νεύρωση βελτιώνονται μετεγχειρητικά και όχι μόνο διατηρείται αλλά βελτιώνεται η στύση.

 

Ριζική Προστατεκτομή

Στη Ριζική Προστατεκτομή για Καρκίνο, όπου γίνεται πλήρης αφαίρεση του προστάτη και της κάψας του, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, αφού κινούμαστε στην περιοχή των νεύρων και αγγείων και όπως ανασηκώνουμε τον προστάτη από το έντερο, για την πλήρη αφαίρεση του, αυτό είναι το σημείο που μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στα αγγεία και νεύρα της στύσης. Το Ρομποτικό σύστημα Da Vinci αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο, διότι λόγω της τρισδιάστατης και μεγεθυμένης όρασης, της ακρίβειας χειρισμών και της πρόσβασης των λεπτών και εύκαμπτων χειρουργικών εργαλείων κάνει δυνατή την αναγνώριση, την παρασκευή και διαφύλαξη των τόσο σημαντικών νεύρων και αγγείων της στύσης , που ο τραυματισμός τους θα οδηγούσε σε μόνιμη απώλεια αυτής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους. Επίσης ο καλύτερος χειρουργικός καθαρισμός που γίνεται με το ρομπότ επιτυγχάνει καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα και κατά συνέπεια αποφεύγονται συμπληρωματικές αγωγές όπως η ακτινοβολία και η ορμονοθεραπεία που και αυτές θα επηρέαζαν αρνητικά τη στύση. Αυτοί, καθώς και η αποφυγή της ακράτειας ούρων, είναι και οι λόγοι που η Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και η πρώτη επιλογή των ασθενών και γιατρών σε όλο τον κόσμο.

Στην καθημερινή μας κλινική πρακτική πολλοί άντρες πρέπει να προχωρήσουν σε κάποια επέμβαση προστάτη και μάλιστα η διάγνωση αφορά μεγαλύτερους αλλά και όλο και συχνότερα αρκετά νεότερους ασθενείς. Η χρήση της τελευταίας τεχνολογίας μας επιτρέπει τη χειρουργική παρέμβαση προς πλήρη ίαση των παθήσεων του προστάτη με τη διατήρηση σημαντικών λειτουργιών για την ποιότητα ζωής του ασθενούς όπως η φυσιολογική στύση.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801