Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Όζοι θυροειδούς – Πρόληψη καρκίνου θυροειδούς

Ο όρος αναφέρεται σε ανώμαλη ανάπτυξη των θυρεοειδικών κυττάρων που οδηγεί σε μάζα μέσα στο θυρεοειδή αδένα. Οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό αυτών που κρύβει κακοήθεια, γι’ αυτό και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς καθιστά απαραίτητη την ανάγκη για εκτίμηση και παρακολούθηση τους.

Πόσο συχνοί είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πάρα πολύ συχνοί. Στην ηλικία άνω των 60 περίπου το 50% των ατόμων έχει όζους θυρεοειδούς που έχουν διαπιστωθεί κλινικά ή και υπερηχογραφικά. Λιγότερο από το 10% αυτών είναι κακοήθεις.
Άτομα με ιστορικό αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (Hashimoto) ή άτομα που προέρχονται από ιωδοπενικές περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όζων.

Τι σημαίνει ψυχρός όζος;

Οι όζοι διακρίνονται σε ψυχρούς και θερμούς. Ψυχρός όζος σημαίνει ότι δεν παράγει ορμόνες και έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποκρύπτει κακοήθεια. Αντίθετα, θερμός όζος είναι εκείνος που παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και έχει μικρότερη πιθανότητα κακοήθειας περίπου 5%.

Πώς παρακολουθούνται οι όζοι του θυρεοειδούς;

Από την στιγμή που θα ανακαλυφθεί όζος ή όζοι θυρεοειδούς η παρακολούθηση αυτών εξατομικεύεται. Ο θεράπων ιατρός μετά από την κλινική εξέταση, τις αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις σε συνδυασμό με το ιστορικό του ασθενούς, σύμφωνα με το οποίο εντοπίζονται οι υψηλού κινδύνου ασθενείς, θα αποφασίσει την περαιτέρω παρακολούθηση. Αυτή περιλαμβάνει περιοδικούς ελέγχους με υπερηχογράφημα ή και παρακέντηση των όζων.

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΜΑΘΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΣΟΥ

Η αυτοεξέταση της περιοχής του τραχήλου ετησίως είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου θυρεοειδούς.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΟΥ

 1. Στάσου απέναντι από τον καθρέφτη.
 2. Τέντωσε προς τα πίσω το λαιμό σου.
 3. Κατάπιε νερό.
 4. Δες αν υπάρχει κάποια διόγκωση στην περιοχή του τραχήλου (κάτω από το μήλο του Αδάμ και πάνω από την περιοχή της κλείδας).
 5. Αν διαπιστώσεις κάποια διόγκωση επικοινώνησε με τον ιατρό σου.

Πότε να ξεκινήσω να εξετάζω τον θυρεοειδή μου;

Δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες για το πότε κάποιος πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει τον θυρεοειδή του. Δεδομένου όμως του γεγονότος ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τον αυτοέλεγχο τόσο καλύτερα.

Άτομα υψηλού κινδύνου όπως είναι εκείνα με θετικό κληρονομικό ιστορικό, άνδρες, άτομα με ιστορικό ακτινοβολίας της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου και άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 40 πρέπει να υποβληθούν και σε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τον καρκίνο θυρεοειδούς;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι από τους καρκίνους με την υψηλότερη πενταετή επιβίωση 97-99%.
Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς συνήθως γίνεται με την παρακέντηση του (FNA) ή μετά από θυρεοειδεκτομή για τον όζο.
Παρόλο που οι όζοι σήμερα ανακαλύπτονταιπιο συχνά, λιγότερο από το 10% αυτών είναι τελικά κακοήθεις.

Ποια είναι τα είδη του καρκίνου;

ΘΗΛΩΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ. Είναι ο πιο κοινός τύπος και αποτελεί το 70-80% όλων των τύπων καρκίνου του θυρεοειδούς. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχει αργή εξέλιξη, μπορεί να διηθήσει λεμφαδένες αλλά η πρόγνωση των ασθενών είναι πάρα πολύ καλή.

ΘΥΛΑΚΙΩΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ. Αποτελεί το 10-15% των καρκίνων του θυρεοειδούς. Μπορεί να δώσει μεταστάσεις στους πνεύμονες και στα οστά.

ΜΥΕΛΟΕΙΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ. Αποτελεί το 5-10% του καρκίνου του θυρεοειδούς. Συνήθως υπάρχει θετικό κληρονομικό ιστορικό και γενετική μετάλλαξη.

ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ. Είναι πιο επιθετικός και συναντάται στο 2% σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ποια είναι η θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς;

Η θεραπεία εκλογής είναι η ολική θυρεοειδεκτομή. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν και συνοδευτικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Προληπτικός λεμφαδενικός καθαρισμός δεν προτείνεται εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις μετάστασης σε λεμφαδένες
Η χορήγηση ραδιοενεργού ιωδίου γίνεται συμπληρωματικα σε μερικούς ασθενείς με θηλώδες ή θυλακιώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς, ώστε να καταστραφούν τα υπόλοιπα φυσιολογικά ή καρκινικά θυρεοειδικά κύτταρα και να μειωθεί η πιθανότητα της υποτροπής

Ποια είναι η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς;

Η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι άριστη ιδίως σε ασθενείς κάτω των 45 ετών. Η 10 ετής επιβίωση σε άτομα με καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς, χωρίς λεμφαδενικές μεταστάσεις πλησιάζει το 100%. Όμως, παρόλο που η πρόγνωση είναι καλή, είναι σημαντικό τα άτομα αυτά να έχουν δια βίου συστηματική παρακολούθηση για τη έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής, ακόμα σε στις περιπτώσεις επιτυχούς θεραπείας.


  Ζητήστε ραντεβού online
  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801