Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αντί στεφανιογραφίας

Αυτή η στεφανιογραφία. Χρειάζεσαι εισαγωγή στην κλινική και νοσηλεία για 24 ώρες για μια εξέταση 20 λεπτών. Να περάσουν έναν καθετήρα από τη μηριαία αρτηρία εις την αορτή και αυτό γίνεται με τρύπημα ψηλά στο πόδι, στη ρίζα του μηρού. Στη συνέχεια σπρώχνοντας τον καθετήρα στην αορτή την κοιλιακή και ακολούθως τη θωρακική, φθάνει στην καρδιά ακριβώς έξω από την αορτική βαλβίδα. Εκεί είναι τα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών. Θα γίνει η έγχυση σκιερής ουσίας στην αριστερή στεφανιαία και θα ακτινογραφηθεί όλο το δίκτυό της, ήγουν η πρόσθια κατιούσα και η περισπωμένη μέχρι των «ακροτελευταίων» κλάδων. Μετά θα ακολουθήσει έγχυση σκιερής ουσίας και στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία για να ακτινογραφηθεί και να εξεταστεί λεπτομερώς, αν στη ροή του σκιαγραφούμενου αίματος παρουσιάζεται εμπόδιο από πλάκα αθηρωματική και θρόμβωση.

Κοντά 50 χρόνια ακούμε την εξέταση αυτή. Βάσανο να σε τρυπάνε και να μένεις στο κρεβάτι τόσες ώρες. Μα δεν υπάρχει μια νέα τεχνική, π.χ. η μαγνητική τομογραφία να εξετάσετε τις στεφανιαίες;
Την τελευταία 10ετία έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις απεικονιστικές μεθόδους, όμως η καρδιολογία πάει με το παλαιό. Παραμένει στις ακτίνες Χ του Ρέντγκεν-στεφανιογραφία και τους υπερήχους. Η υπολογιστική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία δίνουν θαυμάσιες εικόνες της καρδιάς, των αγγείων, αλλά γιατρός και ασθενούντες ικανοποιούνται με τα παλαιά, φτηνά και γρήγορα. Όμως η παλαιά στεφανιογραφία έχει πόνο, χρόνο και δαπάνη!

Το πρόβλημα με τις στεφανιαίες αρτηρίες είναι ότι κινούνται με τη συστολή και διαστολή της καρδιάς και επιπλέον έχουν τμήματα ελικοειδή κ.α. που εμποδίζουν τη σαφή απεικόνιση. Ας πάρουμε τον πιο εξελιγμένο τύπο της υπολογιστικής τομογραφίας, το σπειροειδή (spiral computed tomography). Σε μια μελέτη απεικονιζόταν 100% καθαρά το αρχικό τμήμα, δηλαδή το στέλεχος της αριστερής στεφανιαίας που έχει αυλό μεγάλης διαμέτρου, όμως στην περισπωμένη αρτηρία η απεικόνιση ήταν ικανοποιητική μόνο στο 42% των εξετασθέντων. Το άλλο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι σε μία εξέταση παίρνεις ακτινοβολία δύο έως πέντε φορές περισσότερη από όσο δέχεσαι στην κλασική στεφανιογραφία. Πάντως εξακολουθούν οι προσπάθειες βελτίωσης της τεχνικής να είναι ακριβέστερη στη διάγνωση και με μικρότερα ποσά ακτινοβολίας .

Τα ίδια ακούω να υποστηρίζεις και για τη μαγνητική τομογραφία. Εξαιρετική να βλέπεις τοιχώματα, κοιλότητες καρδιάς, βαλβίδες και αγγεία ως η αορτή και άλλα, όχι όμως ικανοποίηση για τις στεφανιαίες σε βαθμό αντικατάστασης της γνωστής μας στεφανιογραφίας.

Έτσι είναι. Έχει ευαισθησία, ήγουν ανακαλύπτει μόνο 77% των υπαρχουσών βλαβών και έχει ειδικότητα, δηλαδή σε καθαρές στεφανιαίες λέει την αλήθεια μόνο 71%, στο υπόλοιπο 29% απεικονίζει ανύπαρκτες στενώσεις.
Πείτε και δύο λόγια για την άλλη διαγνωστική μέθοδο που ακούγεται πολύ εσχάτως, την Electron Beam Tomography, την Ηλεκτρονική ΑκτινοΤομογραφία;

Είναι σπουδαία τεχνική για την ανακάλυψη και ποσοτική εκτίμηση ασβέστωσης των στεφανιαίων αρτηριών. Επειδή αυτή η ασβέστωση έχει άμεση σχέση με το συνολικό φορτίο αθηρωματικών πλακών στις στεφανιαίες, έχει βρεθεί ότι από την ποσότητα ασβεστίου που έχουν αυτές οι αρτηρίες μπορούμε να προβλέψουμε καρδιακά επεισόδια! Π.χ. Εσύ δεν έχεις ασβέστιο στις στεφανιαίες και επομένως θα πας καλά, ο άλλο όμως που έχει τόσο…να πάρει μέτρα με ασπιρίνη, στατίνη και αντιοξειδωτικά, γυμναστική και προσοχή στις οδηγίες του θεράποντος. Πάντως και στη μέθοδο αυτή ελλείπει το 100% της στεφανιογραφίας, αφού η ευαισθησία φτάνει το 87% και η ειδικότητα το 91%. Μάλιστα σε στεφανιαίες που έχεις βάλει μεταλλικά πλέγματα, στεντς, τότε η απόδοση της τεχνικής είναι χαμηλότερη όπως και στις τομογραφίες, μαγνητική και σπειροειδή, που είναι πολύ χειρότερες.

Δεν αρκεί η τέχνη σαν λείπει το ταλέντο, ούτε τέχνη μη φύσιν κεκτημένη . όταν αυτά τα δύο βρεθούνε ενωμένα έτι δει χορηγίαν προσλαβείν, χρειάζονται λεφτά, πόθο και χρόνο, τον κριτή να τα επαληθεύσει. Ο 20ός αιών ανέδειξε τις τέχνες της ακτινογραφίας (στεφανιογραφίας), του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και των υπερηχογραφημάτων. Ο 21ος αιών στην καρδιολογία παλεύει να βρει κάποια θεσούλα ανάμεσά τους με «έρωτα και ευφυή καιρόν» αλλά επί του παρόντος δεν τα καταφέρνει.

    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801