Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Βιογραφικό

Τίτλοι

 • Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών 
 • Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Γενικός Γραμματέας Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

Βιογραφικό

Αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1975).

Αρχικά εργάστηκα στο ΙΚΑ Πειραιά ως Υπεύθυνος Διευθυντής του Πνευμονολογικού-Φυματιολογικού Τμήματος. Προσλήφθηκα το 1982 στο Σισμανόγλειο Γ.Π.Ν. σαν ειδικευμένος βοηθός. Με την έναρξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας αρχικά κρίθηκα Επιμελητής Β’ και στην πορεία Επιμελητής Α’.

Ασχολήθηκα με όλα τα αντικείμενα της ειδικότητας μου και παράλληλα ασχολήθηκα με τις βρογχοσκοπήσεις και μέχρι σήμερα έχω εκτελέσει-επιμεληθεί περίπου 30.000 επεμβατικές πράξεις. Υπήρξα υπεύθυνος και οργανωτής του εργαστηρίου βρογχοσκοπήσεων και laser όπου παρείχαμε υπηρεσίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς από όλη την Ελλάδα. Από το 1976 παρακολουθώ τις εργασίες του Ογκολογικού Συμβουλίου του Σισμανογλείου και από το 1985 μέχρι το 1988 συντόνιζα το Ογκολογικό Συμβούλιο που συνερχόταν μία φορά την εβδομάδα στα πλαίσια του συγκροτήματος.

Συμμετέχω σε σεμινάρια – συνέδρια – επιδείξεις νέων επεμβατικών τεχνικών ως εκπαιδευτής και εκπαιδευμένος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στα πλαίσια της διεθνούς εκπαίδευσης . Έχω διδάξει σε πολλά προγράμματα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και στο ΕΛΚΕΠΑ για τις δυνατότητες των επεμβατικών τεχνικών αναπτύσσοντας θεωρητικά θέματα και εξασκώντας ιατρούς στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Έχω άνω των 300 συμμετοχών και ανακοινώσεις και συνέδρια και άνω των 100 συμμετοχών σε στρογγυλά τραπέζια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα μου υπό μορφή editorial, ανασκοπήσεων, εργασιών, στα περιοδικά «Ιατρική», «Πνεύμων», «Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής», «Ελληνική Πνευμονολογική Επιθεώρηση», «Annuals of Oncology», «European International Journal».

Συμμετείχα σε συγγραφή συγγραμμάτων:
Νεοπλάσματα Πνευμόνων (1993), Μεταπτυχιακή Χειρουργική, η χρήση laser στην πνευμονολογία (1993), Διαγνωστική και Επεμβατική βρογχοσκόπηση (1996), Επαγγελματικές Πνευμονοπάθειες (1998), Επεμβατική Πνευμονολογία (2001), Imaging in Clinical Oncology EBUS staging in lung cancer (2013).

Συμμετέχω στις δραστηριότητες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας όπου υπήρξα εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο την περίοδο (1986-1990). Υπήρξα ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Πνεύμων» και μέλος της συντακτικής επιτροπής.

Από το 1998 μέχρι σήμερα είμαι Διευθυντής στο Πνευμονολογικό Τμήμα με τρεις συνεργάτες τους κ.κ. Χ. Παπαγόρα, Ν. Παπανικολάου, Γ. Χρυσοχεράκη με τις παρακάτω δραστηριότητες:

 • Εξωτερικά Ιατρεία
 • Νοσηλεία ασθενών
 • Λειτουργικές δοκιμασίες πνευμόνων
 • Εργαστήριο μελέτης ύπνου
 • Εφαρμογή μη επεμβατικού αερισμού
 • Τμήμα εισπνεοθεραπείας
 • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος
 • Ιατρείο άσθματος, εκτέλεση δερματικών αλλεργικών δοκιμασιών
 • Βρογχολογικό Εργαστήριο: Βρογχοσκόπηση, Ενδοβρογχικές επεμβατικές τεχνικές (Laser, Διαθερμία,
 • Argon Plasma Coagulation, Τοποθέτηση ενδοπροσθέσεων – Stent).
 • Ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα και διαβρογχική βιοψία λεμφαδένων μεσοθωρακίου και περιφερικών βλαβών υπό υπερηχογραφικό έλεγχο.

Το τμήμα επεμβατικής Πνευμονολογίας θεωρείται σήμερα πανελλαδικά το πληρέστερο, είναι σημείο αναφοράς και πολλές φορές το επισκέπτονται νέοι Πνευμονολόγοι.

Άλλες ιατρικές εταιρίες που συμμετείχα: Εθνική Ένωση κατά της φυματίωσης και των νόσων του αναπνευστικού συστήματος, Ιατρική Εταιρία Αθηνών, Ελληνική Εταιρία Ιατρικής της εργασίας.

Συνεργάστηκα και παρακολούθησα τις δραστηριότητες των ογκολογικών ομάδων: Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα, Ελληνική Συνεργαζόμενη Ομάδα Καρκίνου του Πνεύμονα, Ελληνική Ογκολογική Ομάδα.