Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Πόνος στην κοιλιά – τι κρύβει και τι να προσέχουμε

πόνος κοιλιά

Πόνος στην κοιλιά

Τι μπορεί να κρύβει και τι να προσέχουμε!!

 Κίνδυνο εμφάνισης περιτονίτιδας είναι δυνατόν να «εγκυμονεί» ένας ξαφνικός πόνος στην κοιλιά, αγνώστου αιτιολογίας και επαναλαμβανόμενης διάρκειας, με παράγοντα που τον «πυροδοτεί»  την τυχαία λήψη φαρμάκου που ενδεχόμενα να τον «καμουφλάρει».

Πόνος & Κοιλιά: Τι είναι όμως η περιτονίτιδα και γιατί είναι επικίνδυνη

Περιτονίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του περιτοναίου, ενός ειδικού «καλύματος», το οποίο  αποτελούμενο από ειδικά κύτταρα, έχει ως στόχο την προστασία των ενδοκοιλιακών σπλάχνων. Η κάλυψη με περιτόναιο αφορά το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλιάς (περιτοναϊκή κοιλότητα) και τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα.

Τα ενδοκοιλιακά όργανα που καλύπτονται από περιτόναιο είναι: Στόμαχος, μέρος του δωδεκαδακτύλου, μέρος του ήπατος, η χοληδόχος κύστη, το λεπτό έντερο, μέρος του παχέος εντέρου, η σκωληκοειδής απόφυση,  η μήτρα και τα συνοδά όργανα.

Η περιτονίτιδα αποτελεί φλεγμονώδη αντίδραση σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον περιτοναϊκό υμένα, και  οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλες. Ανάμεσά τους η διάτρηση έλκους, η ρήξη σκωληκοειδούς, η οξεία παγκρεατίτιδα, η οξεία χολοκυστίτιδα, η οξεία εκκολπωματίτιδα, η πυο-σαλπιγγίτιδα, κλπ.

Οι παραπάνω νοσογόνες καταστάσεις ενδεχόμενα να «επιτρέψουν» την ελεύθερη ροή εντός της κοιλιάς χολής, εντερικού υγρού και κοπράνων, γαστρικού υγρού και τροφών, αίματος ή και μικροβίων, ενώ εντός της κοιλιάς το μόνο που θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερο είναι διαυγές υγρό (ορρός) .

Η επαφή των παραπάνω οργανικών στοιχείων που διαχέονται στην κοιλιά, με το περιτόναιο, προκαλεί άμεσο φλεγμονώδη αντίδραση αυτού, αύξηση αιμάτωσης, διαταραχή της ανταλλαγής των υγρών και είσοδο τοξικών ουσιών στην κυκλοφορία.

Η «όπη» που δημιουργείται επιτρέπει την έξοδο του γαστρικού περιεχομένου (γαστρικών υγρών και τροφής) μέσα στην κοιλιά με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία πολύ βαριά φλεγμονή, η περιτονίτιδα, η οποία είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Τα συμπτώματα

Η συμπτωματολογία της περιτονίτιδας είναι ΟΞΕΙΑ, με αιφνίδια και θορυβώδη έναρξη, ενώ ο ασθενής βιώνει έντονο και αιφνίδιο πόνο, ο οποίος συνεχώς επιδεινώνεται και μπορεί να καταλάβει όλη την κοιλιακή χώρα. Συνοδεύεται δε από ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, διάταση κοιλίας, αναστολή αερίων και κοπράνων και ενδεχομένως υπόταση. Στην αρχή ο πόνος αυτός μπορεί να εντοπίζεται στην περιοχή του πάσχοντος οργάνου και σταδιακά επεκτείνεται σε όλη την κοιλιά.

Η περιτονίτιδα αποτελεί επείγουσα κατάσταση η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο, χωρίς καθυστέρηση.

Η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει σε χειρουργική κλινική, και αποσκοπεί στην άμεση υποστήριξη του ασθενούς ο οποίος μπορεί να περιπέσει σε καταπληξία (σοκ), έναρξη αντιβιοτικής ενδοφλεβίου αγωγής, επείγουσα διενέργεια εξετάσεων (αιματολογικών και απεικονιστικών), και άμεση χειρουργική επέμβαση!

Ο στόχος είναι ο πλήρης καθαρισμός της περιτοναϊκής κοιλότητας από τα τοξικά υγρά, η έκπλυση όλων των οργάνων και καθαρισμός των φλεγμονωδών στοιχείων και ψευδομεμβρανών και η εξωτερική παροχέτευση της κοιλίας. Ακολουθεί η χειρουργική αποκατάσταση του οργάνου που πάσχει και αναλόγως μπορεί να χρειαστεί:

Επείγουσα σκωληκοειδεκτομή, συρραφή διατρήσεως έλκους, αφαίρεση μεκελείου αποφύσεως, χολοκυστεκτομή, αποκατάσταση ειλεού εντέρου, εκτομή πάσχοντος εντέρου και αναλόγως αναστόμωση ή εκστόμωση με ειλεοστομία ή κολοστομία, παροχέτευση πυοσαλπίγγων κλπ.

Παράλληλα ο ασθενής υποβάλλεται σε διεξοδική αποκατάσταση του σοκ με  ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών, χορήγηση πλάσματος ή αίματος και υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας εφόσον χρειαστεί.

Τι πρέπει να προσέχουμε – τι παγίδες υπάρχουν!

Ο πόνος στην κοιλιά πρέπει να διερευνάται και να μην αντιμετωπίζεται ελαφρά και αλόγιστα. Η τακτική του να “πάρω ένα παυσίπονο” και ακόμη χειρότερα σπασμολυτικό, εγκυμονεί τον τεράστιο κίνδυνο της συγκάλυψης της περιτονίτιδας και της επιδείνωσης της. Επομένως κάθε πόνος στην κοιλιά θεωρείται δυνητικά σοβαρός μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Παράλληλα όμως η “πρόληψη” αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της υγείας, και της αντιμετώπισης προβλημάτων προτού αυτά επιπλακούν όπως πχ στην χολολιθίαση, την εκκολπωματίτιδα κλπ.

Το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να υποπέσει ο ασθενής, είναι η «υποβάθμιση» του πόνου και η αντιμετώπιση του , κυρίως λόγω συμβουλών των φίλων του ή και οικείων αυτού, με αναλγητικά.

Ακόμη χειρότερη είναι η «τηλεφωνική» συμβουλή ιατρού εκ του μακρόθεν και η δήθεν διάγνωση χωρίς την εξαιρετικά απαραίτητη κλινική εξέταση αλλά και εμπειρία του ειδικού.

Πολλές φορές οι συμβουλές  ή ακόμη και οι συστάσεις φαρμάκων σε φαρμακεία, μπορεί να αποτελέσουν παγίδα για μία αρχόμενη περιτονίτιδα!

Τα τελευταία χρόνια δε, η ιντερνετική «ενημέρωση» με το συνοδό πλέον «google-άρισμα» που την συνοδεύει έχει οδηγήσει στην «αυτοδιάγνωση» και ακόμη χειρότερα στην «αυτοθεραπεία»  των «περιηγητών» του διαδικτύου, με «μοιραία» πολλές φορές αποτελέσματα.

    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801