Ρομποτική Κολεκτομή: Πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική χειρουργική

Αρχική / Άρθρα / Ευρωκλινική Αθηνών / Γενική Χειρουργική / Ρομποτική Κολεκτομή: Πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική χειρουργική
logo-group-greek

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές δείχνουν ότι ορισμένοι ασθενείς είναι δυνατόν να ωφεληθούν περισσότερο σε σχέση με τη συμβατική χειρουργική.

Η ρομποτική τεχνολογία και συγκεκριμένα το σύστημα DaVinci, μας ανοίγει τους ορίζοντες, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του ορθού, εκκολπωματίτις και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτις και Crohn’s disease), τραυματισμοί ή απόφραξη του εντέρου.
Παραδοσιακά, η κολεκτομή εκτελείται μέσω μίας κοιλιακής τομής (λαπαροτομία).

Τώρα, πλέον, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να πραγματοποιούμε κολεκτομές (δεξιά, αριστερή σιγμοειδεκτομή και χαμηλή πρόσθια εκτομή) με τα ανάλογα οφέλη, όπως:

• Εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα για τον έλεγχο του καρκίνου
• Ταχύτερη επάνοδος της εντερικής λειτουργίας
• Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
• Συντομότερη παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο
• Χαμηλότερος κίνδυνος μόλυνσης του ασθενή

Το σύστημα DaVinci είναι ένα ρομποτικό χειρουργικό σύστημα που έχει εγκριθεί για χρήση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ( FoodandDrugsAdministration, FDA).
Συνδυάζεται με σταθερό σύστημα κάμερας με δυνατότητα μεγεθύνσεως του χειρουργικού πεδίου, επιτρέποντας στο χειρουργό να χειρουργεί σε δύσκολες ανατομικά περιοχές στην κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, η χρήση της τρισδιάστατης όρασης επιτρέπει την αντίληψη του βάθους, εξέλιξη η οποία δεν ήταν δυνατή με άλλες λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι βραχίονες λειτουργούν ως ένα Ρομποτικό Σύστημα υπό τον έλεγχο του χειρουργού, από μία κονσόλα που βρίσκεται εκτός του αποστειρωμένου πεδίου. Ο χειρουργός μέσα από τα ειδικά χειριστήρια της κονσόλας, τα οποία μεταφέρουν τις ακριβείς κινήσεις του καρπού σε ευρύ φάσμα ρομποτικών κινήσεων, μπορεί με ακρίβεια να πραγματοποιεί τη συρραφή και την παρασκευή ή χειρισμό του ιστού.
Συνολικά, η Ρομποτική Χειρουργική επιτρέπει την πραγματοποίηση της χειρουργικής διαδικασίας με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι στην ανοικτή ή λαπαροσκοπική χειρουργική.

Διευθυντής τμήμα Γενικής Χειρουργικής

  • Share This